Μήνυμα προς διευθυντές σχολείων αλλά και μαθητές εκπέμπει ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης προτείνοντας οι σχολικές εκδρομές να γίνονται εντός ορίων της Περιφέρειας, ώστε τα παιδιά να μάθουν καλύτερα τις ομορφιές και την ιστορία του τόπου.

 

Ο περιφερειάρχης έστειλε επιστολή στους διευθυντές των σχολείων, πράγμα που είχε κάνει και πέρυσι, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

 

Λέει στην επιστολή του:

 

«Κύριοι Διευθυντές, Αγαπητά μου παιδιά, σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας εντός του 2015 να πραγματοποιήσετε την εκδρομή σας εντός του γεωγραφικού χώρου της δικής μας περιφέρειας. Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρέχει δίπλα μας ένα μοναδικό ταξίδι εμπειριών και γνωριμίας της ιστορικής μας περιοχής, που θα σας ικανοποιήσει από εικόνες, γνώση και ευκαιρίες νεανικής διασκέδασης, με μοναδικές εμπειρίες και μυστικά.

 

Η περιφέρειά μας, είναι η πατρίδα του Διόνυσου, του Ορφέα, του Δημόκριτου, του Σπάρτακου, του Πρωταγόρα και τόσων άλλων. Είναι ο τόπος όπου έγινε η Μάχη της Δημοκρατίας για την ρωμαϊκή δημοκρατία στους Φιλίππους Καβάλας.

 

Στην Μαρώνεια, μέθυσε και τύφλωσε ο Οδυσσέας τον Πολύφημο. Τα Αρχαία Άβδηρα, όπου γεννήθηκε ο Δημόκριτος είναι η πόλη που θεμελίωσε ο Ηρακλής στον άθλο του με τα άγρια άλογα του Διομήδη.

 

Την Καβάλα (Νεάπολη) και τους Φιλίππους όπου περπάτησε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και κήρυξε ο Απόστολος Παύλος. Εκεί φυλακίστηκε (υπάρχει η φυλακή του) και βάπτισε την πρώτη χριστιανή.

 

Τα κάστρα της Δράμας έχουν τη δική τους ιστορία. Το ιερό του Διονύσου στη Δράμα με πολλαπλούς συμβολισμούς.

 

Τη Σαμοθράκη, το ιερό των Μεγάλων Θεών, προέρχεται η Νίκη της Σαμοθράκης που κοσμεί το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

 

Επίσης η ιστορική κοσμοσώτηρα στις Φέρες, τα κάστρα, το ιστορικό τέμενος και οι βυζαντινές μεταβυζαντινές εκκλησίες στο Διδυμότειχο, τα αρχαιολογικά ευρήματα στη Δοξιπάρα και τόσα άλλα ιστορικά σημεία.

 

Σ΄ αυτόν τον τόπο, με το άθικτο περιβάλλον και τις μοναδικές εικόνες της αμόλυντης φύσης, σας καλούμε να οργανώσετε την ετήσια εκδρομή σας.

 

Τα παρθένα δάση της Ροδόπης και οι ήρεμες πίστες του χιονοδρομικού Φαλακρού, τα μοναδικά ποτάμια σπήλαια στη Δράμα, τα ξακουστά για την ομορφιά του μαιανδρισμού του Νέστου και τα σπάνιας βιοποικιλότητας Δέλτα του Έβρου  και του Νέστου, το δάσος της Δαδιάς, θα γοητεύσουν ιδιαιτέρως τους φυσιολάτρες.

 

Η Βιστωνίδα με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και τις αποικίες των φλαμίνγκο, το πέταγμα των ερωδιών και των γυπαετών στους προστατευόμενους βιότοπους, γεμίζουν στο φωτογραφικό φακό τη μνήμη όλων των επισκεπτών.

 

Από την άλλη, οι περίπατοι στα γραφικά μονοπάτια της παλιάς Ξάνθης, του Σουφλίου, της Παλιάς Καβάλας και του Διδυμοτείχου, της Σταυρούπολης και της Μαρώνειας θα σας χαλαρώσουν και θα σας ταξιδέψουν στο χρόνο και στην παράδοσή μας.

 

Στο ιερό προσκύνημα στην Παναγία την Κοσμοσώτηρα των Φερών και την Εικοσιφοίνισσα του Παγγαίου, στα περίπου δέκα άλλα αιωνόβια μοναστήρια και θρησκευτικά μνημεία, εδώ σε τούτο τον τόπο που τα ψηλά καμπαναριά σμίγουν ειρηνικά με τα Τεμένη.

 

Σπάνιες εικόνες όπως, το αγνάντεμα της δύσης στα πανέμορφα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας γίνονται εμπειρίες ζωής. Ο χαλαρός περίπατος στο πανέμορφο πάρκο των πηγών της Αγ. Βαρβάρας της Δράμας και στο άλσος της Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής, το πλήθος των Αρχαιολογικών, Λαογραφικών, Ιστορικών, Βυζαντινών μουσείων αλλά και πιο ιδιαίτερων όπως του Καραθεοδωρή, των κέρινων ομοιωμάτων θα καταπλήξουν κάθε ταξιδιώτη.

 

Όσο για τα καταπληκτικής ομορφιάς νησιά μας, η μυστηριακή Σαμοθράκη με το ιερό των Μεγάλων Θεών και τη Νίκη που κοσμεί σήμερα το μουσείο του Λούβρου και η ιστορική καταπράσινη και δαντελωτή Θάσος, αυτό είναι σίγουρα ο μαγνήτης που θα σας έλξει στον τόπο μας.

 

Οι χώροι εστίασής μας, με τα στοιχεία μακεδονίτικης θρακιώτικης και πολίτικης κουζίνας και τα σύγχρονα καφέ των αστικών μας κέντρων γεμάτα ζωή με νέους, μαθητές και φοιτητές δεν θα αφήσουν κανέναν αδιάφορο. Το πλήθος των μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται σχεδόν παντού, σε όλα τα σημεία της περιφέρειας, θα ολοκληρώσουν την ομορφότερη ανάμνηση των εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών αποδράσεων που είχατε ποτέ. Προσθέτουμε τα σύγχρονα ξενοδοχεία που θα σας ικανοποιήσουν ποιοτικά στη φιλοξενία σας.

 

Η φιλόξενη Περιφέρεια κι οι άνθρωποί της όλοι οι συμπολίτες μας σας περιμένουμε.

 

Με την επιλογή σας αυτή στηρίζετε την οικονομία, την απασχόληση και την ανάπτυξη ενώ ενισχύετε την έννοια πολιτισμική, με μεγάλο ιστορικό βάθος και προσφορά στο παγκόσμιο πνεύμα και ιστορία, κοινή ταυτόχρονα μας ως πολιτών αυτής της περιφέρειας.

 

Θα σας καλωσορίσουμε.

 

Επισκεφθείτε την νέα σύγχρονη τουριστική ιστοσελίδα του τόπου μας http://www.emtgreece.com/ για να περιηγηθείτε και να επιλέξετε τη διαδρομή και τους προορισμούς της εκδρομής σας. Σας γνωρίζουμε ότι για συσκευές με λειτουργικό σύστημα android και IOS (apple) δημιουργήσαμε εφαρμογή (application) τουριστικό οδηγό που μπορείτε να την κατεβάσετε αλλά και να την προωθήσετε με τον τίτλο «emtgreece». Πάντα στη διάθεσή σας.

 

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης»