Γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο της Ροδόπης ότι μέσα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι απειλείται η ζωή του βουλευτή Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ, εμμέσως.

 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη τοποθέτηση του βουλευτή Ροδόπης σε ραδιοφωνική συνέντευξη, κατά την οποία χαρακτήρισε "μη σύννομη" τη δράση του Τούρκου Πρόξενου Κομοτηνής Μουράτ Ομέρογλου, προσθέτοντας μάλιστα ότι "τα ζητήματα της μειονότητας είναι εσωτερικά (σ.σ. της Ελλάδας) και δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει".

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την "Φωνή της Ροδόπης", η ανάρτηση που χαρακτηρίστηκε ως απειλή κατά της ζωής του βουλευτή προέρχεται από τον Φερούχ Οζκάν, ο οποίος έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν το πανελλήνιο με τις προκλητικές του δηλώσεις.

 

Ο τελευταίος, με καταγωγή από την Κομοτηνή, παρουσιάζεται ως πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης "Αυτόνομης Συνόδου Διαπραγμάτευσης Δυτικής Θράκης" και στο πρόσφατο παρελθόν είχε φτάσει στο σημείο να ζητήσει μέχρι και "διαπραγμάτευση" για "ειδικό καθεστώς" στην ελληνική Θράκη!

 

Στην ανάρτηση του, το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουνίου, έγραψε χαρακτηριστικά: "Ευχόμαστε το έλεος του Θεού στην πολιτική ζωή του Ιλχάν Αχμέτ. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έσπασαν την πένα του Ιλχάν Αχμέτ. Σας ευχόμαστε μια υγιή ζωή όσο και να βλέπετε τα λάθη που έχετε κάνει στην επόμενη ζωή σας".

 

Μάλιστα ο ίδιος ο Ιλχάν σε συνέντευξη που έδωσε αναφέρει ότι: ««Δεν με στήριξαν ποτέ κέντρα, θεσμοί, παράκεντρα. Εκλέχτηκα τρεις φορές μόνο με τη δύναμη του λαού» – «Για όσους θεωρούν ότι θα κάνω εκπτώσεις στις αρχές μου, ας περιμένουν την περίοδο των εκπτώσεων για να κάνουν τα ψώνια τους».

 

«Ο  Οζγκιούρ Φερχάτ δεν εκλέχθηκε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Υποχρεώθηκαν κάποιοι σύντροφοί του να παραιτηθούν προκειμένου εκείνος να καταλάβει μια θέση».

 

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σε ανάρτηση του αναφέρει:

 

"Κανείς δεν θα πειράξει τον Βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ! Τα πλοκάμια του τουρκικού παρακράτους απείλησαν με αναρτήσεις και δημοσιεύματα τη ζωή του Έλληνα Βουλευτή.

 

Δεν μας φοβίζουν, δεν μας τρομοκρατούν. Είμαστε στο πλευρό του συναδέλφου και συντρόφου μας".

 

Πηγαίνοντας πίσω στην ιστορία φαίνεται ότι ο Ιλχάν Αχμέτ αλλά και το ΠΑΣΟΚ μέσω της μειονότητας τα πήγαιναν καλά με το Προξενείο της Κομοτηνής.

 

Μάλιστα την δύναμή του το ΠΑΣΟΚ στην ΑΜ-Θ την οφείλει εν πολλοίς στην μειονότητα η οποία σε περιόδους δύσκολες έδωσε στην πράσινη παράταξη ποσοστά ιλιγγιώδη και στήριξε με νύχια και με δόντια την πολιτική του.

 

Το ίδιο έπραξε η μειονότητα και με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγοντας μάλιστα και δύο μουσουλμάνους βουλευτές στην Ροδόπη και έναν στην Ξάνθη, τον οποίο εξακολουθεί να στηρίζει.

 

Η κόντρα που ξεσπά με τον Ιλχάν πρωταγωνιστή, δεν φαίνεται να έχει και τόσο βελούδινη αίσθηση.

 

Μιλώντας στο «Ράδιο Χρόνος» και στην εκπομπή του Δήμου Μπακιρτζάκη, ο Ιλχάν Αχμέτ είπε μεταξύ άλλων για τον Τούρκο Πρόξενο Κομοτηνής:

 

«Όσοι έρχονται στην Ελλάδα έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή. Διέπονται από μία συγκεκριμένη συνθήκη.

Η αποστολή του διπλωμάτη είναι συσφίξει περεταίρω τις σχέσεις των δύο κρατών και το κράτος που αντιπροσωπεύει να καλυτερέψει το επίπεδο συνθηκών την οικονομική διπλωματία να ενισχύσει και αυτόματα να εξυπηρετήσει και κάποιους Τούρκους υπηκόους στην περιοχή.

 

Και η αποστολή των προξένων και κάθε διπλωματικών υπαλλήλων σαφέστατα δεν είναι να ασχολείται με τα εσωτερικά ζητήματα.

 

Από την άλλη όμως το ενδιαφέρον κάθε Τούρκου πρόξενου στην Κομοτηνή ως προς την μειονότητα λόγω και της συνθήκης της Λωζάνης ίσως θεωρηθεί μέχρι ένα σημείο ομαλό. Από εκεί και μετά όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της μειονότητας.

 

Αυτό όχι εγώ δεν θα το επιτρέψω, δεν θα το επιτρέψει η ίδια η μειονότητα, η ίδια η πλειονότητα διότι η δημοκρατία και ο σεβασμός απαιτεί διάλογο και σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές.

 

Η βούληση των ανθρώπων πρέπει να διαμορφώνεται ελεύθερα. Είναι ξεκάθαρο ότι τώρα ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο, δεν είναι σύννομο.

 

…Και εγώ φωτογραφήθηκα με την διορισμένη επιτροπή της ΔΕΜΠ και μόνο με την φωτογραφία μου με κατασπάραξαν. Εάν από μία φωτογραφία προσπαθήσεις να βγάλεις ένα νόημα και θέλεις να σύρεις τα πράγματα κάπου αλλού νομίζω ότι αυτό μόνο ντροπή είναι».

 

Ή κάτι αλλάζει στην Τουρκία και δεν το έχουμε πάρει πρέφα και κάποιοι ετοιμάζονται για την μετά Ερντογάν εποχή ή η μειονότητα άλλαξε κόζια μέσω του προξενείου και μάλλον θα έχουμε άλλη επιλογή στήριξης στις επερχόμενες εκλογές!

 

Ο κύριος Ιλχάν επικαλείται την Συνθήκη της Λωζάνης και την υποχρέωση του Προξένου να την τηρεί ως προς την μειονότητα.

 

Η επίσημη πολιτική της Άγκυρας μιλάει για «γαλάζιες πατρίδες» και για αλλαγή των σημείων της συνθήκης της Λωζάνης.

 

Τελικά ποια πολιτική είναι εκείνη που έχει αποδοχή στις τάξεις της μειονότητας της Θράκης και ποιός την υπαγορεύει;

 

 

Μάλλον το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τα ερείσματά του ή έχει αλλάξει ο προσανατολισμός ως προς τα πρόσωπα που θα στηρίξει το Προξενείο!