Μικρασιατική Καταστροφή

Στεφάνια κατατέθηκαν στο Ηρώο της Καβάλας στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής το πρωί της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023. 

Το βράδυ της Τετάρτης (21/06), στο θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, ανέβηκε η παράσταση της Θασιακής Ένωσης Καβάλας “Όταν οι μοίρες δεν είχαν κέφια”, η οποία αναφέρεται στη βιογραφία του Αϊβαλιώτη πρόσφυγα, Σταύρου Ασλανίδη. Εκτός από το θεατρικό δρώμενο, παρουσιάστηκαν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί της Θάσου.

Στο Δημοτικό Κήπο Καβάλας τοποθετήθηκε αναθηματική πλάκα, εις μνήμην του Αμερικανού μεθοδιστή πάστορα, Έιζα Τζένινγκς, για όσα έπραξε τις ημέρες που ακολούθησαν την Μικρασιατική Καταστροφή, από τον Σεπτέμβρη του 1922, σώζοντας 300.000 ανθρώπους από τη φλεγόμενη Σμύρνη. 

Το βράδυ της Πέμπτης (29/12) το μουσικό συγκρότημα “Entrata” και Σερραίοι καλλιτέχνες τραγούδησαν παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια με αναφορά στην Μικρασιατική καταστροφή. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από ιστορική αφήγηση από την Φανή Ασπογαλή.

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, η πρώτη ημέρα του 68ουδιήμερου εθελοντικής αιμοδοσίας

Εκδήλωση-αφιέρωμα στον ξεριζωμό των Ελλήνων θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Καβάλας στο Δημοτικό Κήπο την Τετάρτη 02.11.2022 και ώρα 11:00 π.μ.

Οι Δήμοι Καβάλας και Δράμας διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο με θέμα την μικρασιατική καταστροφή και τη νέα Ανατολική Μακεδονία.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν διάφορα στοιχεία για την εγκατάσταση των προσφύγων στην Καβάλα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί σκοποί και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, τη Θράκη, την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη...

Σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμή του καπετάνιου & και του πληρώματος του Ιαπωνικού πλοίου που έσωσε πρόσφυγες

H κορυφαία παράσταση με τρεις ορχήστρες, 200 εκτελεστές, μία πρώτη παγκόσμια – «Σμύρνη Αιώνια».

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποιεί την Τετάρτη (22/6) στις 21:00 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθερούπολης.

Ο Θασιακός Σύλλογος Προσφύγων Μικράς Ασίας διοργάνωσε εκδήλωση, με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου της Θάσου. Η εκδήλωση αυτή, αποτέλεσε την πρώτη εν όψει της ανακήρυξης του 2022 ως έτους συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική  Καταστροφή.

Έναν ιδιαίτερο τρόπο βρήκε ο Καβαλιώτης Χρόνης Μυλωνάς, για να μνημονεύσει τα 100

Ο Καβαλιώτης Χρόνης Μυλωνάς έρχετα

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας με τους προσφυγικούς συλλόγου για τα 100 χρόνια

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας σε συνεργασία με το Δήμο Παγγαίου διοργανώνει ένα αφιέρωμα για τα 100

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία της Ελλάδας τον 20ό αιώνα έχει χαρακτηριστεί η εγκατάσταση των προσφύγων πριν από 100 χρόνια, μετά τη Μικρασ