Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα αρχίσει η επόμενη θητεία των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών και θα ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2028. 

 

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 (α΄γύρος) και στις 20 (β΄γύρος) Οκτωβρίου 2023

 

Οι ημερομηνίες δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε το νέο εκλογικό σύστημα που θα συζητηθεί με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ και στην συνέχεια θα πάει για ψήφιση στην Βουλή.

 

ΥΠΕΡ-ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ «ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ»

 

Με το νέο εκλογικό σύστημα οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή αν λάβουν ποσοστό έγκυρων ψήφων πάνω από το 43% του συνόλου. 

 

Ο συνδυασμός του επιτυχόντος συνδυασμού θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου ανεξαρτήτως ποσοστών του πρώτου γύρου (δηλαδή αυτόματα ο νικητής θα παίρνει το 60% των εδρών ακόμη κι αν συγκέντρωσε 43,1%). 

 

ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ

 

Τίθεται όριο εκπροσώπησης στα συμβούλια το 3 % όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές, αλλά μένει να διευκρινιστεί πως θα κατανέμονται αυτά τα υπόλοιπα σε επίπεδο εδρών.

 

Συρρικνώνονται, επίσης, τα υπερμεγέθη συμβούλια. 

 

Το Συμβούλιο ενός Δήμου με πληθυσμό μεταξύ 10.001 και 30.000 κατοίκων θα έχει 21 μέλη από 27.

 

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Δήμοι Θάσου και Νέστου, των οποίων τα συμβούλια θα μικρύνουν και θα εκλέγονται λιγότεροι.

 

Αυτό θα συμπαρασύρει και τον τελικό αριθμό υποψηφίων που πρέπει να έχει κάθε συνδυασμός.  

 

Αντίστοιχα, για τον Δήμο Καβάλας είναι πιθανή η μείωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου από 41 σε 31 και στο Δήμο Παγγαίου από 33 σε 25 μέλη. 

 

Για το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που σήμερα αριθμεί 51 μέλη είναι πιθανή η μείωση των μελών σε 41 μέλη. 

 

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 4 ΜΗΝΩΝ 

 

Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

 

Ο Πρωθυπουργός είπε και την φράση «η σύνθεση των δημοτικών αρχών στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής.» 

 

Μένει να διευκρινιστεί αν αυτό βάζει ιδιαίτερα κριτήρια για το πλήθος των αντιδημάρχων.

 

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

 

Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών αρχών».

 

Επαναφέρεται ο όρος «δημοτική κοινότητα» ώστε να μην υπάρχει καμία σύγχυση με την προ του «Καποδίστρια» διοικητική διαίρεση της χώρας. 

 

Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων ο επιτυχών συνδυασμός λαμβάνει τα 3/5 του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη η πλειοψηφία στο δήμο με την πλειοψηφία στις μεγάλες δημοτικές κοινότητες.

 

Κάθε συνδυασμός υποχρεούται να έχει υποψήφιους σε όλες τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό άνω των 500 κατοίκων

 

Σε μικρότερες δημοτικές κοινότητες ο εκπρόσωπος της εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

 

Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως και 500 κατοίκους, εκλέγεται ένας εκπρόσωπος της δημοτικής κοινότητας από ενιαία λίστα υποψηφίων (εκτός συνδυασμών). Η λίστα αυτή θα βρίσκεται στο κάτω μέρος όλων των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές.

 

Κατάργηση των συμβουλίων κοινότητας στις έδρες των δήμων 

 

Αλλαγές στον τρόπο σταυροδοσίας των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με ταυτόχρονη διατήρηση της εκπροσώπησης ανά δημοτική ενότητα (Καποδιστριακοί δήμοι)