Η υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου και οι υποψήφιοι βουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία Ειρήνη Βρανά, Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου και Γιάννης Πασχαλίδης βρέθηκαν στις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων στη Χρυσούπολη την Κυριακή (15/05).

 

 

Η κ. Ελευθεριάδου αναφέρει σε σχετική ανάρτηση της τα εξής:

 

“Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Τιμούμε τη συμβολή των Ποντίων στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας. 

 

Η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον. Γιατί οι γενιές που έρχονται θα είναι ασφαλείς όταν πάψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου που οδηγούν σε γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και νέους ξεριζωμούς.

 

Οφείλουμε, ενωμένοι, να εντείνουμε τον αγώνα μας για την ιστορική αλήθεια και το διάλογο σε διπλωματικό και επιστημονικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας. Σύλλογος Ποντίων Νέστου”.

 

 

 

Σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της κ. Βρανά αναφέρει τα εξής:

 

“Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ειρήνη Βρανά παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων στην Χρυσούπολη Καβάλας.

 

Η εκδήλωση τίμησε τους 353.000 Έλληνες του Πόντου που σφαγιάστηκαν και αυτών που διώχθηκαν όταν ο Μουσταφά Κεμάλ το 1019, με συνεργό του τον Τοπάλ Οσμάν, έκανε πράξη το σχέδιο εκκαθάρισης του Ελληνικού πληθυσμού και των Αρμενίων, ολοκληρώνοντας το έργο των Νεότουρκων.

 

Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε στις 19 Μαΐου 1919, όταν ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. 

 

Η Βουλή των Ελλήνων το 1994 αναγνώρισε την γενοκτονία των Ποντίων ενώ ήδη γίνονται ολοένα βήματα προκειμένου η Διεθνής Κοινότητα επίσημα να προχωρήσει στην αναγνώριση των γεγονότων του 1919.

 

“Είναι αδιάσειστη αλήθεια ότι η μνήμη είναι ικανή να προλαμβάνει τις επόμενες καταστροφές όπως ειπώθηκε σε αυτήν την τόσο συγκινητική εκδήλωση. 

 

Μία εκδήλωση μνήμης και οδύνης πράγματι.. Θυμόμαστε για μην ζήσουμε ξανά παρόμοιες θηριωδίες” δήλωσε η Ειρήνη Βρανά. “Έχουμε χρέος να θυμόμαστε τον περήφανο Πόντο.. την “Ρωμανία των Αργοναυτών και του Διγενή πατρίδα” όπως αναφέρθηκε και στην εκδήλωση. 

 

Η ιστορία δεν πρέπει να παραγράφεται αλλά να αποτελεί πάντοτε εργαλείο αυτοπροσδιορισμού και κατανόησης της ανθρώπινης διάστασης σε όλο της το εύρος ακόμη και αυτό της θηριωδίας.

 

Μόνον έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον των παιδιών μας” τόνισε η υποψήφια Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας συγχαίροντας την εξαιρετική διοργάνωση.”

 

 

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Μαίρης Χατζηκωνσταντίνου αναφέρει τα εξής:

 

"Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού η Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 14 Μαΐου οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Η υποψήφια Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία της Π.Ε. Καβάλας παρέστη στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε στην Καβάλα η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας και ο Δήμος.

 

Στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού «Ο Ακρίτας του Πόντου» η κ. Χατζηκωνσταντίνου κατέθεσε στεφάνι ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Προυσαλιωτών Νομού Καβάλας.

 

Ακόμα η κ. Χατζηκωνσταντίνου παρέστη στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην πλατεία Ποντίων της Χρυσούπολη, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Νέστου, όπου και εκεί κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των 353.000 Ποντίων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς.

 

Στη συνέχεια δήλωσε πως αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η σωστή ανάγνωση της ιστορίας και η απόδοση τιμής και αναγνώρισης στα θύματα των γενοκτονιών."