Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

 

Η  4η Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων έρχεται για μια ακόμη φορά να τονίσει σε όλους τη σημασία που έχει η προστασία και η φροντίδα των ζώων, οικόσιτων και άγριων.  Η κακοποίηση των ζώων αποτελεί πράξη απάνθρωπη με βαθύτερα αίτια, και είναι ενάντια στο Νόμο ο οποίος τιμωρεί αυστηρά τους παραβάτες. Είναι αυτός ο Νόμος που δείχνει πως ακόμα και σε κεντρικό επίπεδο αναγνωρίζεται η ανάγκη για τη διαφύλαξη και την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

 

Ωστόσο δεν αρκούν μέτρα καταστολής ή τιμωρίας όσων προβαίνουν σε πράξεις κακοποίησης των ζώων. Ζητούμενο μιας ευνομούμενης πολιτείας και μιας κοινωνίας η οποία σέβεται τον ίδιο της τον εαυτό, θα πρέπει να είναι η διάχυση μιας συνειδητής προσπάθειας στον πυρήνα της, στην κάθε οικογένεια, στα σχολεία, για την διασφάλιση της προστασίας των ζώων.

 

Με αφορμή μάλιστα τα πρόσφατα περιστατικά κακοποίησης ζώων στην ευρύτερη περιοχή μας, η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας καταδικάζει αυτές τις ενέργειες και δηλώνει ευθαρσώς ότι θα σταθεί αρωγός των κακοποιημένων ζώων αλλά και κατήγορος κάθε παραβάτη, ασυνείδητου πολίτη που φέρεται με απάνθρωπο τρόπο είτε σε δεσποζόμενο είτε σε αδέσποτο ζώο.

 

Δεν ξεχνάμε ότι τα ζώα αποτελούν τους «συνταξιδιώτες μας» στο ταξίδι της ζωής και ο άνθρωπος οφείλει να προσπαθήσει για την απαιτούμενη οικολογική ισορροπία, με σεβασμό και αξιοπρέπεια στη διαβίωση κάθε μορφής έμβιας ζωής.

 

Η μέρα αυτή πρέπει ν’ αποτελέσει κάλεσμα των πολιτών για αναθεώρηση της στάσης και νοοτροπίας τους σχετικά με τα ζώα, αναγνώριση του δικαιώματος τους στη ζωή, και στήριξη του δύσκολου έργου όσων έχουν επιφορτιστεί με την προστασία και τη φροντίδα τους.  

 

 

Οι δράσεις του Δήμου Καβάλας για τα αδέσποτα ζώα

 

Με γνώμονα και σκεπτικό την προστασία των ζώων η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας υλοποίησε ήδη και συνεχίζει να προγραμματίζει την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στην προστασία και περίθαλψη των αδέσποτων αλλά και στην καλλιέργεια φιλοζωικής συνείδησης σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.

 

Ο Δήμος Καβάλας, σεβόμενος απολύτως τον νόμο, επιδιώκει την άμεση και καλύτερη συνεργασία με τους φιλοζωικούς συλλόγους, τους ιδιώτες κτηνίατρους και τους πολίτες και προσδοκά στην καλύτερη ποιότητα ζωής, τη προστασία του περιβάλλοντος των μικρών του φίλων, τα αδέσποτα ζώα.

 

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερες προσπάθειες έχουν καταβληθεί για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του δημοτικού κυνοκομείου. Αξίζει στο σημείο αυτό να τονισθεί ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της σημερινής Δημοτικής Αρχής δεν υπήρξε καμία χρηματική επιχορήγηση από την κεντρική διοίκηση για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.   Έτσι, ο Δήμος Καβάλας έφτασε σε σημείο να μην έχει την ελάχιστα απαιτούμενη στελέχωση για να μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που ορίζει η νομοθεσία.  Παρόλα αυτά η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής συνεχίζει την προσπάθεια και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ίδρυση και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

 

 

Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο του 2014, μέχρι σήμερα ο Δήμος Καβάλας

προέβη σε:

 

• 121 περισυλλογές αδέσποτων ζώων.

• 67 στειρώσεις.

• 133 ηλεκτρονικές σημάνσεις.

• 147 εμβολιασμούς.

•  30 υιοθεσίες.

• 80 σκυλιά επέστρεψαν στο φυσικό περιβάλλον.

 

•  Καθημερινή παροχή φαρμακευτικής αγωγής αλλά και σίτιση σε όλα τα σκυλιά εντός του κυνοκομείου αλλά και σε όλα τα αδέσποτα της πόλης μετά την επαναφορά τους στο φυσικό περιβάλλον.

 

•  Αύξηση πίστωσης για στειρώσεις με διαδικασία μειοδοτικού διαγωνισμού (μείωση κόστους  περίπου 30% σε σχέση με το κόστος προηγούμενων ετών).

 

• Δημιουργία καρτελών καταγραφής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων (φωτογραφία, μέγεθος, φύλο, ημερομηνία στείρωσης, αριθμός ηλεκτρονικής σήμανσης, εμβολιασμός, ασθένειες, ημερομηνία εισόδου – εξόδου, υιοθεσία, κλπ).

 

• Για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε νέος κωδικός για έκτακτα κτηνιατρικά περιστατικά, νοσηλεία χτυπημένων ζώων ή εγκαταλελειμμένων (π.χ. αδέσποτα ζώα-θύματα τροχαίου) με κατακύρωση ανάδοχου κτηνίατρου με τη διαδικασία μειοδοτικού διαγωνισμού.

 

• Συγκρότηση 5μελούς επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος περίθαλψης αδέσποτων ζώων.

 

• Συγκρότηση 3μελούς ειδικής επιστημονικής επιτροπής για την επίλυση προβλημάτων ως προς την επικινδυνότητα αδέσποτων ζώων.

 

•  Έχουν σταλεί επιστολές με κάλεσμα για την ενημέρωση του κοινού.  Άμεσα, ξεκινούν  ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, κλπ για τα δικαιώματα των ζώων, για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς και για την προώθηση της ιδέας της υιοθεσίας. 

 

•  Στην περίπτωση δε, που εγκαταλείφθηκαν (πολλά) αδέσποτα σκυλιά στην περιοχή του Αγίου Σίλα, υποβλήθηκε από πλευράς Δήμου Καβάλας μήνυση κατά αγνώστων.

 

(δελτίο Τύπου Δήμου Καβάλας)