Το πρώτο πανελλήνιο βραβείο καλύτερου ηχητικού μηνύματος απέσπασε το 1ο Γενικό Λύκειο Καβάλας στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΔΩ: 

 

Το ηχητικό στέλνει το δικό του ξεχωριστό και ηχηρό μήνυμα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ και κάντε το ν΄ακουστεί!

 

 

 

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016,   στην  αίθουσα Αμφιθεάτρου του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού “Αθήνα 9.84” στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

 

Την απονομή έκανε η κ. Νόνη Καραγιάννη, Δ/ντρια του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 984.

 

Σε σχετική ανακοίνωση του Λυκείου που υπογράφει ο διευθυντής Αθανάσιος Κώστας αναφέρεται μεταξύ άλλων:

 

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο διαγωνισμό “Κάν’ το ν’ ακουστεί 2016” εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  «E.P Ambassadors (Σχολικοί Πρέσβεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)», το οποίο υλοποιείται στο 1ο ΓΕΛ Καβάλας, την τρέχουσα και την επόμενη σχολική χρονιά, με θέμα «Σε ποια Ευρώπη ΠΡΟΣΦΥΓΑνε;».

Υπεύθυνες καθηγήτριες για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η κ. Σταυρακάρα Παναγιώτα, Πρέσβης του Ε.Κ.  για τη Β΄ τάξη και η κ. Χαλκίδου Αναστασία, Πρέσβης του Ε.Κ. για την Γ΄τάξη .

                                   

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

   Από τον Ιανουάριο 2016, το 1ο Γενικό Λύκειο Καβάλας εντάχθηκε στο δίκτυο 23 Λυκείων της Ελλάδας, που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “European Parliament School Ambassadors «Σχολικών πρέσβεων τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».  Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται παράλληλα στις χώρες Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία και Ελλάδα.

   Το πρόγραμμα "Σχολικοί Πρέσβεις του ΕΚ" αποσκοπεί στη διάδοση των αξιών της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, καθώς και στην ενημέρωση και προβολή του θεσμικού ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Απευθύνεται σε 2 καθηγητές (Senior Ambassadors) και 2 μαθητές (Junior Ambassadors)΄, ένας της Β΄ και ένας της  Γ τάξης του Λυκείου, οι οποίοι  λαμβάνουν τον τίτλο τού πρέσβη τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σχολείο τους και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διοργανώσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμμαθητών τους σε ευρωπαϊκά θέματα σε συνδυασμό και με άλλους φορείς της χώρας.
   Στόχος του προγράμματος δεν είναι η άκριτη αποδοχή ή απόρριψη του Ευρωπαϊκού ιδεώδους, αλλά η καλλιέργεια κριτικής σκέψης και η δημιουργία ενεργών μελλοντικών Ευρωπαίων πολιτών, που θα μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους, χωρίς να χειραγωγούνται από κάθε είδους ¨δημαγωγικές σειρήνες¨.
   Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται από το  Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με υπεύθυνο τον κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, επικεφαλή του γραφείου τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, του τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, και του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

 

   Η θεματική στην οποία δουλέψαμε στο 1ο Λύκειο Καβάλας, προσανατολίστηκε στο επίκαιρο θέμα του προσφυγικού και των θέσεων που εκφράζουν τόσο οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, όσο και τα Εθνικά Κοινοβούλια, αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες. Ο τίτλος που δόθηκε στο σύνολο των δράσεών  μας, είναι: « Σε ποιά Ευρώπη ΠΡΟΣΦΥΓΑνε;».

 

   Έτσι, σαν παράλληλη δράση, συμμετείχαμε  στον 3ο διαγωνισμό Ραδιοφωνικού ηχητικού μηνύματος  που διοργανώθηκε από  το Τμήμα  Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και  Θρησκευμάτων, την Επιστημονική Εταιρεία European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό  Ραδιόφωνο (http://europeanschoolradio.eu/) και τον Ο.Π.Α.Ν. Δήμου Αθηναίων - Τεχνόπολις Α.Ε., με θέμα :   «Κάντο ν΄ ακουστεί».

   Το σενάριο και η εκφώνηση του ηχητικού μηνύματος ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 11 μαθητών και των τριών τάξεων του σχολείου μας. Το ηχητικό μας μήνυμα επικεντρώθηκε στην ιστορική και συλλογική μνήμη, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα που άπτονται του προσφυγικού,  μετανάστευσης,  ασύλου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

   Στο διαγωνισμό αυτό,  διακριθήκαμε με το 1ο Πανελλήνιο βραβείο  ηχητικού σποτ. Η εκδήλωση της απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη (Γκάζι) στις 18/04/2016. Από τις 19/04/2016 και για μια εβδομάδα, το ηχητικό μας σποτ ακουγόταν από το ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84» .

 

 Με εκτίμηση

Σταυρακάρα Παναγιώτα, Πρέσβης του ΕΚ (EP Senior Ambassadors) για τη Β΄ τάξη του 1ου ΓΕΛ Καβάλας (τηλ : 6932389551)

 

Χαλκίδου Αναστασία, Πρέσβης του ΕΚ (EP Senior Ambassadors) για την Γ΄τάξη του 1ου ΓΕΛ Καβάλας (τηλ : 6973821262 )