Ο Σύλλογος κατοίκων Νεάπολης – Δήμου Καβάλας παρουσιάζει την παιδική θεατρική παράσταση «H Παναγία των Παρισίων», Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου  στις 19.00 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου. Η παράσταση είναι δωρεάν για το κοινό που θα την παρακολουθήσει και είναι μια συνδιοργάνωση του Συλλόγου, του Δήμου Καβάλας και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. 

 

 

 

Λίγα λόγια για το έργο

 

 

Παρίσι, μεσαίωνας. Ένας σκληρός ιερέας, ο Φρόλο, βρίσκει στα σκαλιά της «Παναγίας των Παρισίων» ένα παραμορφωμένο μωρό. Το κλείνει στο καμπαναριό, να μεγαλώσει μακριά από τους ανθρώπους. Τα χρόνια περνούν και ο Κουασιμόδος, άντρας πια, μια αγγελική ψυχή εγκλωβισμένη σε ένα τερατώδες σώμα, είναι ο κωδωνοκρούστης της εκκλησίας. Μόνη του παρέα οι καμπάνες και τα αγάλματα της εκκλησίας. Ο σκληρός ιερέας τού απαγορεύει κάθε επαφή με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Κάπου εκεί κοντά υπάρχει ένα μέρος, η λεγόμενη «αυλή των θαυμάτων», όπου οι τσιγγάνοι του Παρισιού, κι ανάμεσά τους η Εσμεράλντα, ζουν ελεύθεροι. Σε μία γιορτή που πάει κρυφά ο Κουασιμόδος γνωρίζει την όμορφη Εσμεράλντα και την ερωτεύεται. Ο Φρόλο αποφασίζει να τον τιμωρήσει. 

Ο Victor Hugo  στο μυθιστόρημά του «Παναγία των Παρισίων» τοποθετεί τους ήρωές  του στο Μεσαιωνικό Παρίσι του  15ου αιώνα, με φόντο πάντα τον επιβλητικό καθεδρικό ναό της πόλης. Οι πρωταγωνιστές του είναι περιθωριακοί άνθρωποι, μη αποδεκτοί από την τοπική κοινωνία. Αδικία, ανισότητα, ρατσισμός, κατάχρηση εξουσίας από την εκκλησία, έλλειψη δικαιοσύνης, η οποία παρουσιάζεται θεόκουφη, και καταπάτηση των βασικότερων δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται στο έργο με μοναδική μαεστρία από τον συγγραφέα. Και πλάι σε αυτή την αθλιότητα και τον σκοταδισμό, η απόλυτη ομορφιά, η ανιδιοτελής αγάπη. Έτσι, με τις επιλογές τους και την δύναμη της θέλησης, ο Κουασιμόδος και η Εσμεράλντα θα διεκδικήσουν  το όνειρο τους για ένα καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος σέβεται τον άνθρωπο.

Μέσα από την ιστορία δύο επιφανειακά αδύναμων πλασμάτων, ο Ουγκώ καταφέρνει να μιλήσει με μοναδικό τρόπο για τη δύναμη που κρύβεται μέσα σε όλους μας, για την σημασία της φιλίας και της αγάπης και να υπερασπιστεί την ανθρωπιά και τις αξίες που δικαιώνουν την ανθρώπινη υπόσταση. Η «Παναγία των Παρισίων» δεν είναι επαναστατική μόνο για την εποχή της, είναι επαναστατική και για τη δικιά μας εποχή. Μέχρι και σήμερα η ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί από της προκαταλήψεις της και να αποδεχτεί οτιδήποτε το «διαφορετικό».

Η παράσταση, σε ελεύθερη διασκευή για παιδικό θέατρο, στόχο έχει να κάνει τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους να ονειρευτούν, να γελάσουν, να προβληματιστούν και να γνωρίσουν το μεγαλείο της κλασικής λογοτεχνίας.

 

 

Συντελεστές της παράστασης

 

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Παπάζογλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Σμαράγδα Μελαδιανού

Μουσική επιμέλεια, σκηνικά, κοστούμια: Παναγιώτης Παπάζογλου- Σμαράγδα Μελαδιανού

 

 

 

Παίζουν         

Κουασιμόδος: Μάριος Μακρής

Αστυνόμος Φρόλο: Γιώργος Τζαβολάκης

πάτερ Φρόλο: Απόστολος Αγγελίδης

Εσμεράλντα: Ευαγγελία Καρασεϊτανίδου

Τζαλί: Βάσια Πιπερίδου

Φοίβος: Δημήτρης Καλοπίσης

Λαβέρνα: Μαριάνσυ Γεννηματά

 Βίκτωρ: Δέσποινα Ραξενίδου

Κερκήνας: Σοφία Ελμασίδη

Γυναίκα: Ιωάννα Τσιμπίδου

Αστυνόμος  φλύαρος: Κυριακή Χαριζάνη

Αστυνόμος αυστηρός: Θεοδώρα Φινδάνη

Αστυνόμος φοβητσιάρης: Κλειώ Δερβεντζή

Πολίτες του Παρισιού: Θένια Τουνουσίδου, Ελεάννα Διαλεκτοπούλου,  Παναγιώτα Χαριζάνη,  Μαρίνα Κλεανθίδου,  Ιωάννα Τσιμπίδου,  Κλημεντίνη Αγγελίδου, Κατερίνα Παρίσσου, Πωλίνα Παρίσσου, Δανάη Μακαρίου, Άλκηστις Φινδάνη, Άγγελος Μακρής, Χριστίνα Πούλια, Μαρία Κομήτη, Δημήτρης Καλοπίσης, Δημήτρης Ηλιάδης

Δικαστής: Μαρίνα Κλεανθίδου

Τσουβαλοδρομίες: Παναγιώτα, Χριστίνα, Μαρία, Άγγελος, Άλκηστις, Δημήτρης Ηλιάδης

Μηλομαχίες: Μαρίνα, Πωλίνα, Κατερίνα, Κλημεντίνη 

Μωρό στις μηλομαχίες: Δανάη

Χορός τσιγγάνων: Ιωάννα, Θένια, Ελεάννα και η Εσμεράλντα: Ευαγγελία

Ντελάλης 1: Ελεάννα

Ντελάλης 2: Ιωάννα

Ντελάλης 3: Θένια

Ντελάλης 4: Χριστίνα

 

 

 

Το θεατρικό τμήμα του Συλλόγου 

 

 

Το 2010 ξεκίνησε το παιδικό- εφηβικό θεατρικό τμήμα του Συλλόγου, κυρίως με θεατρικά παιχνίδια. Παρουσίασε δραματοποιημένα παραμύθια στο δασάκι της Παναγούδας (στην 1η Συνάντηση Συνοικιακών Συλλόγων Καβάλας), στο 24ο Δ.Σ. Καβάλας και στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού (Παιδόπολη) Καβάλας. Ακολούθησαν πιο ολοκληρωμένες θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία: «Το όνειρο του σκιάχτρου», του Ε. Τριβιζά (Νοέμβρης 2012, αίθουσα Παπαϊωάννου του ΔΩΚ), “Οδυσσεβάχ” της  Ξ. Καλογεροπούλου (Οκτώβρης 2013, Αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και Γενάρης 2015, Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης), «Μαγικά μαξιλάρια» του Ε. Τριβιζά (Ιούνης 2014, Αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας  και Δεκέμβρης του 2014,  Δημοτικό Αμφιθέατρο Ελευθερούπολης), «Ο μάγος του Οζ» του Frank Baum (Μάιος 2016, θεατράκι της Στέγης (Σ.Φ.Γ.Τ) και Οκτώβρης του 2016 αίθουσα Παπαϊωάννου του ΔΩΚ). Ακόμη τα Χριστούγεννα του 2015, στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην πλατεία Ελευθερίας Καβάλας, η θεατρική μας ομάδα παρουσίασε δραματοποιημένα χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Οι τελευταίες παραστάσεις της ομάδας είναι, « Ο παπουτσωμένος γάτος» του Charles Perrault, που δόθηκε τον Οκτώβρη του 2017 στο  θεατράκι της Στέγης (Σ.Φ.Γ.Τ) και η «Παναγία των Παρισίων», στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, τον Ιούνιο του2018.

Τα παιδιά της σημερινής ομάδας είναι συνολικά 26  μαθητές και μαθήτριες  του 24ου , 12ου ,  8ου ,10ου, 21ου ,15ου  Δ.Σ., καθώς και του 6ου ,3ου, 5ουΓυμνασίου  Καβάλας και του Μουσικού Σχολείου Καβάλας. Υπάρχουν παιδιά που έχουν παίξει και σε προηγούμενες παραστάσεις αλλά και κάποια  που φέτος συμμετέχουν για πρώτη φορά και μάλιστα είναι πολύ μικρά σε ηλικία, καθώς ξεκινούν από Β΄ Δημοτικού  και μόνο έξι είναι τα παιδιά του Γυμνασίου. 

Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά τα παιδιά, τους γονείς, τον Δήμο Καβάλας , την Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ κα Κορίνα Χιώτη-Πρασά, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Μαρία Φρατζεσκάκη  και γενικά όσους βοήθησαν για το ανέβασμα της παράστασης.