Θορυβημένοι είναι οι γονείς μικρών παιδιών από την είδηση του πρώτου θανάτου από στρεπτόκοκκο στη χώρα μας, ενός κοριτσιού 6,5 ετών στη Θεσσαλονίκη.

 

Οι υγειονομικές και επιστημονικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, ειδικά μετά την έξαρση στρεπτόκοκκου στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Βρετανία και την έντονη διασπορά της διεισδυτικής μορφής της νόσου.

 

Το διάστημα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν και όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού ήταν σε έξαρση, καταγράφονταν αρκετά κρούσματα στρεπτόκοκκου και στη χώρα μας, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ανησυχία. 

 

Σύμφωνα με τους γιατρούς του Ιπποκρατείου στη Θεσσαλονίκη, το άτυχο μικρό κορίτσι υπέστη σηπτικό σοκ. Ο ΕΟΔΥ, βέβαια, με χθεσινή ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανησυχία για τη Δημόσια Υγεία.

 

Δεκάδες θάνατοι παιδιών που νόσησαν από στρεπτόκοκκο έχουν καταγραφεί στη Βρετανία και στην Ευρώπη, οι περισσότεροι μέχρι και τον Ιανουάριο. 

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υγείας (UKHSA), τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α (iGAS) αυτή τη σεζόν είναι υψηλότερα σε σχέση με τα αναμενόμενα, ειδικά σε παιδιά κάτω των δέκα ετών. 

 

Μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν έχουν αναφερθεί 509 ειδοποιήσεις για τη νόσο iGAS μέσω εργαστηριακής επιτήρησης στην Αγγλία. Τα εργαστηριακά κρούσματα είναι τα υψηλότερα συγκριτικά με αυτά που καταγράφηκαν τις τελευταίες πέντε σεζόν (μέσος όρος 248, εύρος 142 έως 357 κρούσματα). 

 

Επίσης, όσον αφορά στην οστρακιά (εξανθηματική νόσο που προκαλείται από το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου), στη Βρετανία έχουν καταγραφει 4.622 περιπτώσεις. Το νούμερο αυτό συγκρίνεται με έναν μέσο όρο 1.294 (εύρος 258 έως 2.008) για την ίδια περίοδο (εβδομάδες 37 έως 46 της επιτήρησης) τα προηγούμενα 5 χρόνια.

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α

 

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο. Πολλοί από εμάς φέρουμε στο λαιμό και στο δέρμα μας το βακτήριο χωρίς να εμφανίζουμε συμπτώματα λοίμωξης (φορεία του παθογόνου). Ωστόσο, το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή.

 

Οι σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το GAS προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α(iGAS). Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται όταν τα βακτήρια μεταφερθούν σε μέρη του σώματος όπου κανονικά δεν ανιχνεύονται, όπως στους πνεύμονες ή αλλού μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

 

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, ο στρεπτόκοκκος εκδηλώνεται με αμυγδαλίτιδες και φαρυγγίτιδες και εκδηλώνεται περισσότερο προς την άνοιξη.

 

Πώς μεταδίδεται  ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

 

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν. Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

 

Ποιες λοιμώξεις προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

 

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκαλεί λοιμώξεις στο δέρμα, τους μαλακούς ιστούς και την αναπνευστική οδό. Είναι υπεύθυνος για λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά και μολυσματικό κηρίο μεταξύ άλλων.

 

Οι λοιμώξεις αυτές σπάνια είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

 

Τι είναι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α;

 

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

 

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

 

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί σας εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

 

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν:

 

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση.
  • Το παιδί σας τρώει λιγότερο από το κανονικό.
  • Το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης.
  • Το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη.
  • Το παιδί σας φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

 

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση των λοιμώξεων;

 

Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου. Μαθαίνοντας στο παιδί σας πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

 

πηγή: eleftherotypos.gr