γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Κάθε εβδομάδα υπουργός και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται στον Έβρο και επιθεωρούν, καταγράφουν, δίνουν νέες συσκευές παρακολούθησης υψηλών προδιαγραφών, αλλά και οχημάτων αποτροπής μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών, ενώ επαγρύπνηση, αποφασιστικότητα, σιγουριά για τις δυνατότητές μας και ηθικό στα ύψη είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά με τα οποία εμφορείται ο Στρατός Ξηράς.

 

Αυτές είναι οι εντολές της στρατιωτικής ηγεσίας προς τα στελέχη και τους στρατεύσιμους στις ακριτικές μονάδες της Θράκης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας μας.

 

Πέραν των Τάκη Θεοδωρικάκου και Οικονόμου, οι επισκέψεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου σε Χίο, Οινούσσες, Παναγιά και Ψαρά, αλλά και του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση στη Θράκη και το Δ’ Σώμα Στρατού, στέλνουν ηχηρά μηνύματα αποτροπής στο τουρκικό καθεστώς, που θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά τις συνέπειες που θα υποστεί αν επιχειρήσει επιθετική ενέργεια εναντίον της χώρας μας.

 

Ο στρατηγός Φλώρος βρέθηκε στο στρατηγείο της 96 ΑΔΤΕ στη Χίο, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή της από τον ταξίαρχο Εμμανουήλ Χατζή, παρουσία του διοικητή της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγου Δημητρίου Χούπη.

 

Παράλληλα, μιλώντας στο προσωπικό του στρατοπέδου «Λοχαγού Μαρμαρινού Μιχαήλ», έδωσε πρόσταγμα για «συνεχή επαγρύπνηση, με την προτροπή να συνεχίσει να εκτελεί την αποστολή του με την ίδια αφοσίωση στο καθήκον».

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά οι Έλληνες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι καθώς εξήγησε πως «Κολύμπι θα χρειαστούν αυτοί που έρχονται, για να φύγουν και όχι εμείς.

 

Εμείς δεν θα πάμε πουθενά», απαντώντας στη διαρκής πρόκληση των Τούρκων ότι θα έρθουν «ξαφνικά ένα βράδυ».

 

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσε πως συναντήθηκε στο λιμάνι της Χίου με τον κυβερνήτη και το πλήρωμα του παράκτιου περιπολικού «Κελευστής Στάμου», όπως και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος / Ελληνικής Ακτοφυλακής «που καθημερινά και υπό αντίξοες συνθήκες σώζει ζωές, τηρώντας την τάξη και την ασφάλεια στις ελληνικές θάλασσες», όπως σημειώνει.

 

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογραμμίζει επίσης πως επισκέφθηκε τους αμφίβιους κομάντο του 3ου ΕΤΕΘ και τους άγρυπνους φρουρούς των επιτηρητικών φυλακίων «Παναγιάς» και «Ψαρών».

 

«Η αφοσίωσή όλων τους στο καθήκον και η αποφασιστικότητά τους εγγυώνται την ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια και την τιμή της πατρίδας, και για αυτό η ελληνική κοινωνία μπορεί να είναι ήσυχη», σημείωσε.

 

Τέλος, ο στρατηγός Φλώρος συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή, τον δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, τον δήμαρχο Οινουσσών Γεώργιο Δανιήλ και τον δήμαρχο Ψαρών Κώστα Βρατσάνο. «Συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην διαρκή και αγαστή συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων με τις τοπικές αρχές», τόνισε.

 

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης πραγματοποίησε επίσκεψη στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ», στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2022.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο αρχηγός επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τον διοικητή του Σώματος Αντιστράτηγο Ιωάννη Τσιόπλο, Σχηματισμούς, Μονάδες,

 

Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και ηθικού του προσωπικού.

 

Το μήνυμα που εκπέμπουν οι Ένοπλες Δυνάμεις από τη Θράκη, είναι σαφές: Ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα εφόσον απαιτηθεί.

 

Βέβαια είναι λυπηρό για μια ακόμη φορά σε εγρήγορση καλεί τον λαό της περιοχής το ΚΚΕ ΑΜΘ, λαμβάνοντας αφορμή από την ελληνοαμερικάνικη στρατιωτική άσκηση που έλαβε  χώρα στο Πετροχώρι Ξάνθης.

 

Σε σχετική ανακοίνωσή του το περιφερειακό όργανο του Κόμματος τονίζει πως η άσκηση «συμβάλει στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και δεν σχετίζεται με την αμυντική θωράκισή της, όπως προπαγανδίζουν τα κυβερνητικά επιτελεία» ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως βρίσκεται «σε πλήρη εξέλιξη η μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο πολέμου και στόχο αντιποίνων».

 

Βέβαια το ρεφραίν είναι πάντα το ίδιο για το ΚΚΕ και δεν αλλάζει μια και θεωρούν κάθε επιχειρηματική επένδυση ξεπούλημα στα Νατοικά και Αμερικάνικα συμφέροντα, λες και αν τα λιμάνια τα έπαιρναν οι Ρώσοι θα είχαμε μια διαφορετική οπτική γωνία στην διπλωματία μας!

 

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι «το να παραχωρούμε «γη και ύδωρ» στους Αμερικάνους μακελάρηδες και να πραγματοποιούμε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις δεν μας προστατεύει από την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, όταν μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη τα παζάρια με την ελληνική αστική τάξη, όταν όλες οι εξελίξεις αποδεικνύουν πως τα πάντα υποτάσσονται στο στόχο να παραμείνει η Τουρκία δεμένη στο ΝΑΤΟϊκό «άρμα», να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟϊκή συνοχή», παραπέμπουν σε αυτά ππου βλέπουμε να γίνονται στην Ουκρανία όπου το αίμα ρέει από τους μακελάρηδες Ρώσους για άλλη μια φορά ποτάμι!

 

Τέλος για να πάμε στον Έβρο, κάτι συμβαίνει και μάλιστα υπάρχουν υπόνοιες για ξαφνικό ντου των μεταναστών κάτι που έγινε στο πρόσφατο παρελθόν και αποκρούστηκε επιτυχώς!