Την προηγούμενη Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισε την ανανέωση της θητείας του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Ήταν μάλιστα η πρώτη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχα ως τακτικό μέλος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ, εκπροσωπώντας τη δημοτική παράταξη  Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ. Σχετική συζήτηση για το θέμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή έγινε επίσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

 

Είναι πάγια θέση του ΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ότι:

σε όλες τις θέσεις ευθύνης είναι ανάγκη να γίνεται απολογισμός και αξιολόγηση του έργου της εκάστοτε απερχόμενης διοίκησης

είναι ανάγκη να τηρούνται οι ορθές, θεσμικές, διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες που διασφαλίζουν το κύρος και την ευρύτερη αποδοχή των αποφάσεων που λαμβάνονται.

 

Το σκεπτικό αυτό αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ορθή λειτουργία των νομικών προσώπων του Δήμου μας και θεωρούμε πως είναι το κρίσιμο ζήτημα σε κάθε επιλογή για μία τέτοια θέση ευθύνης.

 

Εμείς ως ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, στην περασμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εκφράσαμε την άποψη ότι η ενδεδειγμένη διαδικασία για την εκλογή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή θα ήταν η δημόσια προκήρυξη, η οποία θα διασφάλιζε την ποιότητα, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στην απόφαση που θα λαμβανόταν. Προτείναμε μάλιστα στην προκήρυξη να ζητηθεί από τους υποψήφιους να καταθέσουν τις προτάσεις τους και για το Φεστιβάλ Φιλίππων, κάνοντας τη θέση πιο ελκυστική για καλλιτέχνες με αναγνωρισμένο έργο και υψηλά προσόντα. Αυτή η διαδικασία θα έδινε τη δυνατότητα τόσο στον σημερινό Καλλιτεχνικό Διευθυντή όσο και σε νέες υποψηφιότητες (ακόμη και από άξιους και έμπειρους καλλιτέχνες που κατάγονται από την περιοχή μας) να καταθέσουν την πρότασή τους, τις ιδέες τους και το όραμά τους για το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕ και του Φεστιβάλ Φιλίππων.

 

Το ΔΗΠΕΘΕ και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του έχουν να παρουσιάσουν τα τελευταία χρόνια ένα έργο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Όμως το όψιμο ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για το πρόσωπο του κυρίου Γκόνη και το επιχείρημα περί «πολιτικής απόφασης» για την ανανέωση της θητείας του αδυνατίζει επί της ουσίας το κύρος της επιλογής και αδικεί το πρόσωπο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, αφού τελικά δεν του επέτρεψε να κάνει απολογισμό του έργου του, να το αναδείξει και να το υπερασπιστεί. Αν μη τι άλλο, ο σημερινός Καλλιτεχνικός Διευθυντής δεν θα είχε να φοβηθεί τίποτα από τη συμμετοχή του σε μία προκήρυξη. Ίσα – ίσα, αν προκρινόταν μέσω δημόσιας προκήρυξης, θα ενισχυόταν ακόμη περισσότερο το κύρος του και θα αναγνωριζόταν ευρύτερα το έργο του.

 

Σε κάθε περίπτωση, Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε θετική πρωτοβουλία, κάθε δράση που αναβαθμίζει το ΔΗΠΕΘΕ, του δίνει όραμα και προοπτική και το εξοπλίζει με τον αναγκαίο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό που χρειάζονται τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

«Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

 

Δέσποινα Μαυρίδου

Μέλος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας