Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Ελλάδας τον 20ό αιώνα έχει χαρακτηριστεί η εγκατάσταση των προσφύγων πριν από 100 χρόνια, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

 

Μια πολύ σημαντική δουλειά σε ερευνητικό επίπεδο για την καταγραφή των τότε αγροτικών και αστικών πληθυσμών γίνεται από το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών (ΕΕΠΥΟ) του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Υπεύθυνος του έργου είναι ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Αθανάσιος Σταυρακούδης, σε συνεργασία με τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Brown Στέλιο Μιχαλόπουλο.

 

Στόχος είναι να υπάρξει συνολική εικόνα για την προέλευση και την εγκατάσταση περίπου 600.000 ατόμων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, ώστε στη συνέχεια να δημιουργηθεί μια εγκυκλοπαίδεια

 

Προκειμένου να συγκεντρώσουν πληροφορίες αλλά και να παρουσιάσουν ό,τι νεότερο υπάρχει, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ομάδα στο Facebook με την ονομασία «Προέλευση και Εγκατάσταση Προσφύγων 1922».

 

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα και για τις οδηγίες για την ανάγνωση των καταλόγων.