πρόσφυγες

Μία συγκινητική ανάρτηση του Παναγιώτη Καρανίκα που αντέγραψε μία παλαιότερη ανάρτηση του Κυριάκου Λυκουρίνου, μας ταξιδεύει στο 1924 και την Καρβάλη της Καππαδοκίας, την εποχή που οι κάτοικοι της περιοχής έφευγαν από τα σπίτια τους.

Κάθε Κυριακή στις 10:00 το πρωί θα προβάλλεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ3 η σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ «Σε μια νέα πατρίδα», παραγωγής της καβαλιώτικης εταιρείας Gullwing.

Επετειακό Λεύκωμα με τίτλο «Πρόσφυγες Καβάλας και Θάσου» παρουσιάζει η Θασιακή Ένωση Καβάλας και η Εταιρία Θασιακών Μελετών.

Στην ιστορία των προσφύγων της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα μετά την καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία, αναφέρεται το αφιέρωμα της ιστοσελίδας «Discover Greece»

Το απόγευμα της Τετάρτης (19/04) έγινε στη Μεγάλη Λέσχη, η παρουσίαση του βιβλίου του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας “Προσφύγων ρίζες - Μνήμες και Μαρτυρίες Εν Καβάλα 1922 - 1924”. 

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Προσφύγων Ρίζες» - Μνήμες & Μαρτυρίες, καλεί τους ενδιαφερόμενους ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καβάλας.

 Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Προυσαλιωτών Ν. Καβάλας με θέμα «Η Γυναίκα Πρόσφυγας». 

Μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του Κυριάκου Λυκουρίνου μας ταξιδεύει στο προσφυγικό παρελθόν της πόλης.

Στο συνέδριο "100 χρόνια μετά: Οι πρόσφυγες του 1922 - Η δημιουργία της νέας Ανατολικής Μακεδονίας" ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 11ης Νοεμβρίου

Στη μεγάλη αίθουσα της ιστορικά φορτισμένης Μεγάλης Λέσχης με την παρουσία έγκριτων επιστημόνων από το χώρο κυρίως των Ανθρωπιστικών Επιστημών ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 11ης Νοεμβρίου

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από κόσμο, στη Μεγάλη Λέσχη της Καβάλας, ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου το τριήμερο επιστημονικό Συνέδριο 

Συνέδριο «100 χρόνια μετά: οι πρόσφυγες του 1922 και η δημιουργία της νέας Ανατολικής Μακεδονίας» - Καβάλα & Δράμα (11-13 Νοεμβρίου 2022)

Ημερίδα με θέμα: «Πρόσφυγες Καβάλας και Θάσου 1922-1924»διοργανώνουν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στις 10:00 στη Μεγάλη Λέσχη ο Δήμος Καβάλας και η Εταιρεία Θασιακών Μελετών.

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μία ομάδα επιστημόνων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ δημιουργεί μία τεράστια ψηφιακή απογραφή όλων των προσφύγων.

Ολοκλήρωσε τη φοίτησή της σε Γενικό Λύκειο της Καβάλας πριν από ένα χρόνο. Μετά το απολυτήριο Λυκείου, συνέχισε τις σπουδές της στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ. Σήμερα κάνει την πρακτική της ως γραμματέας στη Φαρμακαποθήκη του Συναιτερισμού Φαρμακοποιών Καβάλας.

Ο Κούρος Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί, ήρθε πριν τρία χρόνια στη Μυτιλήνη μέσα σε μια βάρκα με τους γονείς του με τις προσφυγικές ροές από το Ιράν αφήνοντας μια δύσκολη ζωή πίσω του και κατάφερε να αριστεύσει στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2022 συγκεντρώνοντας μέσο όρο 18.25. 

Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με το μόλις λίγων ωρών βρέφος που γεννήθηκε σε βραχονησίδα ανατολικά της Μυτιλήνης τα ξημερώματα.

«Η Καβάλα, τα τελευταία χρόνια, κλήθηκε και πάλι να παίξει τον ρόλο της προσφυγομάνας και μέσα από πρωτοβουλίες συλλογικοτήτων και την σημαντική αρωγή του Δήμου τα κατάφερε», δηλώνει ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης. 

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας σε συνεργασία με το Δήμο Παγγαίου διοργανώνει ένα αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας με τίτλο: «1922-2022 Οι Μικρασιάτες Πρόσφυγες Μουσικοί»

Ανάγκη για προσφορά σε τρόφιμα, έχουν οι 20 πρόσφυγες από την Ουκρανία που φιλοξενούνται στην ξενοδοχειακή μονάδα «Καζαβίτι» στο Δασύλλιο του

Σύσκεψη υπό τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (21/3) με την συμμετοχή εκπροσώπων και φορέων του νομού προκειμένου να

«Προσπαθούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Κάποιοι είχαν έρθει διακοπές στη Θάσο και γνώριζαν την περιοχή μας κι έτσι αποφάσισαν να έρθουν εδώ», λέει ο κ. Πολίτης. 

Ο Δήμος Παγγαίου θέλοντας να βοηθήσει στην ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία καλεί

«Εδώ και εβδομάδες αρχίσαμε την αναδιοργάνωση της δομής. Φροντίσαμε να μετακινήσουμε κάποιες οικογένειες πιο κοντά σε άλλες για να δημιουργήσουμε γειτονιές, ώστε να έχουμε μία πιο διακριτή φιλοξενία και σε Ουκρανούς», λέει στον KavalaNews 102.8 ο διοικητής της δομής, Δημήτρης Ρέμος.

Έκκληση απευθύνει, μέσω ανακοίνωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, σε όσους διαθέτουν χώρους να τους παραχωρήσουν για την φιλοξενία

Όλο και περισσότεροι είναι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που καταφτάνουν στην Ελλάδα, αλλά και στην Καβάλα μετά την Ρωσική εισβολή. 

 

Σελίδες