Μετά από δέκα χρόνια, τα έργα ενός διακεκριμένου Έλληνα καλλιτέχνη που διέπρεψε στις ΗΠΑ, του Θάσιου γλύπτη και ζωγράφου Πολύγνωτου Βαγή, ετοιμάζονται να… βγουν στη δημοσιότητα στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας. 

 

Γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με την εκπρόσωπο της οικογένειας του παγκοσμίου φήμης Θάσιου γλύπτη, Πολύγνωτο Βαγή, Αργυρή Ζήση, με τον πρόεδρο της  «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτη Αγγελίδη και την Διευθύντρια Πολιτισμού της Επιχείρησης, Άλκηστις Βλάχου.

 

Επί της ουσίας, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τη κ. Ζήση, η οποία ασχολείται και ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική, ενώ συζητήθηκαν και οι προοπτικές ευρύτερης συνεργασίας στο πλαίσιο της επανέκθεσης γλυπτών, πινάκων ζωγραφικής, προσωπικών αντικειμένων, εργαλείων, φωτογραφιών και επιστολών του παγκοσμίου φήμης γλύπτη, στον τρίτο όροφο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας, καθώς και της πολύπλευρης ανάδειξης του έργου του και της αγάπης του για την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του, Καβάλα και Θάσο.

 

Η κ. Ζήση εξέφρασε τη φιλοδοξία ότι το μουσείο του Πολύγνωτου Βαγή θα είναι μοναδικό στο είδος του, με τη μοναδικότητά του να έγκειται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει έργα και αρχειακό υλικό τα οποία «μιλούν» για  τον τόπο, την ιστορία και την καλλιτεχνική διαδρομή του παγκοσμίου φήμης γλύπτη.

 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο  κ. Αγγελίδης και η κ. Βλάχου αναφέρθηκαν στις συντονισμένες προσπάθειες της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», ώστε να καταστεί το Πολιτιστικό Κέντρο «κύτταρο» πολιτιστικής δραστηριότητας για Έλληνες και ξένους λάτρεις των Τεχνών και του Πολιτισμού, με βασική στόχευση την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς τα έργα του Πολύγνωτου Βαγή αντανακλούν πρωτόγονες τεχνοτροπίες και στοιχεία από την ελληνική αρχαϊκή τέχνη και μετουσιώνουν μνήμες και εικόνες, σε σύγχρονα έργα τέχνης.

 

Επίσης ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, επισκέφθηκε την Τετάρτη (21/4) τη Δημοτική Καπναποθήκη, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών στους χώρους που θα τοποθετηθούν τα εκθέματα του γλύπτη και ζωγράφου, Πολύγνωτου Βαγή και του Λαογραφικού Μουσείου Καβάλα

 

Σύμφωνα με τον Δήμο Καβάλας, το συγκεκριμένο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 889.370 ευρώ, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και αφορά τη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων και την προμήθεια εξοπλισμού, με στόχο την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.