Στο ίντερνετ κυκλοφορεί μια μάλλον αυθόρμητη φωτογραφία της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου στην βεράντα ενός μπάνγκαλόου της Τόσκα, το πρώτο καλοκαίρι λειτουργίας της. Ήταν καλοκαίρι του 1968, λίγες ημέρες πριν το ζευγάρι των δημοφιλών ηθοποιών τελέσουν τον γάμο τους.

 

ΜΙΑ «ΚΥΡΙΑ» 49 ΕΤΩΝ

Η Ακτή Τόσκα (Tosca Beach) αποτελεί ένα από τα 3 παλαιότερα, εν λειτουργία, ξενοδοχεία της Καβάλας μετά το Ακρόπολις (1960) και τον Γαλαξία (1966). Λειτούργησε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1968 ενώ η κατασκευή των bungalows και η διαμόρφωση του χώρου στην περιοχή Παχύ-Μυρμηγκιές Καβάλας (που πλέον είναι γνωστή έως Tosca) είχε αρχίσει από το 1964.

 

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΡΑΤΗΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ

Ενδιαφέροντα δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων έχει αναδημοσιεύσει το γνωστό τοπικό ιστολόγιο 30xronia.blogspot.com.

Ένα από τα δημοσιεύματα είναι από το καλοκαίρι του 1964 (δεν αναφέρεται από ποια εφημερίδα) και γράφει σχετικά με την πανοραμική φωτογραφία των κατασκευαστικών εργασιών:

«Στις δυτικές ακτές της Καβάλας, σ'ένα ειδυλλιακό τοπίο, στο γνωστό μας ''Παχύ'' λίγο πιο πέρα απο την ακτή Μπάτη, δημιουργούνται τώρα οι πιο τέλειες και άνετες εγκαταστάσεις για να φιλοξενούν στο μέλλον ξένους τουρίστες. Δεκαοκτώ μπάνγκαλόους κι ένα τεράστιο διώροφο κτίριο που θα χρησιμεύει ως bar-εστιατόριο, ξεκινούν να αναγείρονται εκεί που κάποτε υπήρχαν θάμνοι, πάνω σε μια χέρσα έκταση 15 στρεμμάτων και η οποία για πολλούς εθεωρείτο άχρηστη».

 

ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Το ίδιο δημοσίευμα κάνει αναφορά και στους επιχειρηματίες που είναι πίσω από το κορυφαίο τουριστικό εγχείρημα της εποχής:

 

«Την πραγματοποίηση αυτής της ρηξικέλευθης πρωτοβουλίας την ανέλαβε η Ανώνυμος Τουριστική Εταιρεία ''Τόσκα'' αποτελούμενη απο 8 μετόχους: Δυο Γάλλους τους κ. Έντμοντ Μπερτοσιάν και Σαρλ Καμπανταγιέρ και τους Δ.Τσιρόπουλον, τους αδελφούς Στέργιο και Παντελή Τσίρλη, τον κ. Μυστακίδη, τον κ. Άρσεν Μαρτυροσιάν και την δραστηριωτάτην κ. Όλγα Μαρτυροσιάν» γράφει το δημοσίευμα.

 

ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Η έναρξη λειτουργίας της «Ακτής Τόσκα» γίνεται τέσσερα χρόνια αργότερα και στον τοπικό Τύπο υπάρχουν και πάλι διθυραμβικά σχόλια:

«Ίσως να μην υπάρχει όμοια ακτή εις ολόκληρον την Ευρώπην. Όσοι ξένοι την επισκέφθηκαν αυτό υποστηρίζουν. Η πολυτέλεια, το καλό γούστο και το αφειδώλευτο σκόρπισμα δεκάδων εκατομμυρίων εδημιούργησε ένα επιβλητικόν εις ωραιότητα και μεγαλοπρέπεια τουριστικόν συγκρότημα».

 

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΤΟΣΚΑ

Στον τοπικό Τύπο υπάρχει και διαφημιστική καταχώρηση – ανακοίνωση για την έναρξη λειτουργίας της «Ακτής Τόσκα» το Σάββατο 22 Ιουνίου 1968.

Δύο παρατηρήσεις:

 

- η είσοδος στις λουτρικές εγκαταστάσεις κόστιζε τότε 10 δραχμές, ποσό αρκετά υψηλό για τα δεδομένα της εποχής (με τα ίδια χρήματα περίπου αγόραζες ένα κιλό κρέας). Ακριβότερη από την πλαζ του Μπάτη, από την πρώτη μέρα λειτουργίας της η Τόσκα απευθύνθηκε σε άλλες ηλικίες και σε άλλο επίπεδο εισοδημάτων. Και κάπως έτσι έγινε το «sic στέκι» της εποχής…

 

- η νέα τουριστική μονάδα διέθετε δύο τηλεφωνικές γραμμές (4 ψήφιοι τότε οι τηλεφωνικοί αριθμοί στην Καβάλα) έναν για ρεσεψιόν / κρατήσεις δωματίων κι έναν για κρατήσεις στο εστιατόριο. Ήταν μάλλον τα μοναδικά τηλέφωνα που λειτουργούσαν τότε σε μια απόσταση μεγαλύτερη των 15 χιλιομέτρων.

 

Η ΤΟΣΚΑ ΤΩΝ CELEBRITIES

Στο ίδιο blog, το 30xronia.blogspot.com δημοσιεύεται και μια φωτογραφία της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου για την οποία το ιστολόγιο αναφέρει ότι είναι από το ίδιο καλοκαίρι, του 1968, μετά τα εγκαίνια της Ακτής Τόσκα. Το δημοφιλές ζευγάρι ηθοποιών φωτογραφίζεται στη βεράντα ενός μπάνγκαλόου, λίγες ημέρες πριν το γάμο τους που τελέστηκε αργότερα στην Αθήνα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της χούντας.

Καρέζη και Καζάκος επέλεξαν το πιο νέο ξενοδοχείο τότε της Καβάλας για να καταλύσουν στο πλαίσιο πιθανότατα μιας θεατρικής περιοδείας, είτε σε κάποιο σχήμα που εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Φιλίππων είτε με περιοδεία του θιάσου Τζένης Καρέζη (ο θίασος Καρέζη-Καζάκου σχηματίστηκε την επόμενη χρονιά).  

 

Από τότε και για τα επόμενα δεκάδες καλοκαίρια ήταν αμέτρητοι οι celebrities της εποχής που επέλεξαν την Τόσκα για διανυκτέρευση, γεύμα στο ρεστοράν ή για τα θερινά τους μπάνια.

 

 

ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ

Αποτέλεσε για πολλά χρόνια το στολίδι της περιοχής, μια μονάδα που αναβάθμισε το τουριστικό προϊόν κατά τη δεκαετία του ’60, η οποία όμως στο πέρασμα των δεκαετιών παρουσίασε πορεία με αρκετά σκαμπανεβάσματα. Τα τελευταία 5-6 χρόνια η εταιρία κινείται με ένα σχετικά σταθερό τζίρο της τάξεως των 500.000 – 700.000 ευρώ ετησίως, παρουσιάζοντας όμως οριακά κέρδη, είτε και ζημίες ορισμένες φορές.

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΞΑΝ ΚΟΥΠΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Οι μέτοχοι της εταιρίας είναι σήμερα μέλη της οικογένειας Μαρτυροσιάν. Τα προηγούμενα χρόνια με σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι ιδιοκτήτες του ιστορικού ξενοδοχείου έκαναν παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού και διέθεσαν πολλά χρήματα για την συντήρηση αυτού του δύσκολου συγκροτήματος. Το κυριότερο: ξόδεψαν χρήματα σε εποχές που ο τουρισμός στην Καβάλα ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

 

ΤΟ DEAL ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΣΚΑ

Η επένδυση 2 εκατομμυρίων ευρώ του Ομίλου Μουζενίδη έρχεται τώρα να πάει το ξενοδοχείο σε ένα άλλο επίπεδο και –τηρουμένων των αναλογιών- να προσδώσει σε αυτό την αίγλη που είχε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 όταν πρωτολειτούργησε. Οι εργασίες που θα γίνουν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά και την οικονομική εικόνα της ανώνυμης εταιρίας αφού η δυναμική των 100 δωματίων αν συνδυαστεί με παρατεταμένες πληρότητες και ακριβότερες τιμές διανυκτέρευσης, θα εκτοξεύσουν τον κύκλο εργασιών.

  

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ DEAL TOSCA-ΜΟΥΖΕΝΙΔΗ