γράφει η

Δώρα Αυγέρη* 

 

Μια από τις βασικές προτεραιότητες της δεύτερης κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη είναι η πλήρης κατεδάφιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η παράδοση της υγείας μας σε ιδιωτικά συμφέροντα. 

 

Δεν είναι, επομένως, τυχαίο ότι επέστρεψε στον «τόπο του εγκλήματος» ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ειδική αποστολή τελειωτικού χτυπήματος στο ΕΣΥ. 

 

Ακόμη και αν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αυτές φάνηκαν ξεκάθαρα την περίοδο της πανδημίας, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία και οι δημόσιες δομές υγείας «κοβιντοποιήθηκαν», έμειναν υποστελεχωμένα, ενώ εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι εκατομμυρίων ευρώ οδηγήθηκαν σε funds της υγείας και κλινικάρχες. 

 

Υπερ αυτών νομοθετεί η κυβέρνηση, και όχι υπέρ των ασθενών, τους οποίους βάζει να πληρώσουν από την τσέπη τους, γιατί οι κλινικές κλείνουν η μια μετά την άλλη στα νοσοκομεία όλης της χώρας και οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας μένουν χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ατέλειωτες οι αναμονές, ακόμη για τα πολύ σοβαρά περιστατικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ασθενείς καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές πληρώνοντας για την υγεία τους, τη ζωή τους την ίδια.

 

 Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η «καινοτομία» των απογευματινών χειρουργείων. Πρόκειται για το «νόμιμο» φακελάκι του Αδώνιδος Γεωργιάδη, με το οποίο υποτίθεται θα μειωθούν οι πολύμηνες λίστες αναμονής, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης να αφήσει υποστελεχωμένα τα δημόσια νοσοκομεία. 

 

Οι γαλάζιες διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν διστάζουν να παραπέμπουν ακόμη και έκτακτα περιστατικά ή περιστατικά αφαίρεσης καρκίνων στα απογευματινά χειρουργεία, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκουν την ισχυρή αντίσταση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

 

 Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση νομοθέτησε, ξεπερνώντας και τον εαυτό της, το εξής: να μπορούν ιδιώτες γιατροί να δανείζονται προσωπικό και εξοπλισμό από τα δημόσια νοσοκομεία αλλά το λογαριασμό να τον πληρώνουν και πάλι... οι φορολογούμενοι! 

 

Η τροπολογία για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ πέρασε μεσάνυχτα από την κυβέρνηση, η οποία δεν συγκινείται ούτε από τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, ούτε από τις σφοδρές αντιδράσεις των υγειονομικών που παραμένουν στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία και δίνουν καθημερινά άνιση μάχη. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη οδεύοντας προς την ευρωκάλπη. 

 

Αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται ξεκάθαρα απέναντι στην κοινωνία και απροκάλυπτα προσηλωμένη στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του βασικού αγαθού, της Υγείας. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνηση θα ακυρώσει όλα όσα νομοθέτησε η ΝΔ για να κατεδαφίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, θα το αναγεννήσει και θα το αποδώσει στην κοινωνία και τους ασθενείς, σύγχρονο, ενδυναμωμένο, χωρίς στρεβλώσεις. 

 

Εμβληματική είναι η πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία υπεράσπισης και ανάταξής του.

 

Ο Στέφανος Κασσελάκης παροτρύνει τους πολίτες να ενημερώνουν μέσω του isyriza.gr για τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που συναντούν στο δημόσιο σύστημα υγείας η ανάταξη του οποίου θα είναι πρώτη προτεραιότητα για νέα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

 

Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε την υγεία μας και τη ζωή μας στα χέρια του καθεστώτος Μητσοτάκη και των συμφερόντων που εξυπηρετεί. Όπως στο χέρι μας είναι να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπή και νίκης. Με την ψήφος μας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου! 

 

*Η Δώρα Αυγέρη είναι Δημοσιογράφος - Νομικός και Υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ