Ανοίγουν τα σχολεία και επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές και οι μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των δημοτικών. Ταυτόχρονα, επιστρέφουν στις νέες «συνήθειες» που έχει επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού.

 

Για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα ισχύσουν εν πολλοίς τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έτσι, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. 

 

«Όλα είναι έτοιμα. Από την Παρασκευή παρουσιάστηκαν οι εκπαιδευτικοί, συνεδρίασαν ώστε να δουν όλα εκείνα τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, όπως την ώρα αποχώρησης και προσέλευσης των μαθητών ώστε να μην δημιουργείται συγχρωτισμός, αλλά να υποβάλλουν αιτήσεις για τη διενέργεια rapid test, ώστε να έχει επιδημιολογική εικόνα ο ΕΟΔΥ», είπε στο KavalaNews.GR ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Καβάλας, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

 

«Το σχολείο είναι ένας χώρος ασφαλείς γιατί εφαρμόζονται τα μέτρα, εποπτεύονται από τους εκπαιδευτικούς. Μέσα στα σχολεία δεν γίνεται η διασπορά. Το πρόβλημα είναι η κινητικότητα και ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία. Γι’ αυτό πάρθηκαν και τα μέτρα για κλιμακωτό ωράριο και οι οδηγίες στους γονείς να μη συνωστίζονται έξω από τα σχολεία. Αν αυτά τηρηθούν δε νομίζω να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Ιωσηφίδης. 

 

Επίσης ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας σημείωσε πως: «Αν βρεθεί μαθητής ή εκπαιδευτικός με συμπτώματα covid ή αν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα των προηγούμενων μηνών για το αν πρέπει να τεθεί σε αναστολή το εκάστοτε τμήμα»

 

"Έτοιμα τα σχολεία του Δήμου Καβάλας, αλλά..."

 

«Όλο το διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία, οι καθαρίστριες τα κράτησαν καθαρά. Σε ότι αφορά τα απολυμαντικά κ.α. αναλώσιμα είναι στη θέση τους και επίσης οι διευθυντές των σχολείων έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν οτιδήποτε χρειάζεται» είπε στο KavalaNews.GR o αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης.  

 

Επίσης ήρθε η δεύτερη παρτίδα με τις μάσκες: «Συνεννοηθήκαμε με τους διευθυντές των σχολείων να περάσουν από το Δήμαρχέιο να τις πάρουν και όσοι δεν περάσουν θα τις πάμε εμείς στα σχολεία», σημείωσε ο κ. Μουμτσάκης.  

 

Ωστόσο διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις για το αν έπρεπε να ανοίξει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση: «Βιαστήκαμε. Έχουμε και ένα κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας που δεν συμφώνησε για το άνοιγμα των σχολείων. Θα έπρεπε να περάσει ίσως ακόμα μία εβδομάδα για να δούμε και τις έγινε τις μέρες των εορτών. Από την άλλη όμως είναι αποδεκτό απ’ όλους ότι η δια ζώσης διδασκαλία δεν αντικαθίσταται». 

 

Σε ότι αφορά τις 110 καθαρίστριες του Δήμου Καβάλας οι 85 υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού και τις επόμενες ημέρες θα υποβληθούν και οι υπόλοιπες, ενώ υπάρχει και η πρόταση ο Δήμος επικουρικά με τον ΕΟΔΥ να γίνουν τεστ στους εκπαιδευτικούς.

 

Τα μέτρα – Τι θα ισχύει

 

Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

 

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

 

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

 

Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.

 

Το SMS στο 13033

 

Με αποστολή κωδικού στο 13033 θα γίνεται η μεταφορά των παιδιών στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες για τη μετακίνησή τους οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να στέλνουν SMS με τον κωδικό 4 στο 13033.

 

Ωστόσο μέχρι την τελευταία στιγμή αρκετοί γονείς σκέφτονται το ενδεχόμενο να μην στείλουν την Δευτέρα τα παιδιά τους στο σχολείο, όπως είναι στην Θάσο (δες ΕΔΩ).