Οριστικοποιήθηκαν οι επιλογές των κομμάτων για τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη, αφού μέσα στο Σαββατοκύριακο έληξε η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων στα Πρωτοδικεία.

 

Η απόφαση 24/2015 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καβάλας με ημερομηνία 7 Σεπτεμβρίου 2015, περιλαμβάνει 60 ονόματα υποψηφίων βουλευτών. Δείτε αναλυτικά παρακάτω. 

 

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές αυτές, επειδή διεξάγονται μέσα σε λιγότερους από 18 μήνες σε σχέση με τις προηγούμενες, θα γίνουν με λίστα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μετράνε οι σταυροί (δεν βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια) αλλά η σειρά με την οποία εμφανίζονται οι υποψήφιοι βουλευτές.

 

Κατά συνέπεια δεν έχουν σημασία τόσο τα ονόματα ενός ψηφοδελτίου συνολικά, όσο έχουν τα ονόματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα, στις λεγόμενες εκλόγιμες ή πιθανώς εκλόγιμες θέσεις.

 

Τα ψηφοδέλτια που ήταν «ανοιχτά» έως την τελευταία στιγμή ήταν του ΠΑΣΟΚ, της Λαϊκής Ενότητας και του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός ενδεικτικό των πιθανών διεργασιών ή και αλλαγών της τελευταίας στιγμής.

 

Οι τελικές επιλογές δείχνουν ότι τα κόμματα έκαναν κινήσεις ακριβείας έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Για παράδειγμα, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριέλαβαν τελικώς υποψηφίους προερχόμενους από τη ΔΗΜΑΡ. Άλλωστε υπήρξε αλληλεπιρροή και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ.

 

Τα μόνα κόμματα που είχαν από την αρχή έτοιμα ψηφοδέλτια ήταν η ΝΔ και το ΚΚΕ που δεν έκαναν την παραμικρή διαφοροποίηση σε σχέση με τον περασμένο Γενάρη. Έβαλαν τα ίδια ακριβώς πρόσωπα και μάλιστα με τη σειρά εκλογής τους με βάση τους σταυρούς.

 

Για την ακρίβεια, στο Πρωτοδικείο πηγαίνουν οι λίστες με τα ονόματα σε αλφαβητική σειρά και η σειρά αναφοράς στο ψηφοδέλτιο αποφασίζεται και ανακοινώνεται από τα κόμματα.

 

Παρακάτω ακολουθούν τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών νομού Καβάλας, ανά κόμμα, με βάση τις δηλώσεις στο Πρωτοδικείο αλλά και τη σειρά με την οποία τα κόμματα αναμένεται να τους αναγράψουν στα ψηφοδέλτια της 20ης Σεπτεμβρίου.

 

 

ΣΥΡΙΖΑ

1. Δημήτρης Εμμανουηλίδης (βουλευτής, 1ος σε σταυρούς τον Ιανουάριο)

2. Κώστας Μορφίδης (1ος επιλαχών βουλευτής, 4ος σε σταυρούς Ιανουαρίου)

3. Γιώργος Παπαφιλίππου (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με καταγωγή από τη Θάσο)

4. Γιώργος Καρατσιουμπάνης (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, οργανωμένος στις Βρυξέλλες)

5. Αναστασία Μιρλή (παραλίγο υποψήφια και στις εκλογές του Γενάρη)

6. Ελένη Δουβλέτη (προερχόμενη από τη ΔΗΜΑΡ).

 

Το παρασκήνιο στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλο τις προηγούμενες ημέρες. Αφενός είχε γίνει γνωστό ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Γιάννης Ταστσόγλου (υποψήφιος τον Γενάρη, 5ος σε σταυρούς).

Η έκπληξη: η τελική ανατροπή ήταν η προερχόμενη από τους Οικολόγους Κατερίνα Γεροστεργίου, η οποία ήταν 6η σε σταυρούς τον Ιανουάριο και τελικά δεν περιλήφθηκε στο νέο ψηφοδέλτιο. Λέγεται ότι της προτάθηκε πάλι η 6η θέση αλλά φέρεται να διαφώνησε αφού σε επίπεδο εναπομεινάντων υποψηφίων του ψηφοδελτίου (μετά την αποχώρηση Ιωαννίδη-Τσανάκα) ήταν 4η στη σειρά. Η αναλογία των συνεργαζόμενων υποψήφιων που προέρχονται από τους Οικολόγους, σε πανελλαδικό επίπεδο, θα τηρηθεί με προσθήκη άλλων στελεχών σε άλλους νομούς.

Οι συμβολισμοί: τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι κατέληξε σε συμφωνία με πρόσωπο από τη ΔΗΜΑΡ ώστε να απαντήσει και στην κίνηση του ΠΑΣΟΚ να βάλει στελέχη της ΔΗΜΑΡ στις 2 από τις 6 θέσεις του ψηφοδελτίου του.

 

 

 

 

ΝΔ

1. Νίκος Παναγιωτόπουλος

2. Γιάννης Πασχαλίδης

3. Γιώργος Καλαντζής

4. Ντίνος Κλειτσιώτης

5. Λάζαρος Τσαταλμπασίδης

6. Βάσω Παπουτσή Μήττα

(ακριβώς με βάση τα αποτελέσματα σταυροδοσίας του Ιανουαρίου)

 

 

 

ΠΑΣΟΚ

1. Δημήτρης Παπουτσής (1ος σε σταυρούς και τον Ιανουάριο, επικεφαλής της προσπάθειας συγκρότησης ψηφοδελτίου και προεκλογικού αγώνα στην Καβάλα)

2. Μαρία Τσουρή (προερχόμενη από τη ΔΗΜΑΡ)

3. Μανώλης Δημητριάδης (δικηγόρος από την περιοχή του Νέστου)

4. Γιάννης Ιακωβίδης (προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ)

5. Απόστολος Αγελαράκης

6. Λάκης Καγκαΐδης

 

Το παρασκήνιο στο ΠΑΣΟΚ ήθελε τον Μανώλη Δημητριάδη να μην είναι και τόσο σίγουρος ως υποψήφιος ενώ εκτός λίστας φερόταν αρχικά και ο Απόστολος Αγελαράκης στην 5η θέση γιατί για την θέση αυτή προοριζόταν αρχικώς ένας υποψήφιος από την περιοχή της Θάσου, που ωστόσο δεν βρέθηκε.  Ο Παναγιώτης Βερζαμάνης (τελευταίος σε σταυρούς) από τη Θάσο που ήταν υποψήφιος τον περασμένο Γενάρη, τελικώς δεν περιλήφθηκε στη λίστα όπως το ίδιο συνέβη με τους Γιάννη Χοροζίδη (2ος σε σταυρούς), Συμέλα Χειμώνα (3η σε σταυρούς), Τέλη Βαβαλέσκο (4ος σε σταυρούς) και Κρυστάλλης Τζιτζιός (5ος σε σταυρούς). Κατά συνέπεια, η ανανέωση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά το 83%.

Η έκπληξη στο ΠΑΣΟΚ ήταν η απόφαση του δικηγόρου Βασίλη Καγκαΐδη να ζητήσει ο ίδιος να μπει στο ψηφοδέλτιο και μάλιστα στην τελευταία θέση σε μια προσπάθεια να δώσει τους δικούς του συμβολισμούς.

 

 

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

1. Βαγγέλης Παππάς (1ος σε σταυρούς τον Ιανουάριο)

2. Γαρυφαλλιά Τσίγκα (2η σε σταυρούς)

3. Γιώργος Τσακίρης (3ος σε σταυρούς)

4. Παναγιώτης Μαντέχος (από την οργάνωση Θάσου, 4ος σε σταυρούς τον Ιανουάριο)

5. Κώστας Τζιδημόπουλος (επαγγελματίας, πρώτη φορά υποψήφιος)

6. Δήμητρα Γκαγκούτη (ιδ. υπάλληλος, πρώτη φορά υποψήφια)

 

Το παρασκήνιο στους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν… μη θορυβώδες αλλά ενδιαφέρον. Από τη μία ο Βαγγέλης Παππάς κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του, προκαλώντας αρκετές συζητήσεις για το τι θα γίνει αλλά και μία κατ΄ιδίαν επαφή με τον Πάνο Καμμένο μετά την οποία φαίνεται ότι «κλείδωσε» η νέα υποψηφιότητά του.

Από την άλλη, στο ψηφοδέλτιο δεν συμπεριλήφθηκαν οι υποψήφιοι τον Ιανουάριο Θόδωρος Παυλίδης (4ος σε σταυρούς) και Ηρακλής Ανανιάδης (5ος σε σταυρούς) οι οποίοι ζήτησαν να μην συμπεριληφθούν στη λίστα, χωρίς όμως να έχουν αποχωρήσει από το κόμμα.

 

 

 

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

1. Γιώργος Γκαϊταντζής (1ος σε σταυρούς τον Ιανουάριο)

2. Γιάννης Εριφυλλίδης (2ος σε σταυρούς)

3. Μαρία Λύκου Τσικολίτη (3η σε σταυρούς)

4. Δημήτρης Στεργιόπουλος (4ος σε σταυρούς)

5. Φάνης Κασσούλας (εθελοντής, από τα ιδρυτικά μέλη της τοπικής οργάνωσης)

6. Ανέστης Κοκκάκης

 

Το παρασκήνιο στο Ποτάμι: προκειμένου να εξασφαλιστούν  οι απαραίτητες ποσοστώσεις σε επίπεδο περιφέρειας, έγινε προσπάθεια να βρεθεί δεύτερη γυναίκα στο ψηφοδέλτιο του νομού Καβάλας η οποία ωστόσο δεν απέδωσε αποτέλεσμα. Από την άλλη, δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι για την μη περίληψη στο ψηφοδέλτιο του 5ου σε σταυρούς τον περασμένο Γενάρη, Θόδωρου Κουτρουμανίδη. 

 

 

 

ΚΚΕ

1. Χρήστος Ποτόλιας (1ος σε σταυρούς)

2. Νίκος Χρυσάφης (2ος σε σταυρούς, από τη Θάσο)

3. Αναστασία Καραγεώργη (3η σε σταυρούς)

4. Θόδωρος Συμεωνίδης (4ος σε σταυρούς)

5. Δημήτρης Καγιάσας (5ος σε σταυρούς, συνεργαζόμενος)

6. Χαϊδούλα Πηλίτση (6η σε σταυρούς)

(ακριβώς με βάση τα αποτελέσματα σταυροδοσίας του Ιανουαρίου)

 

 

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

1. Ηλίας Ιωαννίδης

2. Αλεξάνδρα Τσανάκα

3. Νάσια Πλιακογιάννη (φοιτήτρια)

4. Γιάννης Κανάκης (καθηγητής Δημοτικού Ωδείου Καβάλας)

5. Τάσος Ορφανίδης (δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου)

6. Γιάννης Τσεβρεμές

 

Το παρασκήνιο: έγιναν προσπάθειες έτσι ώστε το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας στο νομό Καβάλας να μην περιέχει απλώς στις πρώτες θέσεις τους δύο βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά να έχει πρόσωπα με ευρύτερους συμβολισμούς ή τη δική τους γεωγραφική σημασία. Από πολλούς θεωρήθηκε σίγουρο ότι θα είναι υποψήφια και η Ευθυμία Χατζηαβραμίδου Καναρά, υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2009. Ήταν η πιο ηχηρή αποχώρηση από την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θάσο. Τελικά, την «εκπροσώπηση» της Θάσου ανέλαβε ο Γιάννης Τσεβρεμές, ο οποίος ωστόσο είχε από καιρό μεταπηδήσει στην τοπική οργάνωση Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έκπληξη: όπως έγινε γνωστό, είναι πολύ πιθανή επίσκεψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Καβάλα για να παρουσιάσει ο ίδιος το ψηφοδέλτιο. 

 

ΕΠΑΜ (ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ) 

1. Αραμπατζής Χουρμούζης 

2. Νικήτας Μιχάλης

(η σειρά με την οποία θα μπουν στο ψηφοδέλτιο δεν έχει ανακοινωθεί) 

 

 

Δημιουργία Ξανά

Σοφία Ασαρίδου 

 

 

ΚΚΕ μ-λ  - Μ-Λ ΚΚΕ 

Γιαννούλα Ατζαμιδάκη

 

 

Χρυσή Αυγή 

Δημήτρης Βογιατζής

Χαράλαμπος Μαυρίδης

Ναθαναηλίδης Αναστάσιος

Ελένη Χρυσομάλλη 

(η σειρά με την οποία θα μπουν στο ψηφοδέλτιο δεν έχει ανακοινωθεί) 

 

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών 

Ηλίας Βούζας

 

 

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ, κοινωνία αξιών, Κόμμα Πειρατών 

Δημήτρης Δημητρέλλης 

 

 

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 

Γιώργος Κισσούρας

Αναστασία Μεντεσίδου 

Θόδωρος Σεμερτζίδης

Ευμορφία Φλωροκάπη 

(η σειρά με την οποία θα μπουν στο ψηφοδέλτιο δεν έχει ανακοινωθεί) 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Κρικέλης

 

 

 

ΟΑΚΚΕ

Παναγιώτης Τέννες

 

 

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Θρασύβουλος Τζιάρας

Βασίλης Χονδρογιάννης