Την Κυριακή στις 18 Μαΐου οι Ιστοριοτοπίες θα πραγματοποιήσουν μια ιστορική περιήγηση με θέμα την άφιξη και την εγκατάσταση των προσφύγων στην Καβάλα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. 

 

 

Οι διοργανωτές αναφέρουν αναλυτικά τα εξής:

“Στο πλαίσιο αυτής της περιήγησης θα περπατήσουμε στην πόλη της Καβάλας και θα επισκεφθούμε διάφορα σημεία τα οποία συνδέονται με την παρουσία των προσφύγων. 

 

Με τον τρόπο αυτό θα γνωρίσουμε τη διαδικασία της προσφυγικής εγκατάστασης από την πρώτη περίοδο της άφιξης των προσφύγων στην περιοχή μέχρι και την πιο μόνιμη τοποθέτησή τους στις διάφορες προσφυγικές συνοικίες που οικοδομήθηκαν γύρω από το κέντρο της πόλης. 

 

Παράλληλα, θα περπατήσουμε σε μια προσφυγική γειτονιά του Μεσοπολέμου και θα συζητήσουμε για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, θα αναδείξουμε όψεις της εμπειρίας τους, και θα τονίσουμε τη σημασία που έχει η διατήρηση αυτών των συνοικισμών ως ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας και της ταυτότητας της πόλης.

 

Κυριακή 18 Μαΐου 2025, 11:30 π.μ.. Κόστος συμμετοχής: 10€

 

Υπεύθυνος περιήγησης: Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός – διδάσκων ΔΠΘ.

 

Δηλώσεις συμμετοχής: 6976266393, [email protected] (Σε κάθε περιήγηση θα δίνονται δύο δωρεάν θέσεις σε ανέργους. Απαραίτητη η κράτηση θέσης). Διοργάνωση: Ιστοριοτοπίες.

 

Οι Ιστοριοτοπίες είναι μια εταιρεία που ασχολείται με την έρευνα και την ανάδειξη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. 

 

Μέσα από την υλοποίηση διαφόρων επιμορφωτικών δράσεων, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και θεματικές περιηγήσεις έχει ως στόχο τη διάχυση της ιστορικής γνώσης στην τοπική κοινωνία και την καλλιέργεια μιας ουσιαστικής και βιωματικής επαφής με το παρελθόν με απώτερο σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών πάνω σε ζητήματα που αφορούν την τοπική ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό.”

 

κεντρική φωτογραφία: Κυριάκος Λυκουρίνος