γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Παρά τις ερωτήσεις στη Βουλή για φυλακές οι οποίες ξεχειλίζουν και διαβιούν εντός αυτών υπεράριθμοι κρατούμενοι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, με διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στις 13/10/2023 ώστε η ανέγερση των νέων φυλακών να γίνει με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

 

Η δεύτερη φάση του διαγωνισμού ξεκίνησε στις 5/3/2024, οπότε δεν υπάρχει ακόμα σύμβαση με τη νικήτρια εταιρία, η οποία θα είναι μία μεταξύ των Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος…

 

Για να κατανοήσουμε την εποχή που ανοίγεται πρέπει να δούμε την αντίστοιχη εμπειρία των Η.Π.Α., όπου δεν έχει γίνει πλήρης κατάργηση της δουλείας: η 13η τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος διατηρεί με σαφήνεια τη δουλεία ως πιθανή τιμωρία μετά από καταδίκη.

Στις ιδιωτικές φυλακές δεν επιβιώνει, αλλά ανθεί η καταναγκαστική εργασία μέχρι και σήμερα βασιζόμενη σε αυτή τη διάταξη, τροφοδοτώντας αρκετές ιδιωτικές εφοδιαστικές αλυσίδες.

 

Αυτά βέβαια συμβαίνουν στις μακρινές Ηνωμένες Πολιτείες και δύσκολο να αγγίξουν την γηραιά ήπειρο.

Ξαναγυρνάμε στα δικά μας, αντιλαμβανόμενοι ότι αυτά που συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ένα μακρινό σενάριο και δεν γνωρίζουμε αν λύνει τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν αν οδηγηθούν στη φυλακή υποχρεωτικά και όσοι κατηγορούμενοι διαπράττουν νέο κακούργημα βαριάς ποινικής απαξίας, ενώ τους είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, σύμφωνα με τροποποίηση διάταξης που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Βάσει όσων ισχύουν στον κώδικα ποινικής δικονομίας, οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί σε έναν κατηγορούμενο μπορεί να αντικατασταθούν με προσωρινή κράτηση σε περίπτωση που εκείνος τους παραβιάσει, έχει κάνει προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής, δεν παραστεί στον ανακριτή ή στο δικαστήριο παρότι έχει προσκληθεί νόμιμα και δεν συντρέχει εύλογη αιτία που καθιστά αδύνατη την παρουσία του.

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη, ώστε σε περιπτώσεις νέας διάπραξης βαρέων εγκλημάτων ο κατηγορούμενος να προφυλακίζεται υποχρεωτικά.

 

Στόχος, μέσω αυτής της αλλαγής, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα είναι να αντιμετωπιστεί η επαναλαμβανόμενη παραβατική συμπεριφορά κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν διστάζουν να προβούν σε νέες εγκληματικές ενέργειες κατά το διάστημα που έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

 

Το νέο μέτρο της υποχρεωτικής προφυλάκισης αναμένεται να αφορά κατηγορουμένους οι οποίοι όσο είναι ελεύθεροι υπό όρους μπορεί να διαπράξουν ανθρωποκτονία από πρόθεση ή να κατηγορηθούν μεταξύ άλλων για τρομοκρατικές ενέργειες, πρόκληση βαριάς ή θανατηφόρου σωματικής βλάβης, κλοπή, ληστεία, εκβίαση ή απάτη σε βαθμό κακουργήματος.

 

Σε περίπτωση που διαπραχθεί κάποιο νέο αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος το αρμόδιο δικαστικό όργανο (ο ανακριτής ή το δικαστικό συμβούλιο) θα κρίνει εάν θα αντικατασταθούν οι περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί και εάν ο κατηγορούμενος τελικά θα προφυλακιστεί.

 

Σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε περίπτωση που ένας κατηγορούμενος για κακούργημα εμπλακεί σε νέα σοβαρή αξιόποινη πράξη θα γνωστοποιείται άμεσα η νέα ποινική δίωξη στον αρμόδιο ανακριτή ή στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και θα ακολουθεί η προφυλάκισή του.

 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης προανήγγειλε την τροποποίηση της σχετικής διάταξης για την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με προσωρινή κράτηση.

 

Όπως ανέφερε ο ίδιος, αυτή τη στιγμή θεωρείται ότι υπάρχει ένα κενό στο ζήτημα της υποτροπής στη χώρα μας, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Κάποιος διαπράττει μια πράξη σε βαθμό κακουργήματος, οδηγείται στον ανακριτή και αφήνεται ελεύθερος, ή μένει δύο με τρεις μήνες στη φυλακή, αποφυλακίζεται και συνεχίζει».

 

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι «δεν θα παραβιαστεί το δικαίωμα κανενός κατηγορουμένου». «Αυτοί που σκέφτονται να παρανομήσουν πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρχει παράνομη πράξη χωρίς συνέπεια», τόνισε.

 

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι έχει αυξηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της αστυνομίας καθώς από την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) πέρυσι έγιναν 1.200 συλλήψεις, ενώ φέτος 5.500. Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα μπουν σε λειτουργία δύο νέες φυλακές, ενώ σχεδιάζεται να αυξηθεί η χωρητικότητα στις αγροτικές φυλακές ώστε να οδηγούνται εκεί όσοι έχουν χαμηλές ποινές.

 

Να θυμίσουμε στον υπουργό ότι πιο εύκολα βρίσκεις διαμέρισμα να νοικιάσεις στην Αθήνα (που είναι ένας Γολγοθάς η όλη διαδικασία), παρά να βρεις κενό κρεβάτι σε φυλακή…

 

Αν έχει βρει την λύση, όσο την βρήκαμε με τους παράνομους μετανάστες, ας μας το εξηγήσει, μήπως και καταλάβουμε αυτή την αισιόδοξη προοπτική που έχει η κυβερνητική μεταρρύθμιση των αρίστων!