Να εξαιρεθεί η Θράκη από τις περιοχές προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και να αποσυμφορηθεί η Καβάλα συμφώνησαν οι δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) που έγινε την Τρίτη στην Καβάλα.

 

Οι δήμαρχοι συμφώνησαν επίσης ότι… το κράτος είναι ανύπαρκτο και δια του προέδρου της ΠΕΔ ΑΜΘ Ευάγγελου Λαμπάκη (φωτό: στη μέση) προτάθηκε να κηρυχθεί η Καβάλα και όποια άλλη περιοχή φιλοξενήσει πρόσφυγες στο μέλλον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Ο δήμαρχος Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος (φωτό: στα δεξιά) είπε ότι η Δράμα δεν μπορεί να δεχτεί μετανάστες διότι, υποστήριξε, δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι εξετάζεται ένας χώρος στη ΒΙΠΕ Δράμας με δυνατότητες για 800 άτομα.  

 

Η Θράκη επίσης δε μπορεί να δεχθεί, για εθνικούς λόγους, είπε ο κ. Λαμπάκης.

 

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα (φωτό: στα αριστερά) είπε πως από την πόλη πέρασαν 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τον Αύγουστο έως τώρα, χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι να κλείσουν τα σύνορα.

 

«Που είναι η κεντρική διοίκηση, το κράτος;» αναρωτήθηκε η κ . Τσανάκα λέγοντας ότι η μέγιστη δυνατότητα φιλοξενίας στο Εκθεσιακό Κέντρο στη Νέα Καρβάλη είναι τα 800 άτομα.

 

Ζήτησε επίσης να αναλάβει ο Στρατός την σίτιση των μεταναστών αλλά και οικονομική ενίσχυση καθώς το ημερήσιο κόστος σίτισης και περίθαλψης για τον Δήμο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ. Ενδεικτικά είπε ότι για ένα τριήμερο φιλοξενίας στο κολυμβητήριο ξοδεύτηκαν 10.000 ευρώ.

 

Τονίστηκε επίσης ότι η τελευταία ημέρα στην οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Εκθεσιακό Κέντρο είναι η 31η Μαρτίου και ότι από εδώ και στο εξής πρέπει να υπάρξει ανοιχτός καταυλισμός, εξωτερικός χώρος, για την αποφυγή εξάπλωσης ασθενειών και επιδημιών.

 

Την έλλειψη υποστήριξης από τον Στρατό ανέφερε ως ένα από τα προβλήματα ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης ορίζοντας το ανώτατο πλαφόν φιλοξενίας προσφύγων στα 200 άτομα.

 

Οι δήμαρχοι συμφώνησαν να ζητήσουν τη συμμετοχή του Στρατού και την εφαρμογή του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» ή της έκτακτης ανάγκης για ευνόητους λόγους και κυρίως γιατί μόνο με αυτούς τους τρόπους είναι δυνατή η εκταμίευση χρημάτων.

 

 

Την Τετάρτη, η ΠΕΔ ΑΜΘ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση

 

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ ΑΜ-Θ κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, την Τρίτη 1-3-2016 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με μοναδικό θέμα: «Το προσφυγικό στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και η αντιμετώπισή του», ομόφωνα αποφάσισε τα ακόλουθα:

 

1. Διαπιστώνει την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από πλευράς Κεντρικού Κράτους στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ η Κυβέρνηση μετατοπίζει σιωπηρά τις ευθύνες και τα βάρη για το συγκεκριμένο θέμα στους Δήμους.

 

2. Τονίζει ότι παρά την ανυπαρξία του κράτους και την απουσία έστω και ενός στοιχειώδους σχεδίου και χρονοδιαγράμματος ενεργειών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα φτωχά μέσα και πόρους που διαθέτει, ανταπεξήλθε στο μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

 

3. Θεωρεί αυτονόητη την εξαίρεση της Θράκης από τις περιοχές όπου μπορούν να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών.

 

4. Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου που ανέλαβαν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες την αντιμετώπιση του ζητήματος στην περιφέρεια μας. Τονίζει ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να έχει προσωρινό χαρακτήρα και η Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της.

 

5. Πρέπει να υπάρξει σχέδιο για ισομερή κατανομή των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό να ληφθεί μέριμνα ώστε οι ροές να κατευθύνονται και σε άλλα λιμάνια της χώρας πλην αυτού της Καβάλας.

 

6. Προτείνει τη δημιουργία Συντονιστικών Οργάνων σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την υποστήριξη και συντονισμό των παραπάνω οργάνων θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα ζητήματα που σχετίζονται με:

 

  • την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης
  • τον προσδιορισμό της φέρουσας ικανότητας των προτεινόμενων χώρων
  • την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών
  • την αξιοποίηση των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης (ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις, δομές Δήμων κλπ).

 

7. Οι περιοχές στις οποίες δημιουργούνται και λειτουργούν προσωρινές εγκαταστάσεις φιλοξενίας και αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, να χαρακτηρίζονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εφαρμόζεται το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ.

 

8. Να αξιοποιηθεί ο Στρατός για την αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων όπως η παροχή σίτισης μέσω των κινητών μαγειρείων που διαθέτει, η διαμόρφωση χώρων κλπ.

 

9. Να καλυφθούν οι δαπάνες των Δήμων που αφορούν στη λειτουργία των προσωρινών κέντρων φιλοξενίας μέσω των έκτακτων κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κρατικού προϋπολογισμού.

 

10. Λόγω των έκτακτων αναγκών που έχουν διαμορφωθεί, να αντιμετωπισθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, τη διενέργεια προμηθειών και την ανάθεση των απαραίτητων εργασιών.

 

11. Προτρέπει τους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να λάβουν σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους για παροχή κάθε είδους βοήθειας (συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων, διάθεση μηχανολογικού εξοπλισμού, ανθρώπινου δυναμικού κλπ), στους Δήμους που αναλαμβάνουν την φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Π.Ε.Δ. Α.Μ.Θ.

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ