γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης 

 

Αφού η ηγεσία της ΝΔ έκρινε ότι δεν χρειάζεται να στείλει τον αρχηγό της στην Κομοτηνή να λύσει το γαλάζιο «γόρδιο δεσμό», αποφασίστηκε τελικά να κληθούν στην Αθήνα όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, που το 2014 είχαν εκλεγεί με το συνδυασμό του -εκλιπόντος στη συνέχεια- Γιώργου Παυλίδη. Προηγήθηκαν κάποιες προσωπικές ακροάσεις για να αντιμετωπιστούν οι πολλές και διαφορετικές τάσεις διάσπασης.

 

Μέσα σε αυτές ήταν και η σύσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, στα κεντρικά της ΝΔ, παρουσία των βουλευτών του κόμματος από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (και με το Νίκο Παναγιωτόπουλο παρόντα) αλλά και παρουσία του πρώην υπουργού Αλέκου Κοντού ο οποίος πρότεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντήσει όλους τους αντιπεριφερειάρχες και να μιλήσει μαζί τους. Οι βουλευτές διαβλέπουν ότι, έτσι όπως πάει, η ΝΔ θα χάσει τη συγκεκριμένη Περιφέρεια στις εκλογές. 

 

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ... ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ & ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε την πρόταση Κοντού ένα βήμα παραπέρα και ζήτησε να δει όλους τους συμβούλους της παλιάς ομάδας Παυλίδη και τους κάλεσε στην Πειραιώς. Το ραντεβού ορίστηκε για το βράδυ της Τρίτης 16/10. Είναι άγνωστο αν θα κατέβουν με... μισθωμένο πούλμαν ή ο καθένας με δικό του μέσο. Ένα είναι βέβαιο: ότι πρόκειται για μια συνάντηση που θα προκαλέσει σε όλους αμηχανία και στην οποία δεν αποκλείεται να βγουν και μαχαίρια. 

 

Ορισμένοι στη ΝΔ αναφέρουν ότι η συνάντηση αυτή θα είναι μια προσπάθεια για να πειστούν οι δύο (ή τρεις) πλευρές να τα βρουν μεταξύ τους. Άλλα στελέχη του κόμματος προβλέπουν ότι με έναν ευγενικό αλλά και απόλυτο τρόπο, οι αντάρτες θα απειληθούν ευθέως και θα πιεστούν να κατέβουν σε έναν ενιαίο συνδυασμό που θα στηριχθεί από το κόμμα. Κάποιοι που προβλέπουν αυτή τη δεύτερη εκδοχή, υποστηρίζουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανοίξει από «μηδενική» βάση και το ζήτημα του επικεφαλής. 

 

ΘΑ «ΛΥΣΕΙ» ΤΟ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ ΜΕ ΤΟΨΙΔΗ;

Η ΝΔ δεν θέλει να χάσει ούτε μία από τις κερδισμένες το 2014 περιφέρειες ενώ έχει βάλει και τον φιλόδοξο στόχο να τις κερδίσει όλες τον Μάιο του 2019. Η περίπτωση Μέτιου ζορίζει το κόμμα, όχι μόνο επειδή υπάρχει αντάρτικο (ανακοίνωση αυτόνομης καθόδου από τον Κώστα Ζαγναφέρη, μαζί με Μαρκόπουλο, Πατακάκη, Αμοιρίδη κ.α.) αλλά κι επειδή υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια κατάρτισης τρίτου γαλάζιου ψηφοδελτίου από τον Εβρίτη Χριστόδουλο Τοψίδη. Δεν αποκλείεται μάλιστα το όνομα του τελευταίου να χρησιμοποιηθεί και ως το «μαχαίρι» που θα λύσει/κόψει τον γόρδιο δεσμό. Μένει να φανεί αν η επιχειρηματική συνεργασία Τοψίδη με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη θα του δώσει προβάδισμα σε αυτή τη μάχη. 

 

ΟΙ «ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ» & Η «ΤΥΦΛΗ» ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΜΕΤΙΟ 

Τον σημερινό περιφερειάρχη που βρέθηκε στο τιμόνι της Περιφέρειας συγκυριακά, μετά το θάνατο του Γιώργου Παυλίδη, υποστηρίζουν συγκεκριμένοι «άνθρωποι του προέδρου». Ο βασικός λόγος είναι ότι ο Χρήστος Μέτιος στήριξε ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού, όντας ένας εκ των 50 (και ο μοναδικός στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) που υπέγραψε την υποψηφιότητά του. 

 

Την περασμένη εβδομάδα, δήλωση στήριξης υπέρ Μέτιου έκανε –από τηλεοράσεως- ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. Άσχετα αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί καλό ή κακό για τον σημερινό περιφερειάρχη, η δήλωση ερμηνεύεται ως προϊόν επιθυμίας του στενού φίλου του Άδωνι Γεωργιάδη, Θάνου Κουτλουμπάνη από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνδέεται ποικιλοτρόπως με τον Χρήστο Μέτιο. Ανάλογους δεσμούς κρατά ο σημερινός περιφερειάρχης και με τον Θανάση Νέζη, επιτελικό στέλεχος στην Πειραιώς ο οποίος έχει πέσει έως τώρα πολύ έξω στις εκτιμήσεις του τόσο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όσο και σε άλλες Περιφέρειες, όπως η Πελοπόνησος, προκαλώντας πολλαπλούς πονοκεφάλους στο κόμμα. 

 

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που στηρίζουν τον απερχόμενο περιφερειάρχη, κρύβοντας (ή νομίζοντας ότι κρύβουν) εδώ και καιρό το βαθύ εσωκομματικό ρήγμα στην ΑΜΘ. Πρωτίστως ο Μακάριος Λαζαρίδης –και κατ΄επέκταση ο Λευτέρης Αυγενάκης- δεν έδωσαν εγκαίρως μια ακριβή και αληθινή εικόνα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα συμβαίνουν τοπικά, ώσπου άρχισαν να γράφονται πολλά και να λέγονται ακόμη περισσότερα. Ο προβληματισμός έφτασε σε τέτοιο σημείο που πλέον εκφράζονται φόβοι ότι η περίπτωση Μέτιου θα προκαλέσει ζημιά στη ΝΔ σε όλη την περιφέρεια ακόμη και στις βουλευτικές εκλογές.

 

ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ... ΥΠΟΔΙΚΟΣ 

Επιπλέον, εκτός από τις υποθέσεις της ίδιας της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ που παίρνουν τη δικαστική οδό -εκ των οποίων η μία με το ερώτημα της αργίας- υπάρχουν και προσωπικές δικαστικές περιπέτειες του Χρήστου Μέτιου, ως ελεύθερου επαγγελματία, που προσθέτουν βαρίδια ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε ένα κόμμα όμως που δεν ιδρώνει κανενός το αυτί ούτε από τις ποινικές διώξεις σε βάρος μεγαλοστελεχών του, μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή έχει το αν μπορεί ο Χρήστος Μέτιος να κερδίσει εκλογές. 

 

ΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ  
Μέχρι στιγμής του καταλογίζουν: 

 

1. Πολύ αργά πολιτικά αντανακλαστικά 

Από την πρώτη μέρα της εκλογής του (η οποία επιτεύχθηκε με άμεσες απειλές και αφόρητες πιέσεις με ευρύτατη επίκληση του ονόματος του προέδρου της ΝΔ) ο Χρήστος Μέτιος επέδειξε πολύ αργά πολιτικά αντανακλαστικά. Ποτέ δεν αντιμετώπισε κάποια υπόθεση –σε πολιτικό ή επικοινωνιακό επίπεδο- αυθημερόν και σχεδόν ποτέ δεν πήρε απόφαση σε λίγο χρόνο. Όλες οι αποφάσεις, σημαντικές ή της καθημερινότητας, αναβάλλονται για αργότερα χωρίς να υπάρχει λόγος. Είναι ενδεικτικό ότι σε εξέλιξη είναι πλέον σχεδόν τα μισά πρότζεκτ από αυτά που είχε ανοιχτά η διοίκηση Παυλίδη. Από αυτά, ούτε ένα καινούριο, που να φέρει την προσωπική σφραγίδα Μέτιου. Όλο το έργο της διοίκησης έχει μείνει πίσω. 

 

2. Ανεπάρκεια στα ηγετικά καθήκοντα 

Ξέχασε πολύ γρήγορα το παρασκήνιο της ενδοπαραταξιακής διαδικασίας που τον ανέδειξε μη αιρετό περιφερειάρχη. Ερχόταν από τον πρώτο κιόλας μήνα των καθηκόντων του σε ρήξη με τους λάθος ανθρώπους, τη λάθος στιγμή. Δεν υπήρχε πρόσωπο επιλογής και εμπιστοσύνης του εκλιπόντος Παυλίδη που να μην το ξήλωσε από τη θέση του. Από ένα σημείο και μετά ήρθε σε ρήξη με όλη του την παράταξη την οποία είχε ιδρύσει πριν από 10 χρόνια κάποιος άλλος. Δεν κράτησε ενωμένο το «μαγαζί» την ώρα που θα έπρεπε όλοι να δείχνουν και να φαίνονται ενωμένοι, όταν η ΝΔ έχει τόσο μεγάλη παράσταση νίκης. Από το κόμμα καταλογίζουν στο Μέτιο πλήρη ανικανότητα να ηγηθεί παράταξης την ώρα που οι συνθήκες τον ευνοούσαν να κάνει «περίπατο» στις εκλογές. 

 

3. Κακές δημόσιες σχέσεις 

Δεν κράτησε ούτε το ελάχιστο των απαραίτητων δημοσίων σχέσεων με ανθρώπους της ΝΔ οι οποίοι χαίρουν εκτίμησης, είτε στη Ροδόπη (Ευριπίδης Στυλιανίδης), είτε στους άλλους νομούς της ΑΜΘ (όπως πχ ο Αλέκος Κοντός στην Ξάνθη ή οι βουλευτές και πολιτευτές σε Καβάλα, Έβρο και Δράμα). Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν ακόμη ισχύ εντός κόμματος και στην τοπική κοινωνία κι αυτό έδειξε να μην το υπολογίζει καθόλου

Κακές έως και ανύπαρκτες είναι οι δημόσιες σχέσεις του και με τους δημάρχους, όχι μόνο της ΝΔ αλλά και γενικότερα. Αυτές οι σχέσεις επιβάλλονται λόγω της θεσμικής του θέσης. Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι επί δύο σχεδόν χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας, υπάρχουν δημαρχεία που δεν έχει καν επισκεφθεί και δήμαρχοι τους οποίους δεν έχει συναντήσει. 

Οι δημόσιες σχέσεις είναι κακές πρωτίστως με την εκλογική βάση αφού ο ίδιος είναι απόμακρος από την τοπική κοινωνία. Επιπλέον, όχι μόνο δεν φρόντισε να διατηρήσει ένα μίνιμουμ θεσμικών επαφών με τα μέσα ενημέρωσης αλλά άνοιξε μέτωπα με πολλά από αυτά, απειλώντας με μηνύσεις για ρεπορτάζ ή σχόλιά τους ενώ την ίδια ώρα διατηρεί προνομιακές σχέσεις με άλλα μέσα, με τρόπο απροκάλυπτο και προκλητικό. 

 

4. Έλλειψη πολιτικού λόγου 

Όλα τα παραπάνω προβλήματα θα είχαν πολύ μικρότερη σημασία εάν επρόκειτο για έναν πολιτικό με μεγάλες ρητορικές ικανότητες, που συνεπαίρνει τα πλήθη και κάνει τους ανθρώπους να ρίχνουν το βλέμμα επάνω του. Εδώ παρατηρείται το φαινόμενο ενός ανθρώπου που μιλά συνήθως σε προστατευμένο περιβάλλον, με δελτία Τύπου ή με δηλώσεις σε φιλικά μόνο ΜΜΕ. 

 

5. Αδυναμία να απευθυνθεί σε ευρύτερο κοινό

Ούτως ή άλλως, ο Χρήστος Μέτιος μπορούσε να απευθυνθεί μόνο εντός της ΝΔ. Για την ακρίβεια το μοναδικό ακροατήριό του ήταν οι –λιγοστοί στην περιοχή- υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν έχει τη δυνατότητα να «μιλήσει» σε ανθρώπους που δεν είναι ψηφοφόροι της ΝΔ, όπως για παράδειγμα είχε ο Γιώργος Παυλίδης που όχι μόνο «έλεγξε» σε μεγάλο βαθμό τη μειονότητα αλλά συνεργάστηκε με υποψηφίους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ το 2014. Εδώ ο σημερινός περιφερειάρχης δεν έχει πολλά-πολλά ούτε με τους δημάρχους της ΝΔ

Η άμεση αντίδραση Τσίπρα για την περίπτωση της ΑΜΘ, με την διαρροή για στήριξη στο πολυσυλλεκτικό εγχείρημα του Κώστα Κατσιμίγα, κάνει πολλούς νεοδημοκράτες να διαμηνύουν τώρα ότι «το χρίσμα στο Μέτιο θα είναι βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ»

 

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και τα ποιοτικά ευρήματα στις κρυφές δημοσκοπήσεις που έγιναν έως τώρα και τα οποία έχουν προκαλέσει γενικό προβληματισμό. 

 

ΕΚΟΨΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ «ΡΙΖΕΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 

Ο Χρήστος Μέτιος έδειξε να λησμονεί το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκε ποτέ από την κοινωνία για τη θέση του περιφερειάρχη και ότι σε αυτήν προέκυψε μετά από μια κλειστή ψηφοφορία μεταξύ 36 εκλεκτόρων, καταφέρνοντας μια εύθραστη πλειοψηφία που ήταν αποτέλεσμα πρωτοφανών εσωκομματικών πιέσεων και απειλών

 

Αφού ξήλωσε όλους τους ανθρώπους που είχε βάλει σε θέσεις-κλειδιά ο ιδρυτής της παράταξης Γιώργος Παυλίδης, χωρίς να τους αντικαθιστά με ανθρώπους αντίστοιχων προσόντων, έφτασε μετά σε σημείο να μην μιλά καν με συμβούλους της ομάδας του, μεταξύ των οποίων και οι εκλεγμένοι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες με τους οποίους δεν ανταλλάσσει εδώ και καιρό ούτε καλημέρα. Μετά από ένα μακρύ και βαθύ παρασκήνιο πολιτικής και θεσμικής αναξιοπρέπειας, με τον Θόδωρο Μαρκόπουλο έφτασαν σε σημείο να ξεκατινιάζονται δημοσίως, με δηλώσεις και δελτία Τύπου ενώ με τον Δραμινό Αργύρη Πατακάκη έφτασε μέχρι τα δικαστήρια

 

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΑΓΑΠΗ; 

Και φτάσαμε σήμερα να υπάρχουν ακόμη «άνθρωποι του προέδρου» στην Πειραιώς που να τον στηρίζουν με νύχια και με δόντια. Και δεν αποκλείεται να δούμε τον Μητσοτάκη να τον επιβάλλει για 2η φορά, αγνοώντας όλο το κόμμα. 

 

Το ερώτημα θα είναι μετά... προς τι τόση αγάπη;