Στα τέλη Ιουλίου επιστήμονες της NASA είχαν κάνει την πρόβλεψη ότι ο φετινός Ιούλιος θα είναι ο πιο ζεστός από τότε που υπάρχουν επίσημες καταγραφές θερμοκρασίας στη Γη και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία με ανακοίνωση της επιβεβαιώνει και επισήμως την πρόβλεψη αυτή. 

 

Συνολικά, ο Ιούλιος του 2023 ήταν 0,24 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από οποιονδήποτε άλλον Ιούλιο τα τελευταία 140 χρόνια και ήταν 1,18 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο Ιουλίου μεταξύ 1951 και 1980.

 

«Αυτός ο Ιούλιος δεν ήταν απλώς θερμότερος από οποιονδήποτε προηγούμενο Ιούλιο, ήταν ο θερμότερος μήνας από το 1880 που καταγράφουμε τα σχετικά στοιχεία. Η επιστήμη είναι σαφής ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό. 

 

Η ανησυχητική υπερθέρμανση σε όλο τον κόσμο οφείλεται κυρίως στις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Και αυτή η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας τροφοδοτεί την επικίνδυνη ακραία ζέστη που βιώνουν οι άνθρωποι εδώ στο σπίτι και σε όλο τον κόσμο» αναφέρει ο Γκάβιν Σμίντ διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Σπουδών Goddard (GISS) της NASA.

 

Σύμφωνα με την NASA περιοχές της αμερικανικής ηπείρου, της Αφρικής και της Ανταρκτικής βίωσαν θερμοκρασίες 4 βαθμούς πάνω από τη μέση θερμοκρασία αυτής της χρονικής περιόδου γεγονός ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον πλανήτη.

 

πηγή: naftemporiki.gr