αρχαιολογία

Από τη Μικρά Ασία ένας κεντημένος επιτάφιος ταξίδεψε στην Αγγλία και κατέληξε στον καθεδρικό ναό του Καντέρμπερι. Ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας* περιγράφει το ταξίδι του.

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας, κάνει κάλεσμα για την παρουσίαση του ανασκαφικού έργου του Στρατή Παπαδόπουλου, Δρος Αρχαιολογίας και Επίτιμου Διευθυντή Αρχαιοτήτων, με θέμα: «Η Πίστυρος του Αιγαίου. Μια αποικία με θέα στη μητρόπολη».

Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών διοργάνωσε αφιέρωμα και εκδήλωση για τον Γάλλο αρχαιολόγο και ιστορικό Olivier Picard (Ολιβιέ Πικάρ).

Στην αρχική τους θέση στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη επέστρεψαν μετά από 21 αιώνες, 25 διάσπαρτα μαρμάρινα μέλη, την ώρα που ολοκληρώνεται η διδακτική αποκατάστασης τμήματος του αρχαίου περιβόλου του μνημείου από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο του έργου στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου.

γράφουν οι

 

Fotini Missailidou, Luce Sebert, Franck Sebert, Manuela Wurch-Kozeli

Από το βήμα του 35ου συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη η Σταυρούλα Δαδάκη παρουσίασε τα νέα στοιχεία από τις ανασκαφικές έρευνες στους Φιλίππους.

Η Πίστυρος ιδρύθηκε από Θάσιους τον 7ο π.Χ. αιώνα στα όρια Καβάλας-Ξάνθης και οι τεχνίτες της επεξεργάζονταν άργυρο, χαλκό, σίδηρο και χρυσό.

Πώς κύλησε η πρώτη μέρα, ποιες είναι οι προσδοκίες των επιστημόνων.

Ένας σκληροτράχηλος Βυζαντινός πολεμιστής, κατά πάσα πιθανότητα αξιωματικός, ο οποίος αποκεφαλίστηκε μετά την κατάληψη οχυρού στην Καβάλα από τους Οθωμανούς κατά τον 14ο αιώνα, είχε το σαγόνι του δεμένο με χρυσό σύρμα, ή νήμα, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Μακάριου Λαζαρίδη, ότι τα δασαρχεία και η αρχαιολογία αποτελούν αγκυλώσεις για τη χώρα.