Στο στόχαστρο ανυποψίαστους πολίτες σε Καβάλα, Θάσο και Ροδόπη έβαλαν απατεώνες. Χρησιμοποίησαν διάφορα κόλπα για να τους ξεγελάσουν και τους πήραν συνολικά πάνω από 50.000 ευρώ.

 

Την Πέμπτη (2/6) στα Λιμενάρια της Θάσου, άγνωστος δράστης με το πρόσχημα προκαταβολής για την αγορά πετρελαίου επικοινώνησε τηλεφωνικά με ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων και κατά την επικοινωνία τους, του απέστειλε μήνυμα που περιείχε υπερσύνδεσμο (link) το οποίο προσομοίαζε με τράπεζα. Ο παθών ακολούθησε τον σύνδεσμο, καταχωρώντας τους προσωπικούς τραπεζικούς του κωδικούς, με αποτέλεσμα ο δράστης να αποκτήσει πρόσβαση σε δύο τραπεζικούς του λογαριασμούς και να προβεί σε μεταφορές χρημάτων ύψους 29.000 ευρώ.

 

Την Τετάρτη (8/6) στην Καβάλα,  άγνωστη δράστιδα προσποιούμενη την πελάτισσα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον παθόντα - λογιστή, αποστέλλοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο που περιείχε υπερσύνδεσμο (link) και με διάφορα τεχνάσματα και προφάσεις κατάφερε να μεταφέρει από τραπεζικό του λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 18.310 ευρώ.

 

Στην Τρίτη (7/6) σε οικισμό της Ροδόπης, παθών έλαβε μήνυμα (sms) που εμπεριείχε σύνδεσμο (link) και προσομοίαζε με τραπεζικό ίδρυμα, ενημερώνοντάς τον ότι «απαιτείται άμεση δράση». Ο παθών αφού μεταφέρθηκε στον παραπάνω σύνδεσμο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, διαπίστωσε ότι άγνωστος δράστης προέβη σε μεταφορές χρημάτων από τραπεζικό του λογαριασμό, συνολικού ύψους 7.000 ευρώ.

 

Την προανάκριση και τις έρευνες διενεργούν αντίστοιχα ο Αστυνομικός Σταθμών Λιμεναρίων Θάσου, το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας και το Αστυνομικό Τμήμα Αρριανών Ροδόπης.

 

Συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ:

 

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:

 

•        Δεν συμπληρώνουμε ποτέ στοιχεία πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links).

 

•        Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.

 

•        Καμία τράπεζα ή οργανισμός δεν ζητά τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής μας κάρτας.

 

•        Να είστε καχύποπτοι όταν σας ζητούνται προσωπικές πληροφορίες μέσω μεμονωμένων e-mail ή sms.

 

(δελτίο Τύπου ΕΛ.ΑΣ)