Περιβάλλον

Η επιστημονική ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, μία εκπαιδευτικό δράση με τίτλο το “Μωσα

Στη δεύτερη διακρατική συνάντηση του έργου “DigiMedFor” που έγινε στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon, συμμετέχει ο Δήμος Καβάλας

Την ευρωπαϊκή ημέρα θάλασσας γιόρτασε το 15ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, με τους μαθητές του σχολείου να δημιουργούν δικά τους μπλουζάκια με συνθήματα για την θάλασσα και το περιβάλλον, και στη συνέχεια να κάνουν δράσεις στην παραλία της Ραψάνης.

Το ευρωπαϊκό etwinning πρόγραμμα GreenFluencer που υλοποιείται στο Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων το 2023-24 παρότρυνε να εντοπίσει καινοτόμα προγράμματα με θέμα το περιβάλλον, ώστε οι μαθητές να κατακτήσουν την γνώσης με βιωματικό τρόπο.

EnEarth από την Energean, για έναν κόσμο με μηδενικές εκπομπές CO2. Στην Καβάλα το πρώτο πιλοτικό έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα

Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου έγινε μία μεγάλη εκδήλωση ποδηλατοβόλτας στην Καβάλα, έτσι ώστε να δοθεί ένα μήνυμα για τα οφέλη από τη χρήση του ποδηλάτου μέσα στην πόλη.

Ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης φυτωρίου, Δημήτρης Δολαπτσής, μιλάει στο thrakinea.gr, για τα κέρδη που έχουν οι άνθρωποι όταν φυτεύουν δέντρα στο σπίτι τους.

Μικροί και μεγάλοι έδωσαν το δικό τους κοινωνικό μήνυμα αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, συμμετέχοντας την Κυριακή (26/05), σε δράση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερούπολης σε συνεργασία με τον Δήμο Παγγαίου. 

Την Τετάρτη 22 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσης των σχολείων του Δήμου Καβάλας,  για τη συμμετοχή τους στη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση». 

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το "Πράσινο Κίνημα", Αλέξης Γεωργούλης και Μαρία Παναγιώτου, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Καβάλας, την Τρίτη (21/05).

Δράσεις για την περιβαλλοντική τους εκπαίδευση είχαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου του Λίμενα, κατά την επίσκεψη τους στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη στις 29 Μαρτίου και σε πεζοπορία που έκαναν, στη δασική περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου και της Ακρόπολης της Αρχαίας Θάσου στο Λιμένα στις 10 Απριλίου.

Την Κυριακή (14/04), έγινε η μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική Πανελλαδική Εκστρατεία με τίτλο: «Let’s Do Ιt Greece 2024”.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής κρίσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος διεξήχθη διαδικτυακά την Παρασκευή (12/04).

Η περιφερειακή παράταξη της ΑΜΘ, “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία”, εκφράζει τους προβληματισμούς της για την κλιματική αλλαγή, αναφέροντας πως τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα της ανατροφοδότησης του υπόγειου υδάτινου ορίζοντα, τονίζοντας πως σύντομα ίσως έχουμε τους πρώτους κλιματικούς μετανάστες, και θα γίνει ερημοποίηση της ΑΜΘ.

Εικαστική δράση εξελίσσεται από τον Μάρτιο και περιλαμβάνει 10 έργα από ομάδες μαθητών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών του Δήμου Καβάλας, στα οποία οι μαθητές ανέπτυξαν εικαστικά έργα με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. 

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και η Θεσσαλία δύο περιφέρειες που επλήγησαν από τις φωτιές στον Έβρο και τις πλημμύρες βρέθηκαν στο προσκήνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Απριλίου ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου με θέμα “Οι περιφέρειες που έπληξε η κλιματική κρίση. Ανασυγκρότηση και προοπτικές - Αγρο-διατροφή και Τουρισμός” 

Στη δημιουργία ενός χώρου προσωρινής φύλαξης δέντρων και καλλωπιστικών θάμνων, υπό την επιτήρηση του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Κυριάκου Σταυρίδη, προχώρησε η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Καβάλας.

Τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Παγγαίου προχώρησε στην εγκατάσταση ειδικών κάδων ανακύκλωσης σε περιοχές του Δήμου, αλλά και στην αντικατάσταση των φθαρμένων κάδων.

Στις 20 και 21 Μαρτίου, ο Δήμος Καβάλας μαζί με εκπροσώπους της τοπικής ομάδας εργασίας ταξίδεψε στον Δήμο της Λα Κορούνια της Ισπανίας και συμμετείχε στη δεύτερη δια ζώσης συνάντηση του δικτύου του έργου COPE (Ολοκληρωμένη τοπική πρωτοβουλία για το κλίμα).

Μπορεί ένα δομικό υλικό, να αποτελέσει καταφύγιο για τις μοναχικές μέλισσες ακόμα και στην καρδιά του αστικού ιστού μιας μεγαλούπολης; 

Ο θερμότερος χειμώνας στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα είναι ο χειμώνας 2023-2024, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, τα οποία τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr/Ε.Α.Α και παρουσιάζονται σε άρθρο των Γ. Κύρου, Σ. Ντάφη και Κ. Λαγουβάρδου.

H ωκεανογράφος Χριστίνα Κατιμάδα, αναφέρει πως την Τετάρτη 13 Μαρτίου, βρέθηκε μία νεκρή φώκαινα σε αποσύνθεση στην ακτή της περιοχής Γλυκάδι Θάσου. Λόγω της αποσύνθεσης ο προσδιορισμός των αιτιών θανάτου του ζώου είναι αδύνατος.

Μία δράση θα κάνουν το “Followgreen” και ο Δήμος Καβάλας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα περιβαλλοντικά θέματα.

Ερωτήματα για την προστασία του περιβάλλοντος στο Δήμο Παγγαίου θέτει η επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης "Ξεκινάμε", Μαρία Βαρύτη, στο δήμαρχο Παγγαίου, Φίλιππο Αναστασιάδη. 

Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, λένε οι επιστήμονες, σε ένα ακόμη καμπανάκι για την κλιματική κρίση.

O αγρότης και επιτηρητής του μετεωρολογικού σταθμού της Νέας Περάμου, Μάκης Ζουμπλιός, με ανάρτηση του και φωτογραφίες, αναδεικνύει το πρόβλημα που υπάρχει στην τεχνητή λίμνη στη Φωλιά του Δήμου Παγγαίου, με το νερό να είναι πλέον ελάχιστο.

Ενημερωτική συνάντηση με ΚΕΠΕΑ Φιλίππων στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής αγωγής του Γενικού Λυκείου Ελευθερούπολης.

Δενδροφύτευση 12 δενδρυλλίων έγινε στο Γενικό Λύκειο Κρηνίδων, το οποίο στεγάζεται προσωρινά στη Λυδία Καβάλας, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

Σελίδες