Το 2ο Γυμνάσιο Καβάλας υλοποιεί κατά τα σχολικά έτη 2022-2023 και 2023-2024 σχέδιο ευρωπαϊκής ανάπτυξης με τίτλο «Δημιουργικοί Μαθητές Ενεργοί Πολίτες» στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+.

 

Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας αναμένεται να καλλιεργήσουν ορθολογική πολιτική σκέψη, ώστε να συμμετέχουν ως ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες στο τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

 

Αναμένεται ακόμη να μάθουν να προσεγγίζουν, με πνεύμα κριτικό, έργα τέχνης, να εκφράζουν τους πολιτικούς προβληματισμούς τους, μέσα από μικρά καλλιτεχνικά projects, δημοσιογραφικά κείμενα και ρητορικές ασκήσεις, και να εξοικειωθούν με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Στα πλαίσια του προγράμματος, την εβδομάδα 24 έως 28 Οκτωβρίου, επισκέφθηκε το σχολείο μας ομάδα μαθητών και μαθητριών από το σχολείο Ies Eduardo Primo Marques της περιοχής Carlet της Ισπανίας.

 

Οι δραστηριότητες, στις οποίες συμμετείχαν από κοινού οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο σχολείων, είχαν ως στόχο να αντιληφθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες ποικίλες μορφές ανισοτήτων, εξετάζοντας συχνά και το παρελθόν της περιοχής μας, και να αναστοχαστούν σχετικά με τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν από τις τοπικές κοινωνίες και τους επίσημους θεσμούς, προκειμένου οι ανισότητες να περιοριστούν.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες, έπαιξαν το επιτραπέζιο παιχνίδι GoGoals για να εξοικειωθούν με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, συμμετείχαν σε αγώνες Football3, πληροφορήθηκαν για τους αγώνες των καπνεργατών της πόλης μας και για τον τρόπο με τον οποίο το αρχαίο ελληνικό δράμα πρότεινε έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης.

 

Η συνεργασία των δύο σχολείων αναμένεται να επεκταθεί μέσω eTwinning έργων και άλλων διεθνικών συναντήσεων.

 

(δελτίο Τύπου)