Λιγότερα μέλη θα έχουν τα νέα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια που θα προκύψουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν σε 2 χρόνια. 

 

Στο κείμενο του νέου Εκλογικού Νόμου για την Αυτοδιοίκηση, που κατατέθηκε στη Βουλή, ελάχιστα έχουν αλλάξει σε σχέση με τα όσα είχαν παρουσιαστεί στη διαβούλευση, εκτός από τον αριθμό των εδρών που θα έχουν τα νέα συμβούλια

 

Βάσει των προβλέψεων του νέου Νόμου: 

 

**στο Δήμο Καβάλας οι έδρες περιορίζονται από 41 που είναι σήμερα σε 35 (αντί για 31 που ίσχυε πριν τη διαβούλευση)

 

**στο Δήμο Παγγαίου περιορίζονται από 33 σήμερα σε 29 (αντί για 25 που ίσχυε πριν τη διαβούλευση)

 

**στο Δήμο Νέστου περιορίζονται από 27 σε 25 (αντί για 21 που ίσχυε πριν τη διαβούλευση) 

 

**στο Δήμο Θάσου περιορίζονται από 27 σε 25 (αντί για 21 που ίσχυε πριν τη διαβούλευση)

 

Μείον 10 αιρετοί στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 

 

Δεν άλλαξαν οι αρχικές προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη μείωση των αιρετών στα νέα Περιφερειακά Συμβούλια κι έτσι το Σώμα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα αποτελείται στο εξής από 41 άτομα (σε σχέση με τα 51 που είναι εκλεγμένα σήμερα). 

 

Με 43% θα ελέγχουν το 60% των εδρών 

 

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου Νόμου είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής που ίσχυσε μόνο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. 

 

Έτσι όποιος συνδυασμός συγκεντρώσει έστω και μία ψήφο πάνω από το 43%, θα εκλέγεται στη διοίκηση κάθε Δήμου ή Περιφέρειας. 

 

Είτε συγκεντρώσει κάποιος το 43% είτε το 60% των ψήφων, θα ελέγχει τα 3/5 των εδρών στα νέα Συμβούλια. 

 

Μπαίνει πλαφόν 3% 

 

Νέο χαρακτηριστικό του εκλογικού νόμου είναι το πλαφόν που μπαίνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αντίστοιχο με εκείνο της εισόδου στη Βουλή: όποιος συνδυασμός δεν φτάσει το 3% δεν θα μπορεί να εκλέγεται στα νέα συμβούλια, ασχέτως αν φτάνει ή όχι στο εκλογικό μέτρο που αντιστοιχεί σε κάθε περιοχή. 

 

Ακριβότερο σπορ η Αυτοδιοίκηση

 

Οι επόμενες εκλογές θα είναι κατά πολύ ακριβότερες αφού αυξάνεται πολλαπλασιάζεται ανά περίπτωση) το κόστος για το ηλεκτρονικό παράβολο που κατατίθεται από κάθε υποψήφιο:  

 

Υποψήφιοι δήμαρχοι: από 100€ σε 200€ 

 

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι: από 50€ σε 80€ 

 

Υποψήφιοι σύμβουλοι κοινότητας: από 10€ σε 50€ 

 

Υποψήφιοι περιφερειάρχες: από 200€ σε 500€ 

 

Υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι: από 50€ σε 100€

 

 

Από την τσέπη των επικεφαλής... 

 

Σε πολλές περιπτώσεις, οι επικεφαλής των συνδυασμών πληρώνουν τα παράβολα των μελών τους, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μια δαπάνη πολλών χιλιάδων ευρώ μόνο και μόνο για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα υποψηφιότητας. 

 

Από εκεί και πέρα, σε αυτά θα προστεθούν και τα προεκλογικά έξοδα του κάθε συνδυασμού. 

 

Τελικά μικραίνουν οι προεκλογικές περίοδοι

 

Στην αρχική του μορφή, το νομοσχέδιο προέβλεπε κατάθεση συνδυασμών έως τα τέλη Ιουνίου και διενέργεια των εκλογών στα μέσα Οκτωβρίου, γεγονός που θα δημιουργούσε παρατεταμένες προεκλογικές περιόδους και μάλιστα εν μέσω θέρους. 

 

Στο τελικό κείμενο προβλέπεται ότι υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr με καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών. 

 

Στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνεται ανακήρυξη υποψηφίων από το αρμόδιο δικαστήριο. Οι εκλογές του 2023 θα διενεργηθούν στις 8 Οκτωβρίου

 

Βασική αλλαγή του νέου νόμου είναι ότι η θητεία δημάρχων, περιφερειαρχών και συμβουλίων θα είναι πλέον πενταετής.