Τον εορτασμό για των 100 ετών από την Επανάσταση του 1821 η οποία μετατέθηκε για το 1930 και τα γεγονότα της εποχής περιγράφει ο ιστορικός και εκπαιδευτικός, Κυριάκος Λυκουρίνος.
Με αφορμή την επέτειο από τα 200χρόνια της ΕλληνικήςΕπανάστασης, η Δημόσια Κεντρική ΒιβλιοθήκηΕλευθερούπολης διοργανώνει Διαδικτυακή Εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου, με τίτλο «Ιστορικές Ψηφίδες από το Παγγαίο» η οποία πρόκειται να διεξαχθεί τον Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, και ώρα 19:00.
Εικόνες από μία άλλη εποχή κοσμούν από το πρωί της Τετάρτης (10/2) τον τοίχο που βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο Καβάλας, στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου.
Η 27η Ιανουαρίου, είναι η Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα, η γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης από το Γ΄ Ράιχ, ήταν το γεγονός ορόσημο που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης.
Σε κλίμα κατάνυξης, με αφορμή την εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, τελέστηκε σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ιερό μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Σιδηρουργόπουλου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Λεκάνης Καβάλας, ο οποίος υπήρξε Καθηγούμενος της πάλαι ποτε διαλαμψάσης Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα του Πόντου.
Αυτή η .. εντυπωσιακή φωτογραφία του Ιταλικού υδροπλάνου στην Καβάλα στα μέσα της δεκαετίας του 1930 μας οδηγεί σε ένα ταξίδι .. ιστορικής αναζήτησης .
Πριν από 100 χρόνια η πανδημίας της πανούκλας "χτύπησε" τον ππλανήτη και προκάλεσε ίσως τους περισσότερους θανάτους στην ιστορία της ανθρωπότητας από κάθε άλλο λοιμώδες νόσημα. Βέβαια και τότε υπήρχαν μέτρα αλλά και... δελτία μετακίνησης πολιτών.
Θεοφάνεια από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν στην Καβάλα. Ο καθαγιασμός των υδάτων με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και τους πιστούς μαζί με τον μακαριστό μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο να κατευθύνονται προς το λιμάνι της πόλης.
Η ιχθυοφαγία στην αρχαία Ελλάδα είναι από πρόπερσι αντικείμενο μιας πολύ διαφορετικής μελέτης που έχει αρχίσει μια ζωο-αρχαιολόγος, η Δρ. Δήμητρα Μυλωνά.
Όταν μελετούμε το προσφυγικό φαινόμενο, στεκόμαστε κυρίως στα θέματα της στέγασης και της επαγγελματικής αποκατάστασης. Για τους ίδιους τους πρόσφυγες όμως σημαντικό ήταν και το ζήτημα της λατρείας. Στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής η πίστη αποτελεί γερό στήριγμα και η ανάγκη εκτέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων γίνεται πιο έντονη. Όμως από το 1922 και μετά η εκπλήρωσή τους αντιμετώπιζε δυσκολίες.
Σαν σήμερα, πριν 102 χρόνια, την 3η Δεκεμβρίου του 1918, δημοσιεύτηκε το Βασιλικό Διάταγμα της σύστασης του Δήμου Καβάλας στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Ένα κουίζ... καραντίνας έβαλε στους διαδικτυακούς του φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κώστας Παπακοσμας με το ερώτημα «Πότε η φωτογραφία, για ποιο γεγονός και γιατί δεν κυκλοφορεί ψυχή;»
Ο καλός καιρός διέψευσε τα προγνωστικά για τον εορτασμό της επετείου του 1940. Ωστόσο το κύριο μέρος της συγκεκριμένης μέρας είναι οι παρελάσεις που φέτος (όπως και την 25η Μαρτίου) δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού.
Σε ένα βίντεο τεσσάρων περίπου λεπτών καταγράφονται σημεία, στην Καβάλα, που κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων αποτελούσαν στρατηγικής σημασίας θέσεις.
Η συγκεκριμένη βαλίτσα, με τη χρήση διαδραστικού παιχνιδιού και αντιγράφων από εκθέματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού και από αγγεία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τις συλλογές του μουσείου, να ανακαλύψουν την ιστορία και να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο
Ο σταυρός που όλοι βλέπουμε στο ομώνυμο ύψωμα πάνω από την περιμετρική οδό της Καβάλας τοποθετήθηκε εκεί το 1953 από τον τότε υποστράτηγο της 11ης Μεραρχίας Πεζικού που εδρεύει από το 1952 στην Καβάλα Αθανάσιο Δασκαρόλη.