Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει εάν ένα άτομο κινδυνεύει να υποστεί καρδιακή προσβολή έως και 10 χρόνια πριν συμβεί το καρδιακό επεισόδιο. 

 

Η τεχνολογία θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές βελτιώνοντας παράλληλα τη θεραπεία για σχεδόν τους μισούς ασθενείς, δήλωσαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα (BHF), εξέτασε πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια των καρδιακών αξονικών τομογραφιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση αποφράξεων ή στένωσης στις αρτηρίες.

 

«Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ορισμένοι ασθενείς που παρουσιάζονται στο νοσοκομείο με πόνο στο στήθος – οι οποίοι συχνά καθησυχάζονται και επιστρέφουν στο σπίτι – διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα την επόμενη δεκαετία, ακόμη και αν δεν υπάρχουν σημάδια ασθένειας στις καρδιακές τους αρτηρίες. 

 

Εδώ δείξαμε ότι η παροχή μιας ακριβούς εικόνας κινδύνου για τους κλινικούς ιατρούς μπορεί να αλλάξει και ενδεχομένως να βελτιώσει την πορεία της θεραπείας για πολλούς καρδιοπαθείς» αναφέρει ο Ελληνοκύπριος καθηγητής Χαράλαμπος Αντωνιάδης, πρόεδρος καρδιαγγειακής ιατρικής στο BHF και διευθυντής του κέντρου απεικονίσεων του πανεπιστημίου.

 

Περίπου 350.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν αξονική τομογραφία κάθε χρόνο, αλλά, σύμφωνα με το BHF, πολλοί ασθενείς πεθαίνουν αργότερα από καρδιακή προσβολή λόγω της αποτυχίας εντοπισμού των μικρών σε εκείνη την φάση στενώσεων που προοδευτικά διογκώνονται.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα περισσότερων από 40.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες ρουτίνας στην καρδιά σε οκτώ νοσοκομεία της Βρετανίας με μέσο χρονικό όριο παρακολούθησης τα 2,7 χρόνια. 

 

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάστηκε σε άλλους 3.393 ασθενείς σε σχεδόν οκτώ χρόνια και ήταν σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. 

 

Οι βαθμολογίες κινδύνου που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάστηκαν στη συνέχεια στους γιατρούς για 744 ασθενείς, με το 45% να τροποποιεί τα σχέδια θεραπείας από τους γιατρούς.

 

«Ελπίζουμε ότι αυτό το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοστεί σύντομα στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας συμβάλλοντας στην πρόληψη χιλιάδων θανάτων από καρδιακά επεισόδια που μπορούν να αποφευχθούν κάθε χρόνο στη χώρα» λέει ο Αντωνιάδης. 

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πώς όσων ασθενών αποτελέσματα έδειξαν «σημαντική» στένωση των αρτηριών είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό έμφραγμα, αλλά διπλάσιοι ασθενείς χωρίς σημαντικές στένωση συνέχισαν επίσης να έχουν καρδιακές προσβολές, οι οποίες μερικές φορές ήταν θανατηφόρες.

 

Ο καθηγητής Σερ Νιλές Σαμάνι ιατρικός διευθυντής στο BHF, δήλωσε ότι η έρευνα «δείχνει τον πολύτιμο ρόλο που μπορεί να παίξει η τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη» στον εντοπισμό εκείνων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών προσβολών.

 

πηγή: naftemporiki.gr