Επιστήμη

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην επιβίωση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού.

Ένας ρομποτικός βοηθός στην καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά με αυτισμό αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Lab Autism του ΠΑΜΑΚ.

Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλαος Δήμζας, μας δείχνει το δρόμο να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο πρόβλημα της ημικρανίας, με όπλο δύο σημαντικά βότανα που αποδεδειγμένα βοηθούν.

Η 1η Δεκεμβρίου είναι από το 1988 η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και αποτελεί πάντα μια καλή αφορμή να ενημερωθούμε, να εξεταστούμε και να δώσουμε στο θέμα την προσοχή που του αξίζει, ώστε να το αντιμετωπίζουμε σωστά, είτε αφορά εμάς, είτε τους γύρω μας.

Ως σημαντική ανακάλυψη θεωρείται το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση των ασθενών που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, της πιο κοινής μορφής άνοιας.

Το Orion βρέθηκε κατά τη διάρκεια της τροχιακής του κίνησης στο πιο απομακρυσμένο σημείο που έχει φτάσει ποτέ ένα διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει ανθρώπους στο Διάστημα.

Το λιώσιμο των πάγων λόγω της κλιματικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει μία νέα απειλή για την δημόσια υγεία, καθώς οι ερευνητές επανέφεραν στη ζωή δεκάδες ιούς – συμπεριλαμβανομένου ενός που είχε παγώσει κάτω από μια λίμνη πριν από 48.500 χρόνια.

Η συγχώνευση δύο γαλαξιών προκάλεσε τη δημιουργία μιας εντυπωσιακής κυκλικής κοσμικής δομής που αποτελείται κυρίως από άστρα την οποία εντόπισε και φωτογράφισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Νέο καμπανάκι κινδύνου από την επιστημονική κοινότητα για το μέλλον του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μετά την ουσιαστική αποτυχία της COP27 στην Αίγυπτο.

Πρόκειται για φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα, το οποίο μειώνει τα επίπεδα PCSK9 και τη χοληστερόλη κατά 70% όπως έδειξαν οι δοκιμές σε πειραματόζωα.

Η επιτυχής προς το παρόν εξέλιξη της αποστολής Artemis I κάνει τα στελέχη της NASA ιδιαίτερα αισιόδοξα με αποτέλεσμα να δηλώνουν ότι άνοιξε ο δρόμος όχι μόνο της επιστροφής του ανθρώπου στη Σελήνη αλλά της μόνιμης παραμονής του αυτή τη φορά εκεί.

Η start up του Ηλία Ταγκόπουλου αξιοποιεί την AI για ανάλυση δεδομένων, που γίνονται η βάση καινοτόμων ανακαλύψεων ερευνητών, επιστημόνων, εταιρειών.

Το πρώτο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών.

«Θέλω να ζητήσω ένα συγγνώμη μέσα από την καρδιά μου γιατί δεν καταφέραμε να σώσουμε τα παιδιά σας», είπε ο υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, γνωστός διακεκριμένος Γενετιστής & πρώην πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, μίλησε για το τουρκικό DNA και όχι μόνο.

Η επιτροπή φαρμάκων του Ευρωπαικού Οργανισμού Φαρμάκων ενέκρινε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το φάρμακο Evusheld, για την πρόληψη από κορωνοϊό σε ενήλικες και εφήβους

Η μικρότερη σε διάρκεια μέρα του χρόνουείναι η σημερινή, αλλά και η πιο λαμπερή, αφού σήμερα οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα, ο Δίας και ο Κρόνος θα έρθουν τόσο κοντά σαν να είναι ένα μεγάλο αστέρι, που θα μπορούσε να είναι το άστρο της Βηθλέεμ.

 

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγορεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια ειδικής τελετής, ο Θάσιος στην καταγωγή, διεθνούς κύρους επισ

Οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν τον γνώριζαν, μέχρι που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε να αναλάβει τη θέση του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση

Κυκλοφόρησε προ ημερών το βιβλίο του Καβαλιώτη πολιτικού επιστήμονα Χρήστου Ηλιάδη με τίτλο «Η Θράκη απειλείται: Απόρρητη αλληλογραφία. Τουρκική στρατηγική – Μυστική Π

«Από την εμφάνιση του Σύμπαντος στη γέννηση της ζωής» είναι ο τίτλος εκδήλωσης που ετοιμάζει για την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 το 2ο Δημοτικό Σχ

Το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας είναι ένα σχολείο που έχει ως σταθερό στόχο να είναι ένα σχολείο σύγχρονο, ανοιχτό στην κοινωνία, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και δράσεις που ενισχύουν την ατομική, κοινωνική

Η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Καβάλας διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά την Διεθνή Εβδομάδα Διδασκαλίας. 

 

Η πρώτη εκπαιδευτική πλατφόρμα για παιδιά ηλικίας 10 – 14 δημιουργήθηκε από Καβαλιώτη και λειτουργεί ακολουθώντας μια μέθοδο που ανακαλύφθηκε στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα από τον Αριστοτέλη. 

 

Διεθνές θερινό σχολείο διοργανώνει τον Σεπτέμβριο του 2016, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με το  Εθνικό Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας (INES) της Γαλλίας και το Ενεργειακό Τμ

Σελίδες