Μόνο εφησυχασμός δεν υπάρχει, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης που ανακοίνωσε η ΑΜΘ, κυρίως στις εποχιακές επιχειρήσεις. Τις επόμενες ώρες τα έξι επιμελητήρια της περιφέρειας αναμένεται στείλουν υπόμνημα στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, όπου θα ζητούν τροποποιήσεις.

 

«Το επιμελητήριο εκπροσωπεί 11 χιλιάδες επιχειρήσεις. Τα ακούσματα είναι σε μεγαλύτερο εύρος από αυτά που έχει ένας εμπορικός σύλλογος. Ως επιμελητήρια στείλαμε επιστολή στον περιφερειάρχη ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν ενίσχυση στις λειτουργικές του δαπάνες ως κεφάλαιο κίνησης. Βλέπουμε όμως ότι υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα. Αυτό δεν βλέπει καθόλου τις λειτουργικές δαπάνες, τις πραγματικές ανάγκες της επιχείρησης και απλώς το κομμάτι της απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι δίνονται λιγότερα χρήματα σε περισσότερες επιχειρήσεις», δηλώνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

 

"Οι εποχικές επιχειρήσεις αδικούνται κατάφορα"

 

«Όταν το πρόγραμμα ζητά ποιοι είναι απασχολούμενοι στις 19 Μαρτίου 2020, όλες οι επιχειρήσεις της Θάσου, της Ηρακλείτσας, της Κεραμωτής ο αριθμός είναι μηδενικός σην καλύτερη περίπτωση θα πάρουν δύο χιλιάδες ευρώ», επισημαίνει ο κ. Δέμπας.

 

Αντίθετα σε άλλες περιφέρειες αντίστοιχες επιχειρήσεις, ένα μικρό τουριστικό κατάλυμα, μία μικρή ταβέρνα, που θα πάει με τις δαπάνες του αντίστοιχου τρίμηνου του 2019, θα πάρουν έως και 50 χιλιάδες ευρώ όπως στην Χαλκιδική.

 

Μία μικρή επιχείρηση στο κέντρο της Καβάλας θα πάρει δύο χιλιάδες ευρώ, εφόσον είναι μηδέν οι εργαζόμενοι ή ένας. Αντίστοιχη επιχείρηση στο Κιλκίς ή της Θεσσαλονίκης που θα δει τις αντίστοιχες δαπάνες του 2019 (ενοίκιο, ρεύμα, απασχόληση εργαζομένου) μπορεί να φτάσει και αυτή έως 50 χιλιάδες ευρώ.

 

«Η αδικία θα πρέπει να διορθωθεί. Να μπουν κριτήρια που να βλέπουμε τις πραγματικές δαπάνες των λειτουργικών αναγκών».

Σε όλες τις περιφέρειες έχει μπει το de minimis, δηλαδή οι επιχορηγήσεις που θα πάρουν οι επιχειρήσεις στα τρία χρόνια 2018-19-20 δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200 χιλιάδες ευρώ. Σε άλλες περιφέρειες, το πρόγραμμα πήγε σύμφωνα με ανακοίνωση του 2020 και το ταβάνι φτάνει τις 800 χιλιάδες ευρώ, ενώ η ΑΜΘ πήγε με κανονισμό του 2013. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες τουριστικές, μεταποιητικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν ούτε ένα ευρώ. Επίσης ο κ. Δέμπας έκανε λόγο και για την προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Θα υπάρξει υπόμνημα με προτάσεις των επιμελητηρίων προς τον περιφερειάρχη. Προτροπή να διορθωθούν οι αδικίες .

 

«Ως εμπορικός σύλλογος οι αντιδράσεις είναι ελάχιστες»

 

"Έχουμε 600 μέλη και το 90% είναι αυτοαπασχολούμενοι. Είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Είμαστε ευχαριστημένοι με το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί. Το τι μπορεί να ισχύει στην περιοχή της Θάσου, σε μεγάλες βιομηχανίες, εταιρίες ή επιχερήσεις με πολύ προσωπικό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Εμείς περιμένουμε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί. Το πρόγραμμα δίνει το περιθώριο ώστε αν υπάρχουν επιβαρύνσεις να τις τακτοποιήσουν. Για μία επιχείρηση που είναι αυτοπασχολούμενος κάποιος τα δύο χιλιάδες ευρώ ούτε η κεντρική διοίκηση δεν τα έχει δώσει μέχρι τώρα. Νομίζω είναι μία καλή βοήθεια.  Στο μέτρο που μας αναλογεί ως εμπορικός σύλλογος οι αντιδράσεις είναι ελάχιστες", δήλωσε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης.

 

«Καλό το πρόγραμμα – επιδέχεται βελτίωση»

 

«Πρόκειται για ένα πολύ καλό πρόγραμμα. Αλλά όσο καλό και να είναι επιδέχεται βελτίωση. Το πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεχθεί τρεις τροποποιήσεις. Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους. Στο νομό της Καβάλας τα μηνύματα είναι θετικά. Συμπεριλαμβάνονται στην ενίσχυση όλες οι μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι. Υπάρχουν αντιδράσεις στην Θάσο και στην Κεραμωτή. Ο περιφερειάρχης ακούει την τοπική κοινωνία" είπε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.