Επιστήμη

Τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης στο αίμα μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του σωματικού λίπους και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ωστόσο, οι επιστήμονες της μελέτης επισημαίνουν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Θορυβημένοι είναι οι γονείς μικρών παιδιών από την είδηση του πρώτου θανάτου από στρεπτόκοκκο στη χώρα μας, ενός κοριτσιού 6,5 ετών στη Θεσσαλονίκη.

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) μπαίνουν κοινά φάρμακα για τη ρινική συμφόρηση που περιέχουν την ουσία ψευδοεφεδρίνη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.

Αν ο αλγόριθμος ChatGPΤ ήταν φοιτητής ή φοιτήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να διαλαλεί ότι πέρασε με πολύ καλή βαθμολογία (8 στα 10) το απαιτητικό μάθημα της Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνας στις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου στο Τμήμα Πληροφορικής.

Γενικότερα, τόσο η μοναξιά όσο και η κοινωνική απομόνωση είναι συχνότερες στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις με ρύθμιση η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων

27 Ιανουαρίου - Μαρκάρισμα χελιών και απελευθέρωση τους στη λίμνη Βιστωνίδας

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων την λίστα με τις ελλέιψεις των σκευασμάτων από την ελληνική αγορά καθώς και με αυτά που διακόπτουν την κυκλοφορία τους.

Ποιος είναι ο ρόλος του κεντρικού νευρικού συστήματος στις καρδιοπάθειες;

Βρετανοί γιατροί υπερασπίστηκαν την αποτελεσματικότητα καινοτόμας θεραπείας κατά επιθετικής μορφής λευχαιμίας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στα παιδιά, αφού παρατηρήθηκε ύφεση στην πρώτη ασθενή που επωφελήθηκε από αυτήν.

Μια νέα επίστρωση δεν επιτρέπει στα τζάμια να θολώνουν αφήνοντας καθαρό οπτικό πεδίο σε οδηγούς αλλά και όσους φοράνε γυαλιά.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ένα νέο εργαστηριακό τεστ που μπορεί να μετρήσει έγκαιρα σε δείγματα αίματος τα επίπεδα της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, ενός βασικού «σήματος κατατεθέντος» της νόσου Αλτσχάιμερ.

Δυόμιση εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών θα δεχθούν εντός Δεκεμβρίου SMS στο κινητό τους για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης με την ονομασία ARTEMIS, η οποία έγινε στην Ελλάδα και αφορά στη διερεύνηση του κόστους της χρήσης θυλακιοτροπίνης άλφα ανά γέννηση ζωντανού νεογνού ανακοινώθηκαν από τη φαρμακευτική εταιρεία MERCK. 

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην επιβίωση των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού.

Ένας ρομποτικός βοηθός στην καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά με αυτισμό αναπτύχθηκε στο εργαστήριο Lab Autism του ΠΑΜΑΚ.

Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλαος Δήμζας, μας δείχνει το δρόμο να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο πρόβλημα της ημικρανίας, με όπλο δύο σημαντικά βότανα που αποδεδειγμένα βοηθούν.

Η 1η Δεκεμβρίου είναι από το 1988 η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και αποτελεί πάντα μια καλή αφορμή να ενημερωθούμε, να εξεταστούμε και να δώσουμε στο θέμα την προσοχή που του αξίζει, ώστε να το αντιμετωπίζουμε σωστά, είτε αφορά εμάς, είτε τους γύρω μας.

Ως σημαντική ανακάλυψη θεωρείται το πρώτο φάρμακο που επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση των ασθενών που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, της πιο κοινής μορφής άνοιας.

Το Orion βρέθηκε κατά τη διάρκεια της τροχιακής του κίνησης στο πιο απομακρυσμένο σημείο που έχει φτάσει ποτέ ένα διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει ανθρώπους στο Διάστημα.

Το λιώσιμο των πάγων λόγω της κλιματικής κρίσης μπορεί να αποτελέσει μία νέα απειλή για την δημόσια υγεία, καθώς οι ερευνητές επανέφεραν στη ζωή δεκάδες ιούς – συμπεριλαμβανομένου ενός που είχε παγώσει κάτω από μια λίμνη πριν από 48.500 χρόνια.

Η συγχώνευση δύο γαλαξιών προκάλεσε τη δημιουργία μιας εντυπωσιακής κυκλικής κοσμικής δομής που αποτελείται κυρίως από άστρα την οποία εντόπισε και φωτογράφισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Νέο καμπανάκι κινδύνου από την επιστημονική κοινότητα για το μέλλον του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μετά την ουσιαστική αποτυχία της COP27 στην Αίγυπτο.

Πρόκειται για φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα, το οποίο μειώνει τα επίπεδα PCSK9 και τη χοληστερόλη κατά 70% όπως έδειξαν οι δοκιμές σε πειραματόζωα.

Η επιτυχής προς το παρόν εξέλιξη της αποστολής Artemis I κάνει τα στελέχη της NASA ιδιαίτερα αισιόδοξα με αποτέλεσμα να δηλώνουν ότι άνοιξε ο δρόμος όχι μόνο της επιστροφής του ανθρώπου στη Σελήνη αλλά της μόνιμης παραμονής του αυτή τη φορά εκεί.

Σελίδες