Το Γυμνάσιο Λιμένα Θάσου, συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ (Δράση ΚΑ2: Στρατηγικές Σύμπραξης στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης) με θέμα “Our Homes Have Much In Common”, πραγματοποίησε την τρίτη συνάντηση , 1-9 Οκτωβρίου στο Κάουνας της Λιθουανίας στο σχολείο Kauno sv. Kazimiero progimnazija.

 

​         Στην αντιπροσωπεία του σχολείου, συμμετείχαν 6 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί. Όλοι μαζί με τις ομάδες από τις υπόλοιπες χώρες-εταίρους, την Τουρκία και την Τσεχία, έλαβαν μέρος στις δραστηριότητες και τις επισκέψεις που σχεδίασαν οι Λιθουανοί εκπαιδευτικοί και μαθητές από το σχολείο υποδοχής.

Βασικός στόχος του προγράμματος υπήρξε η επαφή των παιδιών με την κουλτούρα, το εκπαιδευτικό σύστημα και τον πολιτισμό  της οικοδέσποινας χώρας, μέσα από τον συνδυασμό δράσεων στο σχολικό περιβάλλον, ξεναγήσεων στα αξιοθέατα της περιοχής και διαθεματικών εργαστηρίων.

Σε συνέχεια των προηγούμενων  μετακινήσεων όπου καλύφθηκαν οι θεματικές ενότητες “παιχνίδι” και “φυσικό περιβάλλον”, οι δραστηριότητες εντός σχολείου, ήταν ενταγμένες στη θεματική “υπνοδωμάτιο: παραμύθια και νανουρίσματα”. Όλες οι αποστολές παρουσίασαν με διαδραστικό τρόπο ένα χαρακτηριστικό παραμύθι από την παράδοσή τους και γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων με τις παιδικές τους φωνές τραγουδώντας το νανούρισμα της επιλογής τους που είχαν προετοιμάσει. Υλοποιήθηκαν επίσης εκπαιδευτικά εργαστήρια όπου τα παιδιά κατασκεύασαν ονειροπαγίδες και κοσμήματα από κεχριμπάρι.

 

Μέσα από τη διάδραση, τα παιδιά καλλιέργησαν τις δεξιότητές τους, ανέπτυξαν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους ικανότητες, διεύρυναν τους κοινωνικούς τους ορίζοντες, τόνωσαν την αυτοπεποίθησή τους και εκπαιδεύτηκαν υπό πρωτόγνωρες για αυτά συνθήκες.

 

Παράλληλα, το σχολείο υποδοχής οργάνωσε ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών επισκέψεων. Πραγματοποιήθηκαν εκδρομές και ξεναγήσεις στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, στο Τρακάι με το γραφικό κάστρο και στην πόλη Ντρουσκινίνκαϊ γνωστή για τις ιαματικές πηγές. Τα παιδιά συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις γαστρονομίας παρασκευάζοντας τις δικές τους σοκολάτες και το τοπικό γλύκισμα “sakotis”.