Μια εξαιρετική χρονιά για την τοπική οικονομία του νομού Καβάλας ήταν η φετινή αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία καταγράφηκαν αυξήσεις τις αφίξεις από τις γειτονικές χώρες έως και πάνω από 20%.

 

Από πέντε συνοριακούς σταθμούς στο νομό Έβρου (Κήποι, Ορμένιο, Κυπρίνος, Καστανιές, Πύθιο), δύο συνοριακούς σταθμούς στην υπόλοιπη Θράκη (Νυμφαία Ροδόπης και Άγιος Κωνσταντίνος Ξάνθης) και τον συνοριακό σταθμό της Εξοχής στο νομό Δράμας, υπολογίζεται ότι κατά το πρώτο 9μηνο φέτος, από Ιανουάριο μέχρι Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκαν περίπου 6,4 εκατομμύρια είσοδοι.

 

Στον παραπάνω αριθμό δεν περιλαμβάνεται ο δημοφιλής για τους Βαλκάνιους επισκέπτες συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα (νομός Σερρών) που βρίσκεται στη συνέχεια ενός πολύ καλού οδικού δικτύου κάτω ακριβώς από τη βουλγαρική πρωτεύουσα Σόφια. Από αυτόν τον σταθμό υπολογίζεται ότι εισήλθαν φέτος στη χώρα περί τα 5,5 εκατομμύρια άτομα.

 

Επίσης εκτός υπολογισμών είναι και ο άλλος δημοφιλής σταθμός των Ευζώνων από τον οποίο διέρχονται οι προερχόμενοι από τις πρώην γιουγκοσλαβικές χώρες και όχι μόνο.

 

Υπολογίζεται ότι από τις 6,4 εκατομμύρια εισόδους που πραγματοποιήθηκαν μόνο από τους 8 σταθμούς εντός των ορίων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι 4,7 εκ. είσοδοι πραγματοποιήθηκαν μέσα στην τουριστική περίοδο, δηλαδή στο 5μηνο από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός αυτός φαντάζει μεγάλος αλλά –επαναλαμβάνουμε- δεν περιλαμβάνει εισόδους τουριστών από τα βασικά ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Προμαχώνα) και τα ελληνοσκοπιανά σύνορα (Ευζώνους).

 

Δύο αριθμητικά δεδομένα είναι άγνωστα και αδύνατο να υπολογιστούν: το ένα είναι πόσες από τις διελεύσεις αφορούν σε τουρίστες και πόσες σε άλλες εισόδους και το δεύτερο δεδομένο είναι το που κατέληξαν αυτοί οι τουρίστες. Ιδιαίτερα το δεύτερο είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί από την στιγμή που δεν τηρείται αρχείο διανυκτερεύσεων από το σύνολο των καταλυμάτων. Τα διαθέσιμα, επίσημα, στοιχεία δεν είναι σε καμία περίπτωση ούτε ενδεικτικά, ούτε αξιόπιστα για να σχηματίσει κανείς ακριβή εικόνα.

 

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η Θάσος αντιπροσωπεύει το 70-80% περίπου του «τουριστικού τζίρου» της Περιφέρειας ΑΜΘ, πιθανολογείται με αρκετή ασφάλεια, ότι η μερίδα του λέοντος των τουριστικών εισόδων αφορά σε επισκέπτες που κατέληξαν στη Θάσο. Δεν πρέπει ωστόσο να αγνοείται το γεγονός ότι πολλές είσοδοι, πχ Τούρκων τουριστών από τους Κήπους, έχουν κι άλλους προορισμούς όπως Ιωάννινα και κυρίως Θεσσαλονίκη.

 

Πτωτικά κινήθηκαν οι είσοδοι φέτος στους συνοριακούς σταθμούς του Ορμενίου (-7,5%), των Καστανιών (-7,5%) και του Πυθίου (-62%) αλλά ανοδικά κινήθηκαν στους σταθμούς των Κήπων (+4,5%) και του Κυπρίνου (+5,5%). Στο σύνολο των 5 σταθμών του Έβρου, το 9μηνο κλείνει πάντως με θετικό πρόσημο.

 

Στους άλλους τρεις σταθμούς, πτωτικά κινήθηκε (-3%) ο Άγιος Κωνσταντίνος της Ξάνθης, όπου το οδικό δίκτυο δεν ευνοεί καθόλου την κατάσταση. Αντιθέτως, παρατηρήθηκε μια «έκρηξη» στον σταθμό της Εξοχής Δράμας με αύξηση πάνω από 20% και στη Νυμφαία Ροδόπης με αύξηση πάνω από 22%. Πρόκειται για περιοχές από τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των εισόδων αφορά σε τουρίστες που έχουν προορισμό την Θάσο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νούμερα που προαναφέραμε για τις εισόδους των τουριστών, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να «μεταφραστούν» σε συγκεκριμένα ποσοστά γεωγραφικής προέλευσης των επισκεπτών. Μπορεί η περιοχή μας να συνορεύει μόνο με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, αλλά από τους συγκεκριμένους 8 σταθμούς πέρασαν επιπλέον και Ρουμάνοι και Σέρβοι και Ουκρανοί και Μολδαβοί, ενδεχομένως και οδικοί τουρίστες από άλλες χώρες.