"Το Κέντρο Υγείας Καβάλας μένει όρθιο χάρη στην προσπάθεια του προσωπικού" τόνισε κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις του π. ΙΚΑ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός.

 

Ο κ. Βαρδαρός βρέθηκε στο π. ΙΚΑ λίγο πριν τις 9:00 την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 όπου τόνισε: "Διαπιστώνω από πρώτο χέρι τις υλικοτεχνικές αδυναμίες. Πρόκειται για ένα παλιό κτίριο. Σιγά σιγά πρέπει να το αναβαθμίσουμε. Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι είναι να ενισχύσουμε το Κέντρο Υγείας Καβάλας με στελεχιακό δυναμικό."

 

Παράλληλα ο κ. Βαρδαρός σημείωσε ότι το Κέντρο Υγείας συνεχίζει να κάνει ότι έκανε και η πρώην μονάδα του ΠΕΔΥ και πρόκειται για δεύτερο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

 

Δείτε τις δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού:

Τι είναι τα Κέντρα Υγείας:

 

Τα Κέντρα Υγείας φέρουν στην ονομασία τους τον διακριτικό τίτλο ΠΕΔΥ, π.χ. ΠΕΔΥ - Κέντρο Υγείας (ονομασία γεωγραφικής περιοχής). Σε κάθε Κέντρο Υγείας ορίζεται από τον υπεύθυνο για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας του τουλάχιστον ένας ελεγκτής γιατρός καθώς και ένας ιατρός υποδοχής, ειδικότητας κατά προτεραιότητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά έκτακτα περιστατικά.

 

Στις αρμοδιότητες του ιατρού υποδοχής περιλαμβάνονται η εξέταση του ασθενούς, η συνταγογράφηση, η παραπομπή για εξετάσεις αλλά και σε ειδικούς γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή ειδικούς γιατρούς δημόσιου νοσοκομείου.
 

Το προσωπικό
 

Οσον αφορά το προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους (περιφερειακά ιατρεία), που υπηρετεί με οποιαδήποτε πράξη διοικητών νοσοκομείων ή υγειονομικών περιφερειών σε θέσεις εκτός της οργανικής του, υποχρεούται να επιστρέψει στην οργανική του θέση αμέσως μετά τη λήξη της ισχύος της σχετικής πράξης.

 

Εφεξής, αρμόδιος για τη μετακίνηση του προσωπικού είναι αποκλειστικά ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος θα αποφασίζει σχετικά, με βάση τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής και την ομαλή λειτουργία των μονάδων.

 

Για τη μισθοδοσία, τις λειτουργικές δαπάνες και τον εφοδιασμό των Κέντρων Υγείας, με φαρμακευτικό, υγειονομικό και λοιπό υλικό, αρμόδια παραμένουν έως το τέλος του έτους τα νοσοκομεία στα οποία ανήκαν.