Κάποιες παραλίες είναι ιδιαίτερες, με γαλαζοπράσινα νερά και μεγάλες αμμουδιές με χρυσή άμμο. Κάτι σαν πίνακας ζωγραφικής. Μια τέτοια παραλία είναι και οι Αμμόλοφοι στην Καβάλα. Νερά αλά Καραϊβική που σε γοητεύουν από το πρώτο λεπτό που θα βρεθείς εκεί.

 

Αμμόλοφοι, η εντυπωσιακή παραλία στην Καβάλα

 

Η συγκεκριμένη ακτογραμμή στην Καβάλα μπορεί να μην συγκαταλέγεται μεταξύ των πολυδιαφημισμένων της χώρας αλλά κερδίζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. 

 

Οι Αμμόλοφοι είναι μία άκρως εντυπωσιακή παραλία δυτικά της Καβάλας, στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια του Δήμου Παγγαίου. 

 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ντόπιοι την αποκαλούν παραλία των τεσσάρων νομών και των δύο …χωρών. Στην πραγματικότητα οι Αμμόλοφοι αποτελούνται από τρεις κολπίσκους.

 

Αμμόλοφοι όνομα και πράγμα μπορούμε να πούμε. Καθώς στην ουσία αυτοί καταλήγουν σε χρυσαφένια αμμουδιά που βρέχεται από τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου. 

 

Πρόκειται για μια τεράστια έκταση στην Καβάλα σε ένα τοπίο που δε συναντάς αλλού. Το γεγονός ότι χωρίζεται, μάλιστα, σε τρεις κολπίσκους εξασφαλίζει ησυχία για τους ερημίτες στις άκρες και περισσότερο κόσμο και διακόσμηση στο κέντρο. Στα 3 χιλιόμετρα που εκτείνεται συνδυάζει την ψιλή άμμο με τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά. 

 

Αυτά είναι εξάλλου που προσδίδουν στην περιοχή έναν εξωτικό χαρακτήρα. Οι Αμμόλοφοι είναι μια ιδανική παραλία και για οικογένειες με παιδιά. Κι αυτό γιατί τα νερά είναι ρηχά και ιδανικά για παιχνίδια στην παραλία.

 

Το φυσικό περιβάλλον των Αμμόλοφων

 

Το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής των Αμμόλοφων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. 

 

Μάλιστα διακρίνεται για την ιδιαίτερη γραφικότητα, τη μοναδικότητα και το αναλλοίωτο του διαμορφωμένου τοπίου. Και γι’ αυτό το λόγο έχει φανατικούς θαυμαστές που δεν χάνουν ευκαιρία να επισκέπτονται την Καβάλα και την συγκεκριμένη παραλία σε κάθε ευκαιρία.

 

Το τοπίο αυτό παρουσιάζει εντυπωσιακές εναλλαγές μεταξύ αμμοθινών διαφόρου μεγέθους και σχήματος, απέραντων παραλιών με ψιλή άμμο, συμπλεγμάτων βραχωδών ακτών, κολπίσκων και μικρών όρμων, μικρών χερσονήσων, καλλιεργούμενων εκτάσεων από αμπέλια και ελιές και φυσικών υψωμάτων καλυμμένων με βλάστηση (πουρνάρι και άλλους αείφυλλους θάμνους).

 

Στο σύνολο αυτό εντάσσονται σχετικά αρμονικά λιγοστές παραθεριστικές κατοικίες και κάποια μικρά παρεκκλήσια. Η υπάρχουσα βλάστηση είναι σημαντική και εκτός των καλλιεργειών, των διαφόρων φυτεύσεων στα ιδιόκτητα κτήματα και της βλάστησης των υψωμάτων, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα χαμηλά, ανθοφόρα και μη, φυτά και θάμνους που φύονται πάνω στις αμμοθίνες και χρήζουν προστασίας και ανάδειξης.

 

πηγή: exploringgreece.tv