γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διάλεξε ο Νίκος Δένδιας, πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν Άμυνας, ο οποίος συμμετείχε στο DEFEA Conference 2024, και εκτίμησε ότι τα πράγματα με την Τουρκία δεν βαίνουν προς αποκλιμάκωση..

 

Παράλληλα τόνισε, κόντρα στο δόγμα Μητσοτάκη, ότι υπάρχει διεύρυνση της τουρκικής ατζέντας δείχνοντας πως ο ίδιος δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που εκπέμπεται είτε από το Μέγαρο Μαξίμου, είτε από τη Βασιλίσσης Σοφίας, έδρα της ελληνικής διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Ο ίδιος, στο «καπάκι», μετέβη στην Κατερίνη με την ιδιότητα του Συντονιστή του Προεκλογικού Αγώνα της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

 

Και σκέφτεται κανείς, ότι δυο μέρες χρειάστηκε να περάσουν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και στα όσα διημείφθησαν δημοσίως με τον Ταγίπ Ερντογάν για να βγει ο Νίκος Δένδιας και να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

 

Ο υπουργός Άμυνας έχει απόλυτο δίκιο και ουδείς εχέφρων άνθρωπος μπορεί να αμφισβητήσει αυτό που λέει.

 

Για παράδειγμα, η Τουρκία, όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει θέσει στην ελληνοτουρκική ατζέντα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επισημοποίησε τη διεκδίκησή της για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ΝΑ Αιγαίου, μετέτρεψε σύμβολα της Ορθοδοξίας μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας, έβγαλε εκτός ατζέντας το Κυπριακό επιμένοντας μάλιστα πλέον στη "λύση" των δύο κρατών και άλλα.

 

Το τελευταίο, διάστημα μίλησε ξανά ενώπιον Έλληνα πρωθυπουργού για "τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα", προϊδεάζοντας ότι εκτός από τη Θράκη προωθεί θέμα και για Ρόδο και Κω, ενώ βάζει μάθημα στα σχολεία τη "γαλάζια πατρίδα" μπολιάζοντας συνειδήσεις της νέας γενιάς για μελλοντικές εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

 

Αναφερόμενος στις υφιστάμενες αμυντικές βιομηχανίες, ο κ. Δένδιας τόνισε, χαρακτηριστικά, για την ΕΑΒ ότι «παρελήφθη σε μια κατάσταση τραγωδίας». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «δεν μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να υπάρξει χωρίς την ΕΑΒ.

 

Χρειάζεται την υποστήριξή της. Αρα, είναι εθνική πρόκληση να την εξυγιάνουμε». Και εξέφρασε την ελπίδα του ότι «η διοίκηση, η οποία υπεδείχθη με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια και με πλήρη ενημέρωση και των άλλων δυνάμεων της Βουλής, θα καταφέρει αυτό το τιτάνιο έργο με τη βοήθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στον βαθμό που γίνεται αυτό».

 

Ως προς τα ΕΑΣ, όπου έχει κύρια ευθύνη το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ότι «τις επόμενες μέρες ή τον επόμενο μήνα θα υπάρχει μια κατάληξη που θα μας επιτρέπει αξιοπρεπώς να πούμε ότι κι εκεί έχει γίνει ένα πρώτο βήμα».

 

Οι θέσεις του Νίκου Δένδια είναι ξεκάθαρα μια καταγραφή της διαφορετικής του θεώρησης στο χειρισμό των ελληνοτουρκικών θεμάτων κι όχι γιατί άλλο η διπλωματία και άλλο η Άμυνα της Χώρας, αλλά γιατί θέλει να είναι ξεκάθαρη η θέση του απέναντι σε όσα πρεσβεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο ημέτερός του Γιώργος Γεραπετρίτης.

 

Το πιο φοβερό είναι ότι δύο μέρες μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα είχαμε συνολικά 16 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών από ισάριθμα ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας της Τουρκίας, που πραγματοποιούσαν άσκηση έρευνας και διάσωσης στα διεθνή, αλλά και τα τουρκικά ύδατα ανάμεσα σε Λέσβο και Χίο.

 

Φυσικό ήταν ο υπουργός Άμυνας να μην λέει ότι …ψιχαλίζει!

 

Ο Νίκος Δένδιας, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις εξελίξεις, επιμένει ότι πίσω από τα χαμόγελα η τουρκική ηγεσία διατηρεί και αυξάνει τις διεκδικήσεις της.

 

Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση με τη σειρά της κατηγορεί την κυβέρνηση για υποχωρητικότητα και αμφισβητεί την ύπαρξη των ήρεμων νερών.

 

Όπως ανέφερε μάλιστα ο  επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος: «Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη και κερδίσει κάτι.

 

Που είναι τα ήρεμα νερά όταν αμφισβητεί τα θαλάσσια πάρκα;».

 

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε: «Ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνεται ούτε με αυταπάτες ούτε με βιασύνη. Απαιτούνται απτά και κυρίως δείγματα αμοιβαίας ειλικρίνειας».

 

Τι καταγράφουμε; Ότι ο Νίκος Δένδιας θα είναι ο κατοπινός του Κυριάκου Μητσοτάκη και από τώρα κοιτά να δικαιώσει την λαϊκή πατριωτική δεξιά και τους προδομένους νεοδημοκράτες, από τις διευρύνσεις του πρωθυπουργού στα κεντροαριστερά μονοπάτια στα οποία έχει ξανοιχτεί!

 

Δεν τον ενδιαφέρει το ακροδεξιό ακροατήριο και πάει να περισώσει ότι περισώζεται από το καταρακωμένο δεξιό προφίλ της παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έχει εξοκείλει στα αβαθή νερά της ..νερόβραστης πολιτικής που την έχουν βαφτίσει ….σύγχρονη φιλελεύθερη και ποιος ξέρει με πόσα άλλα κοσμητικά και άκομψα, κοσμήματα!