Νέα μελέτη δείχνει ότι 15-25 βαθμοί Κελσίου προσφέρουν συνθήκες αποτελεσματικής ξεκούρασης.

 

Έχει διαπιστωθεί ότι ο ύπνος αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού που παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλά επίπεδα της οργανικής, πνευματικής και ψυχικής μας υγείας.  

 

Πραγματοποιούνται συνεχώς μελέτες για να ανακαλυφθούν οι μηχανισμοί και τα μυστικά του ύπνου. Η τελευταία πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την ιδανική θερμοκρασία για ένα ποιοτικό ύπνο.

 

Οι ερευνητές μελέτησαν για χρονικό διάστημα 18 μηνών 50 ενήλικα άτομα παρατηρώντας και μελετώντας συνολικά 11 χιλιάδες νύχτες ύπνου αυτών των ατόμων.  Στη μελέτη επιλέχθηκαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα αφού η γήρανση προκαλεί σημαντικές διαταραχές στη λειτουργία του ύπνου και έτσι μπορούσαν να αναδειχθούν πιο εύκολα ευρήματα σχετικά με την ποιότητα του ύπνου.

 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εντόπισαν την ιδανική θερμοκρασία για ένα αποτελεσματικό ύπνο, ένα ύπνο που ξεκουράζει και αναζωογονεί. Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 15-25 βαθμών Κελσίου. Όσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου τόσο χειροτερεύει η ποιότητα του ύπνου αναφέρει η μελέτη προκαλώντας προβληματισμό αφού οι αυξανόμενες θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κάνουν τις νύχτες ειδικά στις αστικές περιοχές ολοένα και πιο ζεστές δυσκολεύοντας τον ύπνο. 

 

Οι ερευνητές επισημαίνουν τον κίνδυνο κακού ύπνου ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα που για κοινωνικοοικονομικούς λόγους είναι εκτεθειμένα και κατά την διάρκεια του ύπνου τους σε αυξημένες θερμοκρασίες.

 

πηγή: naftemporiki.gr