Κάθε Κυριακή στις 10:00 το πρωί θα προβάλλεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ3 η σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ «Σε μια νέα πατρίδα», παραγωγής της καβαλιώτικης εταιρείας Gullwing.

 

Η σειρά προβάλλεται για δεύτερη φορά στην ελεύθερη τηλεόραση, ενώ είναι διαθέσιμη και στο Ertflix ΕΔΩ.

 

Πρόκειται για μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας.

 

Τα επεισόδια συγκέντρωσαν εξαιρετικές κριτικές, καθώς για πρώτη φορά παρουσιάζονται, μέσα από πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό, το πώς διαμορφώθηκαν οι ζωές των προσφύγων στις ελληνικές πόλεις όπου εγκαταστάθηκαν.

 

Το 4ο κατά σειρά επεισόδιο μάλιστα, είναι αφιερωμένο στην Καβάλα με το τίτλο: «Η δύναμη της καπνεργασίας και της ανάπτυξης ως αιτία προσέλκυσης και εγκατάστασης προσφύγων».

 

Η Καβάλα, που αποτελούσε μια πολυπολιτισμική πόλη στην οποία κατοικούσαν διάφορες εθνότητες υποδέχθηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων (περίπου 30.000) από διάφορες περιοχές.

 

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο γίνεται αναφορά στα τελευταία χρόνια πριν την έλευση των προσφύγων στην πόλη και τη βουλγαρική κατοχή ενώ περιγράφονται αναλυτικά οι περιοχές από τις οποίες ήρθαν οι πρόσφυγες.

 

Μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες ανιχνεύεται ο τρόπος με τον οποίο υποδέχτηκε το ντόπιο στοιχείο τους πρόσφυγες και τον αγώνα των προσφύγων για την επιβίωση. Αυτές οι επιπτώσεις της εγκατάστασης των προσφύγων στην πόλη σε κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο φωτίζονται στο παρόν επεισόδιο.

 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα κειμήλια που ήρθαν από τη Μικρά Ασία και την Καππαδοκία με κυριότερο το σκήνωμα του Γρηγορίου του Θεολόγου.

 

Σημαντικό σημείο αναφοράς της πόλης το οποίο αναδεικνύεται στο συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί από τη μια η ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου και της αλιείας, αλλά και η μεγάλη οικονομική και εμπορική δραστηριότητα στην επεξεργασία και το εμπόριο του καπνού, σε σημείο η πόλη να θεωρείται η «Μέκκα του Καπνού».

 

Οι συντελεστές της παραγωγής

 

Εκτέλεση παραγωγής: Gullwing 

 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής

 

Σενάριο: Θεοδόσιος Κυριακίδης

 

Δημοσιογραφική Έρευνα: Βασίλης Λωλίδης

 

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Κάσδαγλης

 

Art Director: Παντελής Κάσδαγλης

 

Διεύθυνση Φωτογραφίας – Colorist: Λευτέρης Κάσδαγλης

 

Εικονολήπτης: Γιώργος Λεοντάρης

 

Μοντάζ: Δημήτρης Χατζημαλλής

 

Πρωτότυπη Μουσική: Social Productions - Γιώργος Ξουλόγης

 

Motion Graphics: Θωμάς Δουκινίτσας

 

Λογιστική Υποστήριξη: Γιώργος Θεοδωρίδης