Απέρριψε ο Άρειος Πάγος τα αιτήματα αναίρεσης που είχαν υποβληθεί εναντίον απόφασης του Εφετείου Θράκης που επιδίκαζε μεγάλο ποσό αποζημίωσης στη «Δημωφέλεια» του Δήμου Καβάλας για την απαλλοτρίωση έκτασης στην περιοχή Εσκί Καπού.

 

Δύο δικαστές εισηγήθηκαν στο ανώτατο δικαστήριο την απόρριψη και των δύο ξεχωριστών αιτήσεων αναίρεσης που είχαν υποβάλλει δύο πλευρές, ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας (ΟΛΚ) και το Ελληνικό Δημόσιο που είναι ο μέτοχος του ΟΛΚ.

 

Η ανακοίνωση έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Απριλίου, από την πρόεδρο της «Δημωφέλειας» Αναστασία Ιωσηφίδου η οποία μεταξύ άλλων έκανε ειδική μνεία στη συμβολή της δικηγόρου Βούλας Καρκαλέτσου και του μηχανικού Βασίλη Καμπούρη.

 

Όπως είπε, για την αμφισβητούμενη έκταση 74 στρεμμάτων στην περιοχή Εσκί Καπού στο νέο λιμάνι, παραμένει σε ισχύ η σχετική, αμετάκλητη δικαστική απόφαση που είχε λάβει το 2013 το Εφετείο Κομοτηνής.

 

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο ΟΛΚ πρέπει να αποζημιώσει την δημοτική επιχείρηση του Δήμου Καβάλας για την έκταση που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια στο λιμάνι «Φίλιππος Β΄».

 

Το δικαστήριο είχε επιδικάσει προ τριετίας αποζημίωση στο Δήμο Καβάλας ύψους περίπου 1,5 εκ. ευρώ η οποία σήμερα ενδέχεται να προσεγγίσει και τα 2 εκατομμύρια ευρώ, αν υπολογιστούν τόκοι από τότε που άρχισε η δικαστική διαμάχη.

 

Η πρόεδρος της «Δημωφέλειας» υποστήριξε ότι όποιο ποσό πληρωθεί στον Δήμο Καβάλας, αυτό θα «επιστραφεί» στην τοπική κοινωνία με τη μορφή έργων.

 

Η επίδικη έκταση έχει μακρά ιστορία. Περιήλθε στην ακίνητη περιουσία του Δήμου Καβάλας, επί ημερών του δημάρχου Στάθη Εριφυλλίδη. Καθώς πρόκειται για ζωτικής σημασίας έκταση για τη λειτουργία του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β’» στη Νέα Καρβάλη, άρχισε έκτοτε και η δικαστική διαμάχη με τον Οργανισμό Λιμένα.

 

Η εκκρεμότητα αυτή παρέμενε κανονικά και τα επόμενα χρόνια, επί δημαρχιών του Κωστή Σιμιτσή και μέχρι πρότινος της Δήμητρας Τσανάκα, προκαλώντας και συνεχιζόμενες τριβές στις σχέσεις Δήμου – ΟΛΚ.

 

Δηλώσεις για το θέμα έχει κάνει και ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής με γραπτή ανακοίνωση της παράταξής του "Καβάλα - Ανοιχτή Πόλη". ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ