

Σχεδόν καθημερινό είναι το φαινόμενο των καταγγελιών στην πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας από τους πολίτες για ακαθάριστα οικόπεδα. Οι καταγγελίες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 300 σύμφωνα με την υπηρεσία.
Η ξηρή βλάστηση και τα ξερά χόρτα αποτελούν ένα από τα πιο επικίνδυνα πεδία για την εξάπλωση των πυρκαγιών, με τις ταχύτητες της φωτιάς σε τέτοιους χώρους να ξεπερνούν συχνά τα 30 με 40 χιλιόμετρα την ώρα, καθιστώντας τον έλεγχό τους εξαιρετικά δύσκολο.
Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τις υφιστάμενες περιφράξεις, καθώς οι πυροσβέστες αναγκάζονται να κόβουν φράχτες για να προσεγγίσουν τις εστίες, γεγονός που προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις την ώρα της επιχείρησης.
Αν και οι καθαρισμοί γίνονται, οι αρχές επισημαίνουν ότι το μέτρο δεν εφαρμόζεται στον βαθμό που απαιτείται για την προστασία των οικισμών. Στο προσκήνιο, ωστόσο, έρχεται και μια σημαντική αντίφαση, καθώς την ώρα που οι Δήμοι καλούν τους ιδιώτες ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τις περιουσίες τους απειλώντας τους με τσουχτερά πρόστιμα, οι ίδιοι οι δήμοι συχνά αμελούν να καθαρίσουν τα δικά τους, δημοτικά οικόπεδα, αφήνοντας εστίες κινδύνου μέσα στον αστικό ιστό.
Η λήψη μέτρων άμυνας με την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς η ολιγωρία στην πρόληψη μπορεί να αποβεί μοιραία μέσα στην αντιπυρική περίοδο.