«Η Καβάλα, τα τελευταία χρόνια, κλήθηκε και πάλι να παίξει τον ρόλο της προσφυγομάνας και μέσα από πρωτοβουλίες συλλογικοτήτων και την σημαντική αρωγή του Δήμου τα κατάφερε», δηλώνει ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων.

 

Όσα λέει ο κ. Μουριάδης:

 

ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι βαθιά χαραγμένες στην πολιτισμική μας ταυτότητα επειδή κι εμείς, πριν από 100 χρόνια, αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τον τόπο μας.

 

Έτσι κι αλλιώς, η Ελλάδα αποτελεί επί αιώνες σταυροδρόμι που συναντιούνται διαφορετικοί πολιτισμοί και δεν πρόκειται να μετατραπεί, όσο και αν το επιδιώκουν κάποιοι δήθεν πατριώτες, από χώρα της αλληλεγγύης σε χώρα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

 

Η Καβάλα, τα τελευταία χρόνια, κλήθηκε και πάλι να παίξει τον ρόλο της προσφυγομάνας και μέσα από πρωτοβουλίες συλλογικοτήτων και την σημαντική αρωγή του Δήμου τα κατάφερε.

 

Δυστυχώς, ένας νέος πόλεμος, αυτή τη φορά στην Ευρώπη, συνεχίζει να καταστρέφει πολιτείες και ζωές και να εκπατρίζει εκατομμύρια Ουκρανούς.

 

Και πάλι θυμηθήκαμε ότι είμαστε ένας λαός, για τον οποίο, από την αρχαιότητα, ο πρόσφυγας και ο ξένος ήταν κάτι «ιερό» σε αυτό τον τόπο.

 

Παράλληλα, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να εκλείψουν οι αιτίες που γενούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση".

 

(Δήμος Καβάλας)