γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Θα πολεμήσει για τα δικαιώματα των φτωχών και αδυνάτων ο ευρωβουλευτής πια και πάλαι ποτέ τηλεπερσόνα της μικρής οθόνης Γιώργος Αυτιάς, που μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τι κάνουν οι ευρωβουλευτές μας στις βροχερές και γεμάτες υγρασία Βρυξέλλες…

 

Με πυγμή και ζητώντας «συγκεκριμένες απαντήσεις» κατέθεσε νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς.

 

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ με την ερώτηση αυτή ζητά την «επίσπευση των μέτρων από πλευράς της για φθηνό ρεύμα», καθώς «η πρώτη απάντηση που πήρε από την Κομισιόν ήταν αόριστη», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση.

 

Ο κ. Αυτιάς επανέρχεται, λοιπόν, στο θέμα, ζητώντας «συγκεκριμένες απαντήσεις» σε έξι «κορυφαία», όπως τα χαρακτηρίζει, ερωτήματα:

 

Γιατί η Ελλάδα επιβαρύνεται σε υψηλότατο σημείο χρέωσης, σε ώρες αιχμής, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης;

Γιατί επί 40 ημέρες το περασμένο καλοκαίρι οι τιμές είχαν φτάσει 760 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στην Κεντρική Ευρώπη ήταν 100-180 ευρώ;

 

Με ποιο τρόπο θα αποκλιμακωθούν οι τιμές;

 

Ποιο είναι το σχέδιο προστασίας των Ελλήνων καταναλωτών έναντι αυτού του απαράδεκτα άδικου φαινομένου τιμολόγησης;

Πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει αυτός ο απίστευτος αλγόριθμος υπολογισμού των τιμών του ρεύματος, ώστε οι τιμές να υποχωρήσουν οριστικά;

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν συνεχιστεί αυτός ο ανορθολογικός τρόπος υπολογισμού του ηλεκτρικού ρεύματος;

 

«Είναι τραγικό», τονίζει ο κ. Αυτιάς στη νέα του παρέμβαση, «να τιμολογείται το ρεύμα πανάκριβα με αποφάσεις που λαμβάνονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακράν της Ελλάδος χωρίς να δίνεται πειστική απάντηση».

 

«Επί της ουσίας σας ζητώ να λάβετε άμεσα μέτρα ανακούφισης των Ελλήνων καταναλωτών», καταλήγει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

 

Με άλλα λόγια περιμένουμε με ανυπομονησία να μας πληροφορήσει ο Έλλην  ευρωβουλευτής την απάντηση που θα πάρει και τι αντίκτυπο θα έχει στην δοκιμαζόμενη από την ακρίβεια και άλλα δεινά ελληνική κοινωνία.

 

Ο Γιώργος Αυτιάς δεν ξεχνά και το επάγγελμα του δημοσιογράφου και πριν από ένα περίπου μήνα όταν βρέθηκε σε εκπομπή του αγαπημένου του ΣΚΑΙ παρουσίασε τις τιμές που βρήκε σε λαϊκή αγορά των Βρυξελλών.

 

Σε ένα βίντεο που τράβηξε όσο βρισκόταν στην βελγική πρωτεύουσα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ έδειχνε τις τιμές σε λάδι, ελιές και ψάρια: «Εδώ στην κεντρική αγορά των Βρυξελλών βρήκαμε λάδι Μεσσαρά 750 γραμμάρια με τιμή 15 ευρώ, και λάδι Καλαμάτας επίσης 15 ευρώ, όσον αφορά τις ελιές 20 ευρώ το κιλό».

 

Οι ξηροί καρποί επίσης είναι 20 ευρώ το κιλό στην κεντρική αγορά των Βρυξελλών.

 

Στα θαλασσινά οι τιμές φάνηκε πως ήταν επίσης υψηλές με φτάνοντας ανά κιλό: το χταπόδι 32.90 ευρώ, τα μπαρμπούνια 54,64 ευρώ, η τσιπούρα και τα φαγκριά 49,80 ευρώ και το φιλέτο του μπαρμπουνιού 74,85 ευρώ.

 

Από τη μεριά του ο Γιώργος Αυτιάς σχολίασε: «Τα ψάρια ψαρεύονται δίπλα στην Αμβέρσα οπότε δεν είναι μεγάλη η απόσταση».

 

Και για να μην νομίζετε ότι οι ευρωβουλευτές μας τρώνε το πικρό ψωμί των Βρυξελλών τζάμπα έχουμε κι άλλο παράδειγμα…

Εκτός των άλλων έχουμε κι έναν άλλο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά που δεν ησυχάζει αν δεν καταθέσει και μια ερώτηση την εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν είναι άλλος από τον Αρναούτογλου όχι τον Γρηγόρη αλλά τον  Σάκη…

Ο Σάκης λοιπόν έθεσε τελευταία καίρια ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της αλιείας και την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο κ. Αρναούτογλου υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αλιείς των μικρών νησιών λόγω της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων και της συρρίκνωσης των ιχθυαποθεμάτων, και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για αυτούς.

 

Παράλληλα καλεί την Κομισιόν να υποστηρίξει και να αναπτύξει το Κοινωνικό Leasing.

 

Τι είναι αυτό;

 

Πρόκειται, όπως τονίζει o ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, για έναν καινοτόμο μηχανισμό μακροχρόνιας μίσθωσης εξοπλισμού και υπηρεσιών που μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη.

 

Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει τα οφέλη του σε πολλούς τομείς όπως για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τη γεωργία και την περιφερειακή ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας πως αυτή η προσέγγιση μπορεί να προσφέρει λύσεις στις τοπικές κοινότητες, να μειώσει τις ανισότητες και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

 

Και άλλα πολλά!