Τις μεθοδεύσεις της διοίκησης Μέτιου στο Περιφερειακό Συμβούλιο καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους αγρότες και κτηνοτρόφοι από το νομό Καβάλας για το γεγονός ότι «τους δούλεψαν ψιλό γαζί» για θέμα που «καίει» τον πρωτογενή τομέα. 

 

Όπως περιγράφουν, ο περιφερειάρχης έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τους αντιπεριφειάρχες Καβάλας και Δράμας που ζητούσαν επανακαθορισμό των λεγόμενων «μειονεκτικών περιοχών» με αποτέλεσμα να ενισχύονται μόνο αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θράκης. 

 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;

Από τη λίστα των μειονεκτικών περιοχών (από την οποία εξαιρούνται περιοχές της Καβάλας και της Δράμας) προκύπτει το ύψος των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, εξαρτώνται σε ένα βαθμό οι πιθανές αποζημιώσεις τους ενώ αποκλείονται και από ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα που στοχεύουν στην εξισορρόπηση των συνθηκών αποκλεισμού. Έχει να κάνει δηλαδή και με κατανομή χρημάτων αυτή η απόφαση. 

 

Η επιστολή, που υπογράφει ο αγροτικός σύλλογος Καβάλας, ο αγροτικός σύλλογος Νέστου και ο σύνδεσμος κτηνοτρόφων Ν.Καβάλας, εστάλη στον ίδιο τον περιφερειάρχη, στους αντιπεριφερειάρχες Καβάλας και Δράμας, στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας και κτηνοτροφίας και στους Δήμους Νέστου, Παγγαίου και Καβάλας. 

 

Λένε (με πολλή ευγένεια) στην επιστολή τους: 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 25/10/2018 κατατέθηκε η έκφραση άποψης σχετικά με την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, από τους Αντιπεριφερειάρχες  Καβάλας και Δράμας καθώς και των φορέων όπου αναγράφονται στο σχετικό έγγραφο και ζητήθηκε η υιοθέτηση του κειμένου αυτού, από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Ενώ προφορικά (τηλεφωνικά), αμέσως μετά την ψηφοφορία ενημερωθήκαμε από την Εκτελεστική Γραμματέα της Περιφέρειας,  κα Κοσμίδου Ζωή, διαβεβαιώνοντας μας ότι το θέμα πέρασε, με έκπληξη διαπιστώσαμε όταν διαβάζοντας την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι αυτό δεν ισχύει.

 

Να σημειωθεί ότι είχαμε σκοπό να παρευρεθούμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εξαιτίας  ότι το θέμα συζητήθηκε νωρίτερα από ό,τι μας είχαν ενημερώσει και υπολογίζαμε, η αντιπροσωπεία μας έφτασε μέχρι τα διόδια του Ιάσμου οπού μετά τη διαβεβαίωση της κυρίας Κοσμίδου επέστρεψε πίσω. Το μέγα λάθος μας ήταν η εμπιστοσύνη που δείξαμε στη προφορική διαβεβαίωση που είχαμε.

 

Η ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την σύνταξη επιστολής από τον Περιφερειάρχη που αφορά την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, χωρίς αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος, μας προξένησε θυμό και θεωρούμε ότι προσβάλει τη νοημοσύνη μας και την εμπιστοσύνη που δείξαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Εμείς αυτό που ζητήσαμε, μέσα πλαίσια της ενιαίας Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ήταν να συμπεριληφθούν και οι Π.Ε. Καβάλας και Δράμας στη παράγραφο «Ειδικά Κριτήρια» του κειμένου της διαβούλευσης, όπως αναγράφεται όλη η περιοχή της Θράκης. Όταν δε παρακολουθήσαμε και το σχετικό οπτικοακουστικό απόσπασμα της συνεδρίασης στο διαδίκτυο, εκεί συνειδητοποιήσαμε τον τρόπο και το ύφος που αντιμετωπίστηκε ένα τόσο σοβαρό θέμα, πού αφορά δύο Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜ-Θ.  

 

Λόγω των παραπάνω και σεβόμενοι τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα της Ανατολικής Μακεδονίας, ζητούμε την επαναεισαγωγή του θέματος για συζήτηση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα βρισκόμαστε κι εμείς στη συνεδρίαση αυτή τη φορά, έτσι ώστε να καλλιεργήσουμε και να επαναφέρουμε την ενδοπεριφερειακή συνείδηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜ-Θ.

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υιοθέτηση του αιτήματός μας. Επίσης  αιτούμαστε να μας χορηγήσετε άμεσα αντίγραφο της επιστολής του Περιφερειάρχη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αναφέρει τη λανθασμένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

   

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΤΗΝ/ΦΩΝ  Ν.ΚΑΒΑΛΑ