Ο Ιβάν Σαββίδης, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κι ένας Καβαλιώτης επιχειρηματίας, ο Φώτης Στεφανής, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν την Παρασκευή 23/10 κι επισήμως το ενδιαφέρον τους για το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας. 

 

γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Πέντε επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον, για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.» (ΟΛΚ Α.Ε.). 

 

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων που είχε ορίσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ), ήταν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου. Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (φάση δεσμευτικών προσφορών).

 

Τι περιλαμβάνει το «φιλέτο» 

 

Υπενθυμίζεται ότι η υπο-παραχώρησης περιλαμβάνει:

 

**τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,

**μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,

**τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη

**την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

**Η διάρκεια της υπο-παραχώρησης θα είναι για 40 έτη (δηλαδή μέχρι το 2061)

 

 

Η πεντάδα των «μνηστήρων» 

 

Τα 5 ενδιαφερόμενα μέρη που υπέβαλαν Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για την υπο-παραχώρηση του «λιμανιού της Νέας Καρβάλης» όπως είναι πιο γνωστό στους Καβαλιώτες, είναι (με αλφαβητική σειρά) τα εξής:

 

**PFIC LTD

 

**QUINTANA INFRASTRUCTURE + DEVELOPMENT

 

**ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ IMERYS AE, GOLDAIR CARGO & I.M.G.

 

**ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 

**ΟΛΘ Α.Ε.

 

 

 

Τα προφίλ των υποψηφίων

που διεκδικούν το λιμάνι της Καβάλας 

 

 

PFIC Ltd

Η PFIC LTD είναι εταιρεία με έδρα την Κύπρο, και υποκατάστημα στην Ελλάδα, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή σύνθετων λιπασμάτων και χημικών. Οι δραστηριότητες της περιλαμβάνουν την παραγωγή φωσφορικού οξέος και σύνθετων NPK λιπασμάτων. Η μονάδα παραγωγής της εταιρείας βρίσκεται στη Νέα Καρβάλη, Καβάλας. Περιλαμβάνει ένα σταθμό παραγωγής φωσφορικού οξέος, τρεις εγκαταστάσεις παραγωγής σύνθετων NPK λιπασμάτων και ένα αυτόνομο ιδιωτικό λιμάνι για τη φόρτωση και εκφόρτωση προϊόντων και πρώτων υλών.

 

Ο Λαυρεντιάδης θέλει και το λιμάνι! 

 

Η περίπτωση της PFIC δεν είναι άγνωστη στην Καβάλα. Πρόκειται για εταιρία συμφερόντων του, υπόδικου για κακουργήματα, επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

 

Βασικός εχθρός του Λαυρεντιάδη είναι… η τοπική κοινωνία που ανασαίνει με δυσκολία από τους ρύπους της λιπασματοβιομηχανίας. Αλλά ακόμη μεγαλύτερος εχθρός είναι ο ίδιος του ο εαυτός, τα τεράστια λάθη και η κακή εργοδοτική συμπεριφορά με εκατοντάδες απολύσεις και ατέλειωτες δικαστικές διαμάχες με τους εργαζόμενους όπως και οι νεφελώδεις επιχειρηματικές κινήσεις που εκτός των άλλων περιελάμβαναν… και την χρεοκοπία μιας τράπεζας ιδιοκτησίας του. 

 

Για την ιστορία: στην PFIC και την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, είχε μεταβιβαστεί η ELFE (διάδοχη κατάσταση της ΒΦΛ) όταν χρωστούσε και δεν αποπλήρωνε εκατομμύρια ευρώ δανείων κ.α. Υπενθυμίζεται ότι οι -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδεόμενες- εταιρίες PFIC Ltd, ELFE SA, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, Λιπάσματα Καβάλας Ltd Υποκατάστημα Αλλοδαπής, Blasius Ltd, Centrofaro Services Ltd, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, BFS AEBE κ.α. είναι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και των ελεγκτικών αρχών εδώ και αρκετά χρόνια. 

 

Από την ίδρυσή της την δεκαετία του ’60, η ΒΦΛ είχε εγκαταστάσεις (αγκυροβόλιο) στο εμπορικό λιμάνι, πριν καλά καλά αυτό διαμορφωθεί. Οι σημερινοί της ιδιοκτήτες, μέσα από το δαιδαλώδες εταιρικό σχήμα, φαίνεται ότι όχι απλώς θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων της πρώην ΒΦΛ στο ανατολικό τμήμα του λιμανιού αλλά και να δραστηριοποιηθούν ως «αφεντικά» στην δυτική πλευρά του λιμανιού, στην οποία ο υπαπαραχωρησιούχος θα εκμεταλλεύεται την εμπορευματική κίνηση. 

 

 

ΟΛΘ Α.Ε.

O Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) είναι ένας ελληνικός οργανισμός διαχείρισης του λιμένα ο οποίος βρίσκεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας, βάσει συμφωνίας παραχώρησης με την Ελληνική Δημοκρατία. Ο ΟΛΘ είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και λειτουργεί υπό τη διοίκηση της κοινοπραξίας Deutsche Invest Equity Partners GmbH (DIEP) / Terminal Link / Belterra από το 2018.

 

Τα 2/3 του ΟΛΚ ελέγχει εδώ και λίγα χρόνια η South Europe Gateway (SEGT). Η κοινοπραξία αποτελείται από τα επενδυτικά κεφάλαια της γερμανικής DIEP με 47%, την Terminal Link, θυγατρική του γαλλικού κολοσσού CMA CGM και της κινεζικών κρατικών συμφερόντων China Merchant με 33% (η μητρική της είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ναυτιλιακών μεταφορών στον κόσμο), και την Belterra Investments με έδρα τη Λευκωσία, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη με 20%.

 

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Δραστηριοποιείται επιχειρηματικά σε πολλά ταμπλό: σε πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ (τηλεοπτικός σταθμός OPEN, εφημερίδα ΕΘΝΟΣ κ.α.), στο χώρο του ποδοσφαίρου (ΠΑΟΚ), αλλά και στο χώρο του τουρισμού (ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς στη Θεσσαλονίκη, ξενοδοχεία Πόρτο Καράς και Ξενία στο Παλιούρι, στο πρώτο και το δεύτερο «πόδι» αντίστοιχα) και πολλά άλλα. 

 

Μεταξύ άλλων έχει αγοράσει την ιστορική εταιρία εμφιάλωσης νερού «Σουρωτή» στη Θεσσαλονίκη αλλά και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη (χρονοαπόσταση μισής ώρας από το λιμάνι της Νέας Καρβάλης). 

 

Ο φόβος των Αμερικανών 

 

Βασικός εχθρός του Ιβάν Σαββίδη είναι ο «παράγων ΗΠΑ». Δεν βλέπει με καλό μάτι το επιχειρηματικό του άνοιγμα και μετά την διείσδυση της Κίνας στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, δεν θέλει να αφήσει τον Σαββίδη να μονοπωλήσει τις λιμενικές προσβάσεις στη βαλκανική ενδοχώρα

 

Έχει γραφτεί ότι «η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει στείλει μηνύματα στην κυβέρνηση εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τις επιθετικές κινήσεις Σαββίδη, θεωρώντας τον άνθρωπο της ρωσικής ολιγαρχίας». Άλλωστε δεν πέρασε και πολύς καιρός από το εκτενές άρθρο των «New York Times» εμφάνιζε τον Σαββίδη ως τον «άνθρωπο του Πούτιν στην Ελλάδα» και ανέφερε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν συνομιλίες και έχουν αποδείξεις για τον ρόλο του ως «υπονομευτή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

 

 

ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

IMERYS AE, GOLDAIR CARGO & I.M.G.

 

IMERYS

O Όμιλος ΙΜΕRYS είναι κορυφαία εταιρεία βιομηχανικών λύσεων βασισμένων στα ορυκτά, προσφέροντας εξειδικευμένες λύσεις, στους πελάτες του. Η βασική του παραγωγή ορυκτών περιλαμβάνει μπεντονίτη, ανθρακικό ασβέστιο, διατομίτη, καολίνη και περλίτη, ενώ οι εφαρμογές των ορυκτών είναι τεράστιες και ανήκουν σε πολλές διαφορετικές βιομηχανίες. Μέσω της παραγωγής του ο Όμιλος IMERYS είναι σε θέση να έχει παρουσία σε αγορές όπως είναι η βιομηχανία αυτοκινήτων, ο τομέας των κατασκευών, τα καταναλωτικά αγαθά, ο σίδηρος και ο χάλυβας και το χαρτί.

 

Goldair Cargo

Η Goldair είναι κορυφαίος όμιλος εταιρειών στους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών στην Ελλάδα. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν εκπροσώπηση αεροπορικών εταιρειών, υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας, υπηρεσίες εδάφους διαχείρισης αεροσκαφών και επιβατών, μεταφοράς, αποθήκευσης, διαχείρισης και διανομής φορτίου, καθώς και εσωτερικές και διεθνείς τουριστικές υπηρεσίες, διεθνή συνέδρια, εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

IMG

Η IMG Α.Ε. είναι μια βιομηχανική εταιρεία, η οποία ειδικεύεται σε τομείς όπως τεχνουργήματα από πέτρα και γύψο, κεραμικά είδη και γυαλί. Οι κύριες δραστηριότητες της περιλαμβάνουν την παραγωγή μαρμάρων από ασβέστη τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χαρτιού και γυαλιού. Η IMG είναι ελληνική εταιρεία, με τη μονάδα παραγωγής της να βρίσκεται στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας.

 

Πρόκειται για τον Καβαλιώτη «παίκτη» του διαγωνισμού. Ο επιχειρηματίας Φώτης Στεφανής, γνωστός από την "Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος ΑΕ" και τα "Λατομεία Βουγιουκλή", αντιπρόεδρος σήμερα του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο χώρο των ορυχείων-λατομείων, του σκυροδέματος, ασφαλτομίγματος, των τεχνικών έργων κ.α. Αποτελεί σήμερα τον κυριότερο χρήστη του λιμανιού

 

Για τους περισσότερους, η εμφάνισή του μέσα στην πεντάδα των επιχειρηματικών σχημάτων που διεκδικούν το λιμάνι ήταν έκπληξη. Ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που γνώριζαν το ενδιαφέρον του. Είναι ίσως η μοναδική εταιρία από όλες αυτές που συμμετέχουν στα ενδιαφερόμενα μέρη που γνωρίζει τόσο καλά τη γεωγραφία αλλά και τις δυνατότητες του λιμανιού. Και είναι σίγουρα η μόνη με πραγματική έδρα την Καβάλα

 

 

Κ/Ξ INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA

η οποία απαρτίζεται από τις BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ένας μεγάλος ελληνικός Όμιλος, με δραστηριότητες στους τομείς των υποδομών, παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), στις παραχωρήσεις, στη διαχείριση απορριμμάτων καθώς και στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή.

 

Περιλαμβάνεται στους διεκδικητές της υπόγειας Αποθήκης Αερίου στον κόλπο της Καβάλας και αποτελεί βασικό αντίπαλο αυτή την στιγμή της Energean που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια Καβάλας-Θάσου. 

 

EFA Group

Η EFA GROUP είναι ένας όμιλος εταιρειών που προσφέρει μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας, υπηρεσίες διαχείρισης συμβάσεων/έργων, τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας, της ασφάλειας και των αγορών υψηλής τεχνολογίας. Ο Όμιλος EFA GROUP λειτουργεί σε διεθνή κλίμακα σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

Black Summit Financial Group

Ο Όμιλος Black Summit Financial είναι μια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων με εμπειρία στην παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και σε υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων εστιασμένες στη διατήρηση και ανάπτυξη της περιουσίας των πελατών της, μέσα από εξατομικευμένες επενδυτικές στρατηγικές.

 

 

QUINTANA INFRASTRUCTURE + DEVELOPMENT

Η Quintana Infrastructure and Development είναι ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείρισης εταιρειών, με παρουσία σε ένα ευρύ φάσμα αγορών, όπως ενεργειακές υποδομές, υποδομές δεδομένων και τεχνολογίας, βιομηχανικές αγορές και διαχείριση πόρων.