Έχοντας ως «όπλο» την ξεχωριστή γαστρονομία των νομών Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου και των νησιών Σαμοθράκης και Θάσου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έβαλε σκοπό… να «αιχμαλωτίσει» τους επισκέπτες της φετινής έκθεσης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

 

Η 31η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού έκθεση άνοιξε τις πύλες της την Πέμπτη και η Περιφέρεια ΑΜΘ υποδέχθηκε τους πρώτους επισκέπτες με ξεχωριστά πιάτα (δείτε παρακάτω αναλυτικά).

 

Παράλληλα με το κλασικό περίπτερο που λειτουργεί και φέτος στο πλαίσιο της έκθεσης, η Περιφέρεια πραγματοποιεί ένα 4ήμερο γαστρονομικών δράσεων που αναδεικνύει τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα σε μια πανδαισία γεύσεων μαγειρεμένα από έμπειρους σεφ.

 

Τοπικές συνταγές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έχουν ρίζες στα βάθη του χρόνου θα αναβιώσουν με τα παραδοσιακά τοπικά υλικά και θα μας χαρίσουν αξέχαστες γευστικές απολάυσεις.

 

Το πρόγραμμα των γαστρονομικών εκδηλώσεων άρχισε από χθες και είναι το εξής:

 

ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΜΘ

18:00-20:00

Cook Show με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Finger-food με νόημα και επίπεδο που συνδέει την παράδοση με την gourmet κουζίνα!

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΘΕΛΕΙ

13:00-15:00

Cook Show με παραδοσιακές συνταγές βασισμένες στο λάδι και το μέλι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Κατόπιν της Συνέντευξης Τύπου του Περιφερειάρχη ΑΜΘ)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ - ΕΧΕΙΣ ΟΡΕΞΗ; ΒΑΛΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

13:00-15:00

Η Σχολή Μαγείρων La Chef (Levi) θα μαγειρέψει για το κοινό κάνοντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό show γεύσεων χρησιμοποιώντας μόνο τα τοπικά προϊόντα.

 

18:00-20:00

BAR-CHEFING ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ Μια ομάδα έμπειρων barmen/barwomen θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους χρησιμοποιώντας τα ποτά της περιοχής κρασί, τσίπουρο, ούζο τα οποία θα συνοδεύονται από τοπικές μπουκιές φτιαγμένες με παραδοσιακά προϊόντα.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ - BRUNCH WITH ME ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΒΡΕΙΣ

11:00-13:00

Οι απόλυτες Θρακομακεδονικές γεύσεις με Πολίτικες αναφορές παρουσιάζονται στην Κυριακάτικη κουζίνα μας: Καλώς να ορίσετε για Brunch!

 

 

Πέμπτη, 12.11

•Ομελέτα με σπαράγγια

•Αυγά με παστουρμά και σπανάκι

•Χυλοπίτες με λουκάνικο σουφλιώτικο και φέτα

•Καβουρμά με κους κους σπανάκι και κασέρι ξάνθης

•Πιλάφι με πληγούρι τρούφα και γιαούρτι

•Ρυζόγαλο

 

Παρασκευή 13.11

•Γκιουζλαμάς

•Σουσαμόπιτα

•Χοιρινό με πατάτες κυδωνιά μέλι και μουστάρδα

•Θρακιώτικη τηγανιά

•Ισμιδάπ

•Ωτία

•Γκιόλο

•Γαλατόπιτα αλμυρή

•Γεμιστά με τραχανά και κιμά

•Κοτόπουλο με πληγούρι και λάχανο τουρσί

•Τουρλού

•Κεμπάπ σμυρνεικο

 

Σάββατο 14.11. Μεσημέρι:

•Καβουρμάς φούρνου

•Καβουρμάς με χυλοπίτες

•Λουκάνικα σουφλιώτικα τηγανητά

•Λουκάνικα σουφλιώτικα με λαχανικά και ντομάτα

•Κουσκούς με μανιτάρια και λαχανικά

•Κουσκούς με κοτόπουλο

 

Απόγευμα Bar Chefing

•Καβουρμάς με τομάτες και αυγά.

•Mini κεμπάπ γιαουρτλου σε φρυγανισμενο ψωμάκι (σε άλλη εκδοχή).

•Μανιταρια ραγού με μυρωδικα και κρέμα τραχανά.

•Crostini με κρέμα φέτας, πιπεριές και ψητό κοτοπουλο.

•Παστουρμάς σε γαλάκτωμα πατάτας με φρέσκα μυρωδικα.

•Σουφλιώτικο λουκάνικο (μπρουσκετάκι με καρότο,λάχανο,λουκάνικο και δροσερή σάλτσα απο γιαούρτι με θυμαρι).

 

Κυριακή 15.11.

•Στραπατσάδα με καβουρμά

•Λαγγίτες

•Τραχανάς με σπαραγγια

•Σπαραγγόσουπα

•Σορβάς

•Περέκ με πατάτα

•Πισία

•Λουκάνικα σουφλιώτικα

•Κατσαμάκι

•Βαρβάρα