Ιστορία

Τα μερικώς βυθισμένα ερείπια ενός λατομείου λευκού μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Ελλάδα για πάνω από 1.200 χρόνια, βρίσκονται στην

Τα σιλό, κυψέλες αποθήκευσης του σταριού, ύψους 56 μέτρων,  κατεδαφίστηκαν στις 3 Απριλίου του 2005 και βρισκόταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας.

Δύο φωτογραφικά στιγμιότυπαντοκουμέντα φέρνει στη δημοσιότητα ο Κώστας Παπακοσμάς, από την πρόσφατη ιστορία της Καβάλας, με πρ

Σε μία σημαντική ανακάλυψη στην παραλία της Νέας Περάμου προχώρησε ο πρόεδρος της Κοινότητς Νέας Περάμου Καβάλας, Μάκης

Ένα σημαντικό ιστορικό τεκμήριο παρουσιάζει ο συντονιστής της ομάδας έργου του Δήμου Καβάλας κ.

Μία φωτογραφία από το 1970 με τους φωτογράφους της Καβάλας δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Παναγιώτης Γιασιμάκης

 

Τον εορτασμό για των 100 ετών από την Επανάσταση του 1821 η οποία μετατέθηκε για το 1930 και τα γεγονότα της εποχής περιγράφει ο ιστορικός και εκπαιδευτικός, Κυριάκος Λυκουρίνος. 

Με αφορμή την επέτειο από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης διοργανώνει Διαδικτυακή Εκδήλωση ιστορικού περιεχομένου, με τίτλο «Ιστορικές Ψηφίδες από το Παγγαίο» η οποία πρόκειται να διεξαχθεί τον Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, και ώρα 19:00. 

Οθωμανοί διοικητές, Εβραίοι, Αρμένιοι και Ευρωπαίοι καπνέμποροι, εκπατρισμένοι από τη Μικρασία και την Πόλη, γηγενείς Μακεδόνες, Βούλγαροι κατακτητές

Εικόνες από μία άλλη εποχή κοσμούν από το πρωί της Τετάρτης (10/2) τον τοίχο που βρίσκεται απέναντι από το Δημαρχείο Καβάλας, στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου. 

Η 27η  Ιανουαρίου,  είναι η Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα, η γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης από το Γ΄ Ράιχ, ήταν το γεγονός ορόσημο που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης. 

 

Σε κλίμα κατάνυξης, με αφορμή την εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, τελέστηκε σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ιερό μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιμανδρίτου Γρηγορίου Σιδηρουργόπουλου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Λεκάνης Καβάλας, ο οποίος υπήρξε Καθηγούμενος της πάλαι ποτε διαλαμψάσης Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα του Πόντου.

 

Αυτή η .. εντυπωσιακή φωτογραφία του Ιταλικού υδροπλάνου στην Καβάλα στα μέσα της δεκαετίας του 1930 μας οδηγεί σε ένα ταξίδι .. ιστορικής αναζήτησης . 

 

Πριν από 100 χρόνια η πανδημίας της πανούκλας "χτύπησε" τον ππλανήτη και προκάλεσε ίσως τους περισσότερους θανάτους στην ιστορία της ανθρωπότητας από κάθε άλλο λοιμώδες νόσημα. Βέβαια και τότε υπήρχαν μέτρα αλλά και... δελτία μετακίνησης πολιτών.

 

Θεοφάνεια από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν στην Καβάλα. Ο καθαγιασμός των υδάτων με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και τους πιστούς μαζί με τον μακαριστό μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο να κατευθύνονται προς το λιμάνι της πόλης.  

 

Η ιχθυοφαγία στην αρχαία Ελλάδα είναι από πρόπερσι αντικείμενο μιας πολύ διαφορετικής μελέτης που έχει αρχίσει μια ζωο-αρχαιολόγος, η Δρ. Δήμητρα Μυλωνά

 

Όταν η Καβάλα έσφυζε από... εμπορική ζωή. Με τους καπνέεμπορους να στέλνουν τις ποκιλίες καπνού στην Ευρώπη και την Αμερική. 

 

 Όταν μελετούμε το προσφυγικό φαινόμενο, στεκόμαστε κυρίως στα θέματα της στέγασης και της επαγγελματικής αποκατάστασης. Για τους ίδιους τους πρόσφυγες όμως σημαντικό ήταν και το ζήτημα της λατρείας. Στις δύσκολες περιστάσεις της ζωής η πίστη αποτελεί γερό στήριγμα και η ανάγκη εκτέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων γίνεται πιο έντονη. Όμως από το 1922 και μετά η εκπλήρωσή τους αντιμετώπιζε δυσκολίες.

 

Σαν σήμερα, πριν 102 χρόνια, την 3η Δεκεμβρίου του 1918, δημοσιεύτηκε το Βασιλικό Διάταγμα της σύστασης του Δήμου Καβάλας στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

 

Οι μνήμες γυρνούν στο 1974 με ένα βίντεο - ντοκουμέντο, όταν ο ελληνικός στρατός περνούσε από την Καβάλα για να παραταχθεί στον Έβρο. 

 

Ένα κουίζ... καραντίνας έβαλε στους διαδικτυακούς του φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Κώστας Παπακοσμας με το ερώτημα «Πότε η φωτογραφία, για ποιο γεγονός και γιατί δεν κυκλοφορεί ψυχή;»

 

Ο καλός καιρός διέψευσε τα προγνωστικά για τον εορτασμό της επετείου του 1940. Ωστόσο το κύριο μέρος της συγκεκριμένης μέρας είναι οι παρελάσεις που φέτος (όπως και την 25η Μαρτίου) δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού.

 

Σε ένα βίντεο τεσσάρων περίπου λεπτών καταγράφονται σημεία, στην Καβάλα, που κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων αποτελούσαν στρατηγικής σημασίας θέσεις.

 

Με αφορμή την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο κτίριο της Περιφέρειας στην Καβάλα, κυματίζει η Ελληνική σημαία.

 

Η Καβάλα στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε να ξεδιπλώνει τις ομορφιές της και να χαρίζει απλόχερα μνήμες και στοιχεία της ιστορίας της.

Η συγκεκριμένη βαλίτσα, με τη χρήση διαδραστικού παιχνιδιού και αντιγράφων από εκθέματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού και από αγγεία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τις συλλογές του μουσείου, να ανακαλύψουν την ιστορία και να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο

Σελίδες