Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) μπαίνουν κοινά φάρμακα για τη ρινική συμφόρηση που περιέχουν την ουσία ψευδοεφεδρίνη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.

 

Σε επανεξέταση όλων των φαρμάκων που περιέχουν την ουσία ψευδοεφεδρίνη, ανακοίνωσε την Παρασκευή το μεσημέρι ότι προχωρά άμεσα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), λόγω του ενδεχομένου η ουσία αυτή να αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων πολύ σοβαρών νευρολογικών και αγγειακών διαταραχών.

 

Η ψευδοεφεδρίνη λαμβάνεται από το στόμα. Πολλά φάρμακα την περιέχουν μόνη ή σε συνδυασμό με άλλα δραστικά συστατικά και βρίσκεται σε αρκετά αντιπυρετικά φάρμακα.

 

Πρόκειται για ένα κοινό ρινικό αποσυμφορητικό, το οποίο συχνά συνδυάζεται με άλλες ουσίες για να μειώνονται τα συμπτώματα της γρίπης, του κρυολογήματος ή των αλλεργιών.

 

Οι ανησυχίες προέκυψαν μετά από την αναφορά για μικρό αριθμό ασθενών οι οποίοι, μετά από χρήση φαρμάκων με ψευδοεφεδρίνη, εκδήλωσαν σύνδρομο οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας (PRES) ή σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσύσπασης (RCVS).

 

Και οι δύο καταστάσεις επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΜΑ, σχετίζονται με μειωμένη παροχή αίματος (ισχαιμία) στον εγκέφαλο.

 

Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί επίσης να έχουν σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, τονίζει ο ΕΜΑ.

 

Συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με τα δύο σύνδρομα είναι ο πονοκέφαλος, η ναυτία καθώς επίσης και επιληπτικοί σπασμοί.

 

Τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη φέρουν γνωστό κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών ισχαιμικών επεισοδίων. Οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται με την ισχαιμία στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

 

Οι σχετικές προειδοποιήσεις αναγράφονται ήδη στα φύλλα οδηγιών χρήσεων των φαρμάκων, προσθέτει ο Οργανισμός.

 

Δεδομένης, όμως, της σοβαρότητας των συνδρόμων PRES και RCVS και των ενδείξεων των φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, ο ΕΜΑ θα επανεξετάσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

 

Ακολούθως, θα αποφασίσει αν και τι τύπου μέτρα θα πρέπει να ληφθούν.