«Απαράδεκτες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα-Συνεχόμενα εργοδοτικά εγκλήματα» καταγγέλλει με κοινοβουλευτική παρέμβασή του το ΚΚΕ.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

 

Μέσα σε πολύ λίγες μέρες απανωτά περιστατικά επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες όσων – παρά την επιβολή «σιγής νεκροταφείου» από την εργοδοσία – γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

 

Συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου 2022 η διαρροή αντλίας με καυστικά οξέα οδήγησε εργαζόμενο στην μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγες μέρες μετά, κατά τη διάρκεια νυχτερινής βάρδιας, σημειώθηκε διαρροή πολύ επικίνδυνου τοξικού αερίου με αποτέλεσμα 5 εργαζόμενοι να βρεθούν εκτεθειμένοι και να τους δοθεί πολυήμερη αναρρωτική άδεια, αν και δεν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και δεν δηλώθηκε μέχρι σήμερα στον ΣΕΠΕ Καβάλας το γεγονός ως εργατικό ατύχημα!

 

Επιπλέον, σε όλη την περίοδο από την αρχή της πανδημίας ως και σήμερα η εργοδοσία δεν πήρε ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την αποφυγή της υπερμετάδοσης του κορονοϊού με αποτέλεσμα διαρκώς τα κρούσματα να αυξάνονται και δημιουργώντας συνθήκες εντατικοποίησης με συνεχόμενα 12ωρα, ρεπό που αναστέλλονται, δουλειά δηλαδή μέχρι φυσικής εξόντωσης.

 

Παράλληλα, εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι οι απαραίτητες προγραμματισμένες και έκτακτες εργασίες συντήρησης είτε δεν γίνονται καθόλου είτε «καλύπτονται» με προχειρότητες και «πατέντες» αφού θεωρούνται «κόστος».

 

Οι απαράδεκτες συνθήκες με απαρχαιωμένες και κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις, εντατικοποίηση και έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έρχονται να προστεθούν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και 6 χρόνια με τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων που είχαν και την απαραίτητη εξειδίκευση και γνώση και μεγάλη εργασιακή εμπειρία.

 

Ο κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων είναι πολύ μεγάλος, όπως και για ολόκληρη την περιοχή και το περιβάλλον της, αφού πρόκειται για χημική βιομηχανία σε μια περιοχή (Νέα Καρβάλη) όπου βρίσκονται οι χερσαίες  εγκαταστάσεις των Πετρελαίων Καβάλας –όπου τον Απρίλη εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαιομένων νερών–, δεξαμενές πετρελαίου της MotorOil, καθώς και άλλες παραγωγικές μονάδες.

 

Ιδιαίτερα για τη συνεχιζόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος της περιοχής από τις εκπομπές του εργοστασίου, που δεν ελέγχονται παρά μόνο σε ημέρες και ώρες «κατόπιν συνεννόησης» -ενώ όλοι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών γνωρίζουν ότι οι αέριοι ρύποι που εκπέμπονται από τα φουγάρα τα Σαββατοκύριακα που οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν εργάζονται, πολλαπλασιάζονται- και από την εναπόθεση της φωσφογύψου που έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

 

Να σημειωθεί ότι οι όποιες απαντήσεις των αρμόδιων σε πλείστες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ  δεν έθιγαν την ουσία και επί της ουσίας κάλυπταν τα εργοδοτικά εγκλήματα.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

 

- Να διερευνηθούν τα εργοδοτικά εγκλήματα που αναφέρουμε και πιθανά άλλα που δεν δηλώνονται και να αποδοθούν οι ευθύνες.

 

- Να διερευνηθεί γιατί μέχρι σήμερα το εργατικό «ατύχημα» με τους 5 εργαζόμενους που εκτέθηκαν σε τοξικό αέριο δεν έχει δηλωθεί στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα.

 

- Να στελεχωθούν επαρκώς και να έχουν τον κατάλληλο προσανατολισμό οι μηχανισμοί ελέγχου, ώστε να καθίστανται δυνατοί τέτοιοι έλεγχοι και όχι να παραπέμπονται στις «καλένδες» ή να κουκουλώνονται οι πραγματικές ευθύνες.

 

- Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να αποκατασταθεί η υγεία των εργαζομένων – θυμάτων. Να υπάρξει μέριμνα για την παρακολούθηση της υγείας τους μακροπρόθεσμα σχετικά με τις επιπτώσεις από το τοξικό αέριο.

 

- Άμεσα να γίνουν όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς και να παρθούν από την εργοδοσία όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, της ασφάλειας των εγκαταστάσεων, της προστασίας του περιβάλλοντος, την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

 

- Να σταματήσει η απαράδεκτη εντατικοποίηση με τα 12ωρα που έχουν γίνει ο κανόνας.

 

- Να γυρίσουν στις θέσεις τους οι απολυμένοι έμπειροι και εξειδικευμένοι  εργαζόμενοι με πλήρως κατοχυρωμένα τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.