Η Θασιακή Ένωση Καβάλας, κάνει κάλεσμα για την παρουσίαση του ανασκαφικού έργου του Στρατή Παπαδόπουλου, Δρος Αρχαιολογίας και Επίτιμου Διευθυντή Αρχαιοτήτων, με θέμα: «Η Πίστυρος του Αιγαίου. Μια αποικία με θέα στη μητρόπολη».

 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας, και θα γίνει στη Μεγάλη Λέσχη, την Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 20:00 το απόγευμα. 

 

Η αρχαία Πίστυρος αποτελεί μια σπουδαία ελληνική πόλη της αιγαιακής Θράκης, που ιδρύθηκε από τη μητρόπολη της Θάσου στην απέναντι Περαία.

 

 

Σχετική ανακοίνωση της ΘΕΚ, με λεπτομέρειες για τη διάλεξη, και το βιογραφικό του κ. Παπαδόπουλου αναφέρει τα εξής:

“Περίληψη Διάλεξης

Η αρχαία Πίστυρος αποτελεί μια σπουδαία ελληνική πόλη της αιγαιακής Θράκης, που ιδρύθηκε από τη μητρόπολή της Θάσου στην απέναντι Περαία. 

 

Η συστηματική ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε τα έτη 2012-2024 απέδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη μελέτη του αμυντικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης. 

 

Επιβεβαίωσε την οικοδόμηση της εντυπωσιακής της οχύρωσης, στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ., με μάρμαρο από τα λατομεία της Θάσου. 

 

Η πόλη διαθέτει μνημειακή κεντρική πύλη που οδηγεί με λιθόστρωτη οδό από την παράκτια ζώνη και το λιμάνι στο εσωτερικό του οικισμού. 

 

Στη νοτιοανατολική συνοικία εντοπίστηκε το τέμενος με τον δίχωρο ναό του και πληθώρα κτισμάτων στον περίγυρό του. Ένα κτίριο με τέσσερις ληνούς και αυλές με δεξαμενές ερμηνεύεται ως οινοποιείο της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου. 

 

Ο τεράστιος αριθμός αμφορέων, κυρίως θασιακών, επιβεβαιώνει τη μεγάλη οικονομική σημασία της εμπορίας κρασιού. 

 

Φούρνοι μεταλλουργίας και εντυπωσιακές ποσότητες εκκαμινεύσεων υποδεικνύουν τη λειτουργία εργαστηρίων χρυσού, αργύρου, χαλκού και σιδήρου στον κεντρικό τομέα της πόλης. 

 

Τα ευρήματα, κινητά και ακίνητα, αποκαλύπτουν την άμεση σύνδεση της Πιστύρου με τη Θάσο σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου.

 

 

Σύντομο Βιογραφικό - Στρατής Παπαδόπουλος

Γεννήθηκε στα Άβδηρα Ξάνθης. Τελείωσε το Α΄ Λύκειο Καβάλας και φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Σήμερα κατοικεί στην Καβάλα. Εργάστηκε 35 χρόνια ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού, και σε θέσεις ευθύνης στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Καβάλας και Δράμας. 

 

Είναι Διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Έκανε πολλές σωστικές ανασκαφές σε Θάσο, Καβάλα και Δράμα. Από το 2014 διευθύνει τη συστηματική ανασκαφή στην Πίστυρο Καβάλας. 

 

Δίδαξε αρχαιολογία επί 12 έτη στο Δ.Π.Θ., στα Τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας-Εθνολογίας. Έχει συγγράψει 5 μονογραφίες και μεγάλο αριθμό άρθρων. Υπήρξε μέλος πολλών ερευνητικών προγραμμάτων, και ασχολήθηκε με την επιμέλεια Πρακτικών Συνεδρίων, Αρχαιολογικών Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων."