Γράφει ο

Θωμάς Μαργαρίτης

 

 

Είναι γνωστό ότι επίκειται η επίσημη παράδοση  σε χρήση του νέου, με πλαστικό χλοοτάπητα, βοηθητικού γηπέδου της αγαπημένης μας «Δόξας» που υλοποιήθηκε δια εξόδων του Δήμου Δράμας.

Η παρέμβαση του Δήμου Δράμας έγινε μετά την απόφαση της διοίκησης του Ερασιτέχνη, με πρόεδρο του Γ.Σ. τον Απόστολο Δαϊλάκη, περί παραχωρήσεως της χρήσης του βοηθητικού γηπέδου στο Δήμο Δράμας δια της υπογραφής συμβολαίου χρησιδανείου.

Το νέο βοηθητικό γήπεδο αποτελεί πραγματικά ένα στολίδι και θα λύσει τις τεράστιες αγωνιστικές μας ανάγκες. Υποχρεούμαι όμως και οφείλω να επισημειώσω τα παρακάτω γιατί  αν υπήρχε συνολική κατά χρήση μεταβίβαση του γηπέδου που ζητούσα ως Δήμαρχος από το 2008,  σήμερα θα πανηγυρίζαμε όχι μόνο για το νέο βοηθητικό αλλά για την πλήρη ανακαίνιση-ανακατασκευή όλου του γηπέδου.

Το έτος 2008 σε Γενική Συνέλευση των μελών του Γ.Σ. Δόξα, στο Δημοτικό Ωδείο, ως Δήμαρχος, ζήτησα την παραχώρηση ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΧΡΗΣΗ όλου του γηπέδου της Δόξας  από τον ερασιτέχνη προς τον Δήμο Δράμας,  ώστε να γίνουν με την υπογραφή συμβάσεως χρησιδανείου, όλες οι απαραίτητες εργασίες στο γήπεδο. Μόνο έτσι ο Δήμος θα μπορούσε να χρηματοδοτεί νόμιμα κάθε εργασία γιατί το γήπεδο είναι ιδιόκτητο.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΘΗΚΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

Ήταν τουλάχιστον, κατά την γνώμη μου, τραγικό ένας εν ενεργεία Δήμαρχος να  υποδεικνύει νόμιμο τρόπο χρηματοδότησης, ώστε ο Δήμος να γίνει υπεύθυνος της κατασκευής και συντήρησης όλων των γηπεδικών εγκαταστάσεων και ο ωφελούμενος να αρνείται!!!  Να τους δωρίζεις δηλαδή  γάϊδαρο και αυτοί να τον κοιτούν στα δόντια!!!

Κάποιοι τότε ασπάσθηκαν την εσφαλμένη  άποψη γνωστών – αγνώστων σκοταδιστών που έλεγαν ότι κάτι τέτοιο δήθεν απαγορεύεται από την διαθήκη του δωρητή Δουμπέσα, που απαγόρευε την μεταβίβαση της κυριότητας  του γηπέδου σε τρίτον για άλλους σκοπούς. Δεν μπορούσαν  να αντιληφθούν ή δεν ήθελαν σκοπίμως να καταλάβουν ότι με το χρησιδάνειο δεν μεταβιβάζεται  η κυριότητα αλλά μόνο η χρήση και δεν μεταβάλλεται ο σκοπός που είναι η λειτουργία του γηπέδου ως γήπεδο ποδοσφαίρου.

Τον Οκτώβριο του 2010 έχασα τις εκλογές,  αλλά και ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δεν εγκατέλειψα το θέμα. Έτσι απέστειλα στην τότε Διοίκηση του Ερασιτέχνη  στις 24-10-2011 το υπ’ αριθμ. Πρωτ.546/2011 έγγραφό μου  με το οποίο προσπαθώ να τον  πείσω, όπως και  τον τότε κυβερνητικό βουλευτή και τον τότε Δήμαρχο να προχωρήσουν στην ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ, που ήταν η παραχώρηση της χρήσης του γηπέδου στον Δήμο Δράμας.

Μάλιστα εισηγήθηκα να τεθεί  θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26-10-2011 όπου καλούσα την τότε διοίκηση του ερασιτέχνη να παρευρεθεί, ΠΙΕΖΟΝΤΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ για την παρουσία της με σχετικό έγγραφο που απέστειλα. Η τότε Διοίκηση του ερασιτέχνη μου απάντησε, δυνάμει του υπ’ αριθμ.1709/26-10-2011 εγγράφου της, εκφράζοντας την επιφυλακτικότητά της, ωστόσο όμως αποδέχθηκε την παρουσία  του  τότε Προέδρου του Γ.Σ. στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26-10-2011, πράγμα που έγινε. Στο Δημοτικό συμβούλιο έγινε διεξοδικότατη συζήτηση, εξηγήθηκε  από μένα απολύτως ότι δεν υφίσταται κανένα νομικό πρόβλημα εκ της διαθήκης Δουμπέσα, παρά την προσπάθεια διαφόρων γνωστών εκφραστών της οπισθοδρόμησης  που αρνούνται  να αποδεχθούν κάτι θετικό αν δεν εκπορεύεται από τους ίδιους. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν θετική στην συνολική παραχώρηση της χρήσης του γηπέδου στον Δήμο Δράμας εάν και εφόσον υπήρχε απόφαση του Γ.Σ. Δόξα Δράμας για την παραχώρηση.  Στις 31-10-2011 απέστειλα το υπ’ αριθμ. Πρωτ.550/2011  νέο έγγραφό μου εξαντλώντας την πίεσή μου ώστε να ληφθεί από τον Γ.Σ. Δόξα απόφαση περί παραχωρήσεως της χρήσης του γηπέδου στον Δήμο Δράμας, κοινοποιώντας το και στους συνδέσμους φιλάθλων και γνωστοποιώντας το στην Δραμινή κοινωνία, αφού ο τότε Πρόεδρος του Γ.Σ.  «Δόξας» αποδέχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να εξετάσει το θέμα της παραχωρήσεως.

Τελικά από την τότε διοίκηση του ερασιτέχνη δεν εισακούσθηκα. Θυμίζω ότι αν παραχωρούνταν όλο το γήπεδο κατά χρήση στο Δήμο θα κατασκευάζονταν έγκαιρα και οι πυλώνες φωτισμού, δεν θα αγωνιζόμασταν εξόριστοι στη Θεσσαλονίκη στο «Καυταντζόγλειο» και ίσως να μην πέφταμε τότε από την Α’ Εθνική !!!

Μετά από καθυστέρηση 2,5 ολόκληρων ετών από την νέα Διοίκηση του ερασιτέχνη με πρόεδρο τον κ. Απόστολο Δαϊλάκη,  ελήφθη  η απόφαση περί παραχωρήσεως κατά χρήση ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ δια συμβάσεως χρησιδανείου  τον Φεβρουάριο του 2014. Προφανώς δεν έγινε παραχώρηση όλου του γηπέδου, αλλά μόνο του βοηθητικού   διότι  έτσι έκριναν οι τότε Διοικούντες τον Δήμο, που δεν τόλμησαν να αναλάβουν κατά χρήση όλο το γήπεδο και τις γηπεδικές εγκαταστάσεις του. Έτσι  δυνάμει του υπ’ αριθμ.302/3-3-2014 πρακτικού του ΔΣ του ερασιτέχνη ο κ. Απόστολος Δαϊλάκης υπέγραψε το σχετικό  συμβόλαιο με τον Δήμο Δράμας (υπ’ αριθμ.13251/7-3-2014 συμβόλαιο του Συμβολαιογράφου Δράμας Ματθαίου Δομνίδη). Η κατασκευή του βοηθητικού, με πλαστικό χλοοτάπητα, γηπέδου πέρασε από διάφορες κατασκευαστικές και γραφειοκρατικές περιπέτειες και ολοκληρώθηκε σχεδόν τρία χρόνια μετά την υπογραφή της παραχωρήσεως της χρήσης μετά από άοκνες προσπάθειες του νυν Δημάρχου Χριστόδουλου Μαμσάκου ο οποίος -είναι αλήθεια- υπερέβαλε εαυτόν ώστε να ξεπεραστούν κατασκευαστικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες και να είναι έτοιμο προς παράδοση το νέο βοηθητικό γήπεδο.

Δυστυχώς, η πριν από τον κ. Απόστολο Δαϊλάκη  Διοίκηση του Γ.Σ., μολονότι είχε διευκρινισθεί οριστικά  και αμετάκλητα ότι δεν υπήρχε κανένα νομικό ή ουσιαστικό πρόβλημα  με την κυριότητα του χώρου, δεν προχώρησε στην παραχώρηση κατά χρήση όλου του γηπέδου και των γηπεδικών εγκαταστάσεων.

Μπορεί σήμερα να πανηγυρίζουμε για το νέο βοηθητικό γήπεδο, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε την παρέλευση τόσων ετών εξαιτίας περίεργων, πεισματικών και αδιέξοδων αρνήσεων και παλινδρομιών, ακόμα και για την αξιοποίηση του βοηθητικού γηπέδου. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αν πριν πολλά χρόνια λαμβάνονταν απόφαση από την Διοίκηση του Γ.Σ. περί παραχωρήσεως όλου του γηπέδου κατά χρήση στο Δήμο Δράμας, σήμερα θα πανηγυρίζαμε για την συνολική ανακατασκευή του και όχι μόνο για το βοηθητικό γήπεδο. ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ Ο ΜΕΓΑΛΟΧΟΡΗΓΟΣ ΜΑΣ Κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΥΡΟΣ.

Όλα τα παραπάνω τα αναφέρω,  όχι για την δική μου δικαίωση (άλλωστε αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος με την εξέλιξη της υποθέσεως του νέου βοηθητικού γηπέδου, όταν κάποιοι ισχυροί τοπικοί παράγοντες αμφισβητούσαν όχι μόνο τα λεγόμενά μου, τις αγαθές μου προθέσεις, αλλά και τις νομικές μου γνώσεις), αλλά για να γνωρίζουν οι Δοξαίοι φίλαθλοι και όλοι οι Δραμινοί την όλη εξέλιξη, πώς φτάσαμε στο σημείο αυτό σήμερα και πώς κάποιοι αρνήθηκαν και δεν απέδειξαν την θετική τους συνεισφορά. Δοξαίος φίλαθλος δεν είναι αυτός  που το δηλώνει μόνο, αλλά αυτός που  στην πράξη το  αποδεικνύει, ιδιαίτερα όταν ασκεί διοίκηση.

Σας υποβάλλω προς απόδειξη των ισχυρισμών μου όλη τη σχετική αλληλογραφία, γιατί τα λόγια είναι «epea pteroenta», μόνο τα γραπτά μένουν στο τέλος (scripta manent).

 

Ο Θωμάς Μαργαρίτης  είναι δικηγόρος, τ. δήμαρχος, τ. πρόεδρος του Δικηγορικού  Συλλόγου Δράμας και νυν πρόεδρος του «Ομίλου πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού Ν. Δράμας» με την επωνυμία «Δραμινή φλόγα»